Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στην Εθνική

Το ΠΣ&Α, το ΤΤ και οι πωλητές της Εθνικής διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο ΧΑ. Φήμες ότι πουλά ΕΤΕ η Εκκλησία. Στα όρια της στήριξης-συναγερμού των 16,9 ευρώ η Εθνική, στο 10% το ΤΤ και πολύτιμες βοήθειες από ΟΠΑΠ.

Στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών και δευτερευόντως στην κινητικότητα ελέω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προσέβλεπαν αρκετοί για να αντίδραση της αγοράς. Μεταξύ αυτών και η στήλη, που θέλει να πιστεύει ότι κάποια μέτρα θα έπρεπε να κατευνάζουν έστω τη μήνι των ξένων.

Ωστόσο η αρχική διάθεση, που δημιουργήθηκε με αφορμή τις πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων έδωσε τη θέση της και πάλι στην επιφυλακτικότητα, την νευρικότητα των βραχυπρόθεσμων και έφερε τους πωλητές ξανά από θέση ισχύος.

Ετσι οι βασικοί δείκτες "γύρισαν" χαμηλότερα με τον Γενικό να υποχωρεί έως τις 2.148 και τον Ftse20 έως τις 1.090 μονάδες. Η υποχώρηση του 20άρη χαμηλότερα προς τις 1.090 μονάδες μας προβληματίζει εξίσου με την εμφανή πλέον αδυναμία της Εθνικής.

Η παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης προβλέπει την "διατήρηση του δημοσίου ελέγχου με ποσοστό τουλάχιστον 51% για έναν περιορισμένο αριθμό εταιριών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά υποδομές και ασφάλεια".

Συγκεκριμένα προβλέπει έσοδα 5,75 δισ. ευρώ στην τριετία 2010-2012 ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για λίγο ως πολύ αναμενόμενες κινήσεις, που θα επιμείνουμε ότι δρομολογήθηκαν μετά την συνάντηση του Γ. Παπακωνστνατίνου σε στενό κύκλο ξένων τραπεζιτών στο Λονδίνο. Τότε προτάθηκε και η ιδέα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ παρά τις ανεπίσημες διαψεύσεις πηγών του οικονομικού επιτελείου. Είτε το θέλουμε είτε όχι η κυβέρνηση ακολουθεί έναν μονόδρομο, αφού έχει πειστεί πως δεν υπάρχει…τρίτος δρόμος και σε αυτή την διαδρομή οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν τον πρώτο λόγο.

Όμως το πρόβλημα σήμερα των τραπεζών και του 20άρη έχει…εκκλησιαστικό άρωμα, καθώς χρηματιστηριακές πηγές υποστηρίζουν πως ο κύριος πωλητής μετοχών της Εθνικής είναι χαρτοφυλάκια λογαριασμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σημειωτέον, πως η ΕτΕ έχει ανοίξει θέμα διανομής μερίσματος από την Εθνική, ενώ ελέγχοντας το 2-2,5% του μ.κ της Εθνικής αποτελεί εν δυνάμει ισχυρό παίκτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρονται και σε ξένο πωλητή, ο οποίος λόγω της καθαρής θέσης του είναι υποχρεωμένος να ρευστοποιήσει μετοχικές θέσεις του.

Όμως με την Εθνική μέχρι και τα 16,94 ευρώ ο Ftse20 βρίσκεται…μισό βήμα πριν την διόρθωση. Δεδομένου, ότι στα 16,8-16,9 ευρώ έχει διαμορφωθεί ισχυρότατη βάση στήριξης για την Εθνική εκτιμάται, πως από τα επίπεδα αυτά θα δοθούν σκληρές μάχες.

Αντιδρώντας κάπως η Εθνική και με βοήθειες από τον ΟΠΑΠ που ενισχύεται κατά 3,4% στα 14,61 ευρώ η αγορά παίρνει κάποιες ανάσες. Σε ακόμη μία δύσκολη συνεδρίαση με την αναλογία ανοδικών-καθοδικών να κυμαίνεται στο 1,2 προς 1 με 80-85 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v