Ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος για το 2009(!)

Η πρώτη συνεδρίαση μετά τα Χριστούγεννα ήταν απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα, με αγοραστές-πωλητές να συνεχίζουν τις διακοπές τους, ενώ λίγοι τολμηροί προσπάθησαν να “καλλωπίσουν” κάποιες αποτιμήσεις.

Στα νέα υψηλά έτους της Wall Street και τα νέα υψηλά 14 μηνών για DAX και CAC 40 (το Λονδίνο είχε αργία), η Σοφοκλέους “απάντησε” με το δικό της ρεκόρ και αυτό ήταν ο δεύτερος χειρότερος τζίρος για το 2009 (ο χαμηλότερος στην πρώτη συνεδρίαση του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα στις 2/1/2009 με 47,2 εκατ.).

Η πρώτη συνεδρίαση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα, με αγοραστές – πωλητές να συνεχίζουν τις διακοπές τους, ενώ λίγοι “τολμηροί” προσπάθησαν να “καλλωπίσουν” κάποιες αποτιμήσεις εν όψει τέλους χρηματιστηριακού χρόνου με τις περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες να είναι μάλλον χαμηλού κόστους, αλλά να έχουν σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με θετικό πρόσημο να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Έτσι απομένουν μόλις 2 ½ συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί το Χρηματιστηριακό έτος που όλα δείχνουν ότι για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και τον Τραπεζικό δείκτη, θα έχει θετική ετήσια μεταβολή.

Δυστυχώς όμως για αρκετούς τίτλους το 2009 φαίνεται να ξέχασε να τους καλέσει στο “ανοδικό πάρτι” και έτσι το τρέχον έτος για πολλά χαρτοφυλάκια θα κλείσει με υποαξίες επιβεβαιώνοντας την κοινή αίσθηση ότι το Χ.Α. είναι πλέον Αγορά πολλών ταχυτήτων (τουλάχιστον όταν επιδεικνύει ανοδικές διαθέσεις).

Έτσι σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και σημεία αναφοράς τις 31/12/2008 και την τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες των Χριστουγέννων, από τους κλαδικούς δείκτες με αρνητική μεταβολή εκινούντο οι FTSES, Ασφάλειες, Τηλεπικοινωνίες, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μέσα Ενημέρωσης, Ταξίδια και Αναψυχή, Εμπόριο και από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης οι MIG, S&B, Sprider, όλοι οι τίτλοι της ΑΝΕΚ, όλοι οι τίτλοι της Μηχανικής, Βωβός, Γενική Τράπεζα, Βιοχάλκο, ΔΟΛ, Ιασώ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πλαίσιο και Ομιλος Υγεία.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΧΕ, 131 τίτλοι ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το 2009 με αρνητική ετήσια μεταβολή.

Στο ταμπλό του FTSE φάνηκε να επικρατεί το “κόκκινο”. Έτσι με τις μεγαλύτερες απώλειες και στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ (-2,83%) και MIG (-2,94%), ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ και με αρνητική ημερήσια μεταβολή οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΟΠΑΠ (+2,12%), αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil, Alpha Bank, θετικό τελικό πρόσημο για Τιτάνα, Intralot, Coca-Cola 3Ε και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σχετικά γρήγορα “είδε” το υψηλό ημέρας των 2236,16 μονάδων (10.39), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε αργή πλαγιοκαθοδική πορεία, στις 17.00 βρέθηκε στις 2213,53 μονάδες, μέσω των δημοπρασιών “είδε” το χαμηλό ημέρας των 2207,95 (17.08) και έκλεισε τελικά στις 2208,34 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%, ενώ ο φτωχός τζίρος πλησίασε τα 54 εκατ. από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 101 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και 19 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 9,41%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς


Στον τζίρο των “φτωχών” αναφέρονται οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου (από αυτούς που επέστρεψαν στα γραφεία τους), ενώ επισημαίνουν εύθραυστες ισορροπίες, αποχρώσες θετικές τεχνικές ενδείξεις και κάποια περιθώρια "δράσης" στους εγχώριους διαχειριστές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν κάπως τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους, απουσία των ξένων.

