Επιχείρηση ...ανασύνταξης στις 2.000

Έντονη μεταβλητότητα και σήμερα στο ΧΑ, με τον ΓΔ να κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων. Αντιδρούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Τιτάν, MIG, ΤΤ, Ελλάκτωρ. Βαρίδι η ΕΤΕ (-1,54%) και η EFG (4,46%) που επιμένουν πτωτικά.

Επιχείρηση ανάσυσρσης εξελίσσεται στο ΧΑ προκειμένου να φτάσει και πάλι τα επίπεδα των 2.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Το ενδιαφέρον είναι, πως παρά την περιρρέουσα τρομολαγνία, τις πανταχόθεν προερχόμενες βολές για τα ελληνικά ομόλογα, το short παιχνίδι διάσημων παικτών σε βάρος του ευρώ, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας οι πραγματικοί πωλητές παραμένουν μάλλον ψύχραιμοι και λελογισμένοι.

Βέβαια οι πωλήσεις σε τράπεζες συνεχίζονται, με την τιμή αρκετών μετοχών να πλησιάζουν περισσότερο τις τιμές-στόχους που έθεσε από εχθές η UniCredit ωστόσο συγκεκριμένοι παίκτες παραμένουν ψύχραιμοι.

Για παράδειγμα η… υποτιμητική έκθεση της UniCredit έθετε τον πήχη για τη μετοχή της Alpha Bank σχεδόν ένα ευρώ χαμηλότερα από τον σημερινό πυθμένα των 6,30 ευρώ.

Σημειωτέον πως η υποβάθμιση της ξένης τράπεζες και τα περί περιθωρίου διόρθωσης έως 52% γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις με βάση την προηγούμενη τιμή-στόχο, που έχει δώσει η ίδια και όχι την χθεσινή η σημερινή τιμή του τίτλου.

Επίσης η αναθεώρηση ακόμη και πάνω από 50% (σε ορίζοντα 6-12 μηνου) που προχώρησε εχθές η JP Morgan γίνεται με γνώμονα την τρέχουσα (σ.σ. την χθεσινή ). Διαφορές, που χρήζουν προσοχής και αναφοράς σε μία εξαιρετικά… ευαίσθητη, όσο και…πονηρή περίοδο.

Οι συναλλαγές γύρω στις 14:10 κυμαίνονταν στα 185 εκατ. ευρώ, με τις εκροές βέβαια από τις τράπεζες να υπερτερούν των εισροών αν και απορρόφηση της προσφοράς σημειώνεται από την αρχή της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 16 ευρώ, της Alpha Bank στα 6,62, της Eurobank στα 6,40, της Τράπεζας Πειραιώς στα 6,24 ευρώ με τις δύο τελευταίες να έχουν την χειρότερη διαγραμματική απεικόνιση (η Εθνική απογοητεύει εδώ και καιρό…).

Ωστόσο μετά τον ΟΠΑΠ, που από την αρχή της συνεδρίασης επιχειρείται να μετριάσει τις απώλειες του 20άρη εδώ και λίγη ώρα τόσο η ΔΕΗ όσο οι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τιτάν, MIG, Ελλάκτωρ αν μη τι άλλο προσπαθούν για κάτι καλύτερο.

Ο FTSE 20 με χαμηλό στις 979 μονάδες επανέρχεται προς τις 1.005 μονάδες με αιχμή κυρίως τον ΟΠΑΠ δίνοντας μία ανάσα και στους δείκτες μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει βέβαια αρνητική με 170 μετοχές να υποχωρούν ακόμη και με 19%.

Προφανώς αρκετοί λογαριασμοί που κινούνται με περιθώριο δανεισμού-μόχλευσης πιέζονται να καλυφθούν με συνέπεια να ρευστοποιούνται υποχρεωτικά θέσεις σε μετοχές εταιρειών και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Αρκετά τέτοια περιθώρια λογαριασμών έχουν περάσει στο κόκκινο κάτι που φυσιολογικά πολλαπλασιάζει τις πωλήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v