Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάθηκαν όλα τα κέρδη του 2010!

Η τραπεζική κατολίσθηση παρέσυρε στο “κόκκινο” όλο το ταμπλό και έτσι η συνεδρίαση αφαίρεσε σχεδόν όλα τα κέρδη του 2010, γυρνώντας σε αρνητική μεταβολή FTSEM, FTSES και με οριακά κέρδη τον ΓΔ.

Το εκρηκτικό μίγμα των αρνητικών ειδήσεων επανέφερε στο προσκήνιο τους επιθετικούς πωλητές.

Η κατολίσθηση των τιμών στον Τραπεζικό κλάδο, παρέσυρε στο “κόκκινο” σχεδόν όλο το ταμπλό και έτσι η σημερινή καταιγιστική συνεδρίαση αφαίρεσε σχεδόν όλα τα κέρδη του 2010, γυρνώντας σε αρνητική μεταβολή, FTSEM και FTSES και αφήνοντας με οριακά κέρδη Γενικό Δείκτη (κλείσιμο 31/12/2009 στις 2196,16 μονάδες, κλείσιμο σήμερα 2199,53), Τραπεζικό δείκτη (κλείσιμο 31/12/2009 στις 2661,69 μονάδες, κλείσιμο σήμερα 2670,56) και FTSE (κλείσιμο στις 31/12/2009 στις 1125,38 μονάδες, κλείσιμο σήμερα στις 1125,95)

Το 89% του ημερήσιου τζίρου σε τίτλους του 20αρη, το 36% της μικτής αξίας συναλλαγών στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι τόσο σημαντικές απώλειες ο Τραπεζικός δείκτης είχε να “δει” από την συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου του 2009 (είχε κλείσει με απώλειες 8,94%).

Στον “κατακόκκινο” 20αρη μόνος αμετάβλητος τίτλος αυτός της ΔΕΗ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-8,05%), Eurobank (-8,38%), Πειραιώς (-8,12%0 και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-8%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Μυτιληναίο, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, MPB, MIG, του 5% για Ελλάκτωρα και ΟΠΑΠ και του 4% για ΟΤΕ και Intralot.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Coca-Cola, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2184,33 μονάδες (16.47) και τελικά έκλεισε στις 2199,53 μονάδες με απώλειες 5%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος πλησίασε τα 271 εκατ. από τα οποία τα 19,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Εικόνα “ξεπουλήματος” η τελική με 27 ανοδικές μετοχές έναντι 184 πτωτικών και 35 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 19,75%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι “συνήθεις ύποπτοι” Ελφίκο και Λανακάμ, η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με ανοδική διάθεση της Ιντεάλ και ο “αγχωμένος” αγοραστής στην Newsphone.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα” δείχνει η τεχνική ανάλυση, αν δεν υπάρξει άμεση και πειστική ανοδική αντίδραση, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 2212 μονάδων και αν δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 2190 μονάδων (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και σαφώς χαμηλότερα) ακυρώνει όλα τα προηγούμενα ανοδικά σήματα. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2071 μονάδων, επαναφέρει τα σενάρια για πιθανή δοκιμασία του ψυχολογικού ορίου των 2000 μονάδων.

Η εσπευσμένη αλλαγή κατεύθυνσης της Αγοράς έφερε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και κινήσεις περιορισμού του ανειλημμένου κινδύνου, από τα χαρτοφυλάκια που χαρακτηρίζονται από τις γρήγορες κινήσεις τους και οι οποίες ανέβασαν στροφές στην πτωτική τάση.

Σαν μόνο θετικό στοιχείο μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με αγοραστές.

Ομολογουμένως ήταν δύσκολο η εύθραυστη ψυχολογία του Χ.Α. να αντέξει το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων και συγχρόνως την εικόνα υποχώρησης των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Alcoa.

Το αρνητικό δημοσίευμα των FT για την Ελλάδα που έκανε λόγο έως και για έξοδο της Χώρας από το ευρώ και οι αναφορές του υπουργού Οικονομίας, κ. Παπακωνσταντίνου ότι μπορεί να επιβληθεί έκτακτος φόρος και το 2010 σε Επιχειρήσεις που απαλλάσσονται σήμερα από Φ.Π.Α. δημιούργησε κύμα ρευστοποιήσεων που ξεκίνησε από τα ομόλογα και χτύπησε και το Χ.Α. (πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν στην πλευρά των πωλητών ομολόγων τις Goldman Sachs και Morgan Stanley).

Το αρνητικό παζλ συμπλήρωσε η έκθεση της Eurostat που ουσιαστικά αναζωπυρώνει την δυσπιστία απέναντι στο πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας και η οποία σύμφωνα με επαγγελματίες της Αγοράς λειτούργησε επιβαρυντικά για τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το “κερασάκι στην τούρτα” ήλθε από δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Reuters σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα κινήσει κατά της Ελλάδας διαδικασίες παραβίασης του Ευρωπαϊκού δικαίου, λόγω των αναξιόπιστων στοιχείων για το έλλειμα και το δημόσιο χρέος.

