Το σήμα των ξένων "λαμβάνει" το ΧΑ

Με τα ξένα χρηματιστήρια φαίνεται να συγχρονίζεται το ΧΑ. Με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική και εμφανή την διάθεση των ξένων να εκμεταλλευτούν τις…χαμηλές τιμές που προκάλεσαν οι δικές τους... επιθέσεις.

Στην… καλή Moody's και τις… κακές Fitch και Standard & Poor s αναφέρεται σήμερα ο Dr Money υπενθυμίζοντας το κοινώς γνωστό, πως οι ξένοι εκτιμητικοί οίκοι συχνά κάνουν λάθη ενίοτε σοβαρά.

Η ουσία είναι πως η «βελούδινη» υποβάθμιση, όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε από ορισμένους, είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν ήταν άλλο από τον συγχρονισμό του ΧΑ με τα ξένα χρηματιστήρια.

Εστω και στο…παρά πέντε οι ξένες αγορές αποφάσισαν να τηρήσουν την παράδοση και το ΧΑ, με αφορμή την κίνηση Moody s δείχνει να ακολουθεί.

Μετά από μία σοβαρότατη υποχώρηση των τιμών, μία βαθιά διόρθωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (από τα υψηλά της 15-16/10) ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς των ξένων μαζεύτηκε, «γωνιάστηκε» και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφέρει καλές αποδόσεις.

Όπως μας επισήμαινε κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος, που περίμενε «χειρότερη» υποβάθμιση από τον ξένο οίκο, στην αγορά επιχειρούνταν να προεξοφληθεί το «ότι η κίνηση της Moody's θα ήταν η τελευταία σε έναν κύκλο υποβαθμίσεων των τριών αδελφών το σύρμα λήξης αυτής της μάχης, αυτής της φάσης του πολέμου».

Εν πολλοίς όσοι προετοίμαζαν τον συγχρονισμό του ΧΑ με την παράδοση μίας τελευταίας ανοδικής αντίδρασης, διεθνώς έπαιρναν ένα ρίσκο μάλλον χαμηλό.

Δεδομένης της έκτασης της διόρθωσης, κυρίως των τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης το ρίσκο φαίνεται να άξιζε.

Εν πάσει περιπτώσει το έναυσμα δόθηκε από εκεί που περίμενε η αγορά, από την ομάδα της Εθνικής και με την Merrill Lynch-όλως τυχαίως- να θεωρεί αδικαιολόγητη την έκταση της υποχώρησης της μετοχής συμπεριλαμβάνοντας τον όμιλο στις κορυφαίες επιλογές του. Ακολουθούσε μία ενέργεια αβροφροσύνης της Εθνικής προς τις υπόλοιπες του κλάδου (με σχετική έκθεση της Εθνικής- Π&Κ) για να…δέσει το εγχείρημα.

Από τις 2.213 μονάδες ξεκινά η συνεδρίαση, δηλαδή υψηλότερα από το επίπεδο (2.122) που ο φίλος Στέφανος θεωρούσε από τις 20/12 ικανή και απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη ενός ανοδικού κυματισμού.

Με τον FTSE 20 στις 1.135 μονάδες, την Εθνική Τράπεζα στα 18,15 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 18,24 ευρώ), και τις Eurobank, Alpha Bank στα 8 και 8,37 ευρώ αντίστοιχα. Με…αυτόνομη φορά αντίδρασης το δίδυμο ΑΤΕ- ΤΤ στα 2,01 και 4,56 ευρώ αντίστοιχα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση διορατικών παικτών για μεταβολή της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς τους.

Στο συν το σύνολο των μετοχών του 20άρη, πλειάδα τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και εμφανείς διαθέσεις μεμονωμένων περιπτώσεων του μικρομεσαίου χώρου να ακολουθήσουν.

Συνεδρίαση Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου, δύο μέρες πριν την ημέρα των Χριστουγέννων και- επιτέλους- η αγορά παίρνει ανάσα και το ΧΑ φαίνεται να συγχρονίζεται- έστω και στο παρά…πέντε- με τα ξένα χρηματιστήρια.

Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα παραμείνει κλειστό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v