Από εκεί και πέρα ο σκεπτικισμός είναι εμφανής στις τάξεις των επενδυτών για το έτος που έρχεται και βέβαια σε αυτή την περίπτωση απαισιοδοξία και επιφυλακτικότητα δείχνουν να περισσεύουν.

Ασφαλώς οι χαμηλοί τζίροι των τελευταίων συνεδριάσεων δεν δίνουν τη δυνατότητα για συγκεκριμένα συμπεράσματα και είναι πρόωρο να πει κανείς ότι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα έχει αναστραφεί το κλίμα και εκτονώθηκαν οι διαθέσεις επιθετικών ρευστοποιήσεων εκ μέρους των ξένων χαρτοφυλακίων, οπότε οι περισσότεροι των εμπλεκομένων εφαρμόζουν το “wait and see”.

Σε υποτονικούς ρυθμούς από πλευράς συναλλαγών αναμένεται να κινηθούν οι συνεδριάσεις που μεσολαβούν μεταξύ των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αφού διακρίνονται για την εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος και των διακυμάνσεων τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται από τα μέσα Νοεμβρίου στις αποδόσεις των διεθνών Αγορών αλλά και της ελληνικής ενδεχομένως να λειτουργήσει προς την θετική κατεύθυνση της τάσης με κύριο άξονα τον Τραπεζικό κλάδο.

Η αντίσταση των 2280 μονάδων παραμένει η κυριότερη ζώνη βραχυπρόθεσμης προσφοράς, ενώ η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 2200 μονάδες θα ενισχύσει σταδιακά την εγκυρότητα των τεχνικών αγοραστικών σημάτων βελτιώνοντας την ανοδική δυναμική της Αγοράς.

Θετικές τεχνικές ενδείξεις και απογοητευτικό τζίρο διαπιστώνει ο Απόστολος Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance δηλώνει θετικότερος για τις διεθνείς Αγορές, καθώς ο S&P διέσπασε ανοδικά την ζώνη 1118 – 1121 και αν από αντίσταση την μετατρέψει στήριξη, έχει πολλές πιθανότητες να κινηθεί προς τις επόμενες αντιστάσεις που οριοθετούνται στις 1135, 1160 και 1218 μονάδες.

Επίσης ο DAX δείχνει να φλερτάρει επίμονα με το ψυχολογικό όριο των 6000 μονάδων. Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο τρία κλεισίματα υψηλότερα των 6000 μονάδων, ανοίγουν τον δρόμο για minimum κίνηση προς τις 6167 μονάδες ανοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς την επόμενη αντίσταση των 6384 μονάδων.

Επιστέφοντας στην Σοφοκλέους παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2225 μονάδων προκειμένου να δημιουργηθούν κάποιες τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2300 μονάδες, ενώ ελαφρώς θετικότερα τεχνικά μηνύματα δίνει ο Τραπεζικός δείκτης όσο παραμένει ψηλότερα των 2670 μονάδων αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για κίνηση προς τις 2854 και 3000 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αδιαφορία και υποτονικότητα ήταν τα χαρακτηριστικά της πρώτης (σταθεροποιητικής) συνεδρίασης της εβδομάδας, με τους τζίρους να επιβεβαιώνουν την εορταστική ραστώνη.

Τα συμβόλαια του FTSE διατήρησαν τις μικρές υπερτιμήσεις, ενώ τίποτα το ουσιαστικό δεν σημειώθηκε από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2002, τιμή εκκαθάρισης 1139,5) κινήθηκαν μεταξύ 1136,5 και 1158 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10000 Μυτιληναίος), ενώ εξαιρετικά υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (627), Alpha Bank (152), Eurobank (160), Πειραιώς (343), Αγροτική (141), Ταχ. Ταμιευτήριο (247), ΓΕΚ (279), ΔΕΗ (124).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Μηχανική 3000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Πειραιώς 18000 τεμ., Alpha Bank 46413 τεμ., Σιδενόρ 5000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (5463862 τεμ.), Eurobank (5868575 τεμ.), Κύπρου (5085476 τεμ.), Jumbo (6175482 τεμ.), Πειραιώς (6832874 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v