Έτσι η “γκρίζα λίστα” της Merrill Lynch που εμπεριείχε και τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), απλά έστειλε την ψυχολογία της Αγοράς, που ήταν ήδη στο ναδίρ, “τρίτο υπόγειο ρετιρέ”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η εγχώρια οικονομία εισέρχεται σε ένα κρίσιμο τρίμηνο κατά το οποίο “τελειώνουν τα ψέματα”, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει ότι το οικονομικό επιτελείο και κατ’ επέκταση η Χώρα δεν έχουν άλλα περιθώρια για λάθη, όπως αυτά που έγιναν στο παρελθόν.

Τα παλινδρομήσεις που σημειώθηκαν στις πρώτες 100 ημέρες της Κυβέρνησης, αποτελούν “πταίσματα” απέναντι στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες πολιτικές.

Μόνο “άγρια στοιχεία” μπορεί να δει όποιος παρακολουθεί την κατανάλωση και στην πραγματική οικονομία, ενώ σε μόνιμο πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί ο διαρκώς μεταβαλλόμενος φορολογικός προγραμματισμός.

Όσον αφορά την Αγορά, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι στην παρούσα φάση υπάρχει “λειψανδρία” επιχειρηματιών τύπου Λαυρεντιάδη που θα μπορούσαν να προσδώσουν ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, ακόμα και σε “δύσκολες” συνεδριάσεις όπως η σημερινή. Εξέφρασε την ελπίδα, πάντως, ότι το 2010 θα υπάρξουν και άλλες μετοχές που θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου, ωστόσο στηλίτευσε την τακτική ορισμένων βασικών μετόχων και διοικήσεων για κινήσεις και ανακοινώσεις που δείχνουν ότι προσπαθούν να “κρύψουν τις εξελίξεις” σε εισηγμένες.

Επιφυλακτικές και συντηρητικές τοποθετήσεις στις μεγάλες “βουτιές” της Αγοράς συστήνει ο Δημήτρης Μέξης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, εκτιμά ότι οι μεγάλες και απότομες υποχωρήσεις μπορούν να δώσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, όμως οι κινήσεις αυτές πρέπει να αφορούν μόνο χαρτοφυλάκια με αυξημένα αντανακλαστικά και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Μέξης για την εγχώρια Αγορά δηλώνει πολύ αρνητικός μέχρι τον Μάρτιο και αρκετά αρνητικός μέχρι το τέλος του πρώτου Χρηματιστηριακού εξαμήνου και επισημαίνει ότι όλα έχουν να κάνουν με το δημοσιοοικονομικό πρόβλημα που είναι “θηλειά” στην οικονομία της Χώρας και κατ΄ επέκταση και στο Χ.Α. όπως τονίζει ο κ. Μέξης δεν μπορούν να παραμείνουν επί μακρόν εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις σε ένα “άρρωστο” περιβάλλον. Οι προϋπολογισμοί των προηγούμενων ετών χαρακτηρίζονται όλοι από τους ξένους εταίρους μας αναληθείς και αυτό αυξάνει την αναξιόπιστη εικόνα της Χώρας στο εξωτερικό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την “ευαίσθητη” Χρηματιστηριακή Αγορά.

Στον Τραπεζικό δείκτη και την σημερινή κακή του εικόνα αναφέρεται ο Απόστολος Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι ο δείκτης μετά τη γρήγορη “επαφή”, που είχε με το κεντρικό κινητό μέσο των Bollinger Band στις 2972 μονάδες έδειξε διαθέσεις γρήγορης βραχυχρόνιας καθοδικής κίνησης προς την περιοχή στήριξης, που δημιουργείται από την ανοδική γραμμή των δύο τοπικών πυθμένων στις 2.700 μονάδες περίπου. Ιδιαίτερα αρνητική για τη μετέπειτα πορεία του δείκτη θεωρείται η επιβεβαιωμένη καταστρατήγηση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, της εν λόγω στήριξης που θα μας προϊδεάσει για κίνηση προς την περιοχή της επόμενης στήριξης των 2544 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Κυριότερο χαρακτηριστικό οι επιθετικές πωλήσεις, ενώ σημειώθηκε διεύρυνση των υποτιμήσεων με βάση την τιμή εκκαθάρισης (μετά τις 17.00 εκδηλώθηκαν κάποιες άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις).

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19952, τιμή εκκαθάρισης 1114,59) κινήθηκαν μεταξύ 1110 και 1195 μονάδων.

Μειώθηκε κι άλλο ο δανεισμός τίτλων (27000 Εθνική, 22000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6735), Alpha Bank (2407), Πειραιώς (1496), Αγροτική (595), ΟΤΕ (712), Eurobank (1247), ΔΕΗ (1434), Intralot (322), MPB (864), MIG (2639), Μυτιληναίος (457), ΟΠΑΠ (730), Κύπρου (391), Ταχ. Ταμιευτήριο (343), ΕΧΑΕ (307), Σιδενόρ (142), ΓΕΚ (383), Coca-Cola (122), Ιντρακόμ (323), Βιοχάλκο (199).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/1 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 40000 τεμ., Εθνική 51000 τεμ., Πειραιώς 82159 τεμ., Eurobank 27910 τεμ., ΟΤΕ 41736 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Ελ. Πετρέλαια 4000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (6596029 τεμ.), Eurobank (4903590 τεμ.), Κύπρου (4912776 τεμ.), Πειραιώς (6216073 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v