ΧΑ: Κρίνεται η αντίδραση…

Το ενδεχόμενο η χθεσινή συνεδρίαση να αποτελεί περίπτωση «ημέρας αναστροφής» εξετάζεται από αρκετούς παίκτες του ΧΑ. Σε αυτή την περίπτωση με βάση τις 2.003 μονάδες η συνέχεια μπορεί να κρύβει θετικές εκπλήξεις.

Αντεξαν εχθές κρισιμότατες στηρίξεις, μαζεύτηκε προσφορά εκ των…ενόντων και η συνέχεια αποκτά εκ νέου νέο ενδιαφέρον, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η αλήθεια είναι, πως η αγορά δοκιμάστηκε στα δύσκολα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως τις 2003,35 τον FTSE 20 έως τις 1.006,37 μονάδες και η μετοχή της Εθνικής στο χείλος των 16 ευρώ.

Η χθεσινή συνεδρίαση έφερε σε αρκετούς το…εφιαλτικό ενδεχόμενο της άμεσης περαιτέρω σημαντικής διόρθωσης της αγοράς, προοπτική που θα άνοιγε τον «ασκό του Αιόλου» και θα ενεργοποιούσε αυτόματα προγράμματα υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων. Τουλάχιστον αυτό απεφεύχθη με την συνδρομή και της αγοράς Παραγώγων, όπου κατά γενική εκτίμηση εγκλωβίστηκαν δεκάδες πωλητικές θέσεις.

Η παρτίδα σώθηκε δίνοντας σε ορισμένους την ευκαιρία να αναφερθούν για «συνεδρίαση αναστροφής» (reversal day) και τον φίλο Στέφανο (deiktes.com) να ποντάρει (από τις 17/1) στο ενδεχόμενο αντίδρασης του Γενικού Δείκτη από τις 2.025 μονάδες. Εάν επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της χθεσινής συνεδρίασης τότε οι βασικοί δείκτες κινούνται(κατά πάσα πιθανότητα ) πάντα σύμφωνα με την εκτίμηση μας (Εκηβόλος 18/1 με τίτλο Ερμαιο των ανταλλαγμάτων το ΧΑ όπου είχαμε «ανεβάσει» σχετικό διάγραμμα).

Σε αυτή την περίπτωση το ΧΑ «χρωστάει» μία ανοδική αντίδραση προτού «βυθιστεί» και πάλι χαμηλότερα. Κατά συνέπεια ξεκινάμε τη συνεδρίαση εστιάζοντας στην συντήρηση των βασικών δεικτών υψηλότερων κρίσιμων τιμών, όπως είναι οι 2.080 για τον Γενικό Δείκτη και οι 1.050 μονάδες για τον FTSE 20.

Εάν οι εν δυνάμει πωλητές κάνουν πίσω με τους αγοραστές να βγαίνουν λ.χ μέχρι τα 17,4-17,8 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής οι τράπεζες μπορεί να αντιδράσουν υψηλότερα των 2.490 μονάδων ενισχύοντας το σενάριο της αντίδρασης. Κατά πόσον μπορούμε να θεωρήσουμε, πως η χθεσινή συνεδρίαση ήταν «κίνηση αναστροφής» που πρακτικά μπορεί να μας οδηγήσει αρκετά υψηλότερα θα φανεί στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εχουμε όμως στα υπόψη πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο θεωρώντας πως οι τελευταίοι σχηματισμοί (διπλοί πυθμένες κ.λ.π) πιθανόν να μας δίνουν μία ανάσα λίγων ημερών. Να θυμηθούμε δε πως η αμέσως προηγούμενη αντίδραση της αγοράς (πάντα αναφερόμαστε στον ίδιο σχηματισμό) έφερε τον Γενικό Δείκτη τρεις φορές υψηλότερα των 2.300 μονάδων με ενδοσυνεδριακή κορυφή τις 2.366 μονάδες στις 11 Ιανουαρίου.

Ξεκινάμε λοιπόν και βλέπουμε, καθώς πριν από λίγο τα Συμβόλαια παρέπεμπαν σε οριακά χαμηλότερο άνοιγμα του DAX στην Φραγκφούρτη, που ωστόσο παραμένει σε απόσταση …αναπνοής από τις 6.000 μονάδες. Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση δυνάμεις όπως Jumbo, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. συνέβαλαν τα μέγιστα προς το κλείσιμο, στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας που διαμορφώθηκε τελικά στα 17,21 ευρώ (ολόκληρο 1,21 ευρώ από το χαμηλό των 16 ευρώ), ΟΠΑΠ (14,89 ευρώ) και λίγων ακόμη από αυτή την κατηγορία.

* Περισσότερα για την βραχυπρόθεσμη τάση και με βάση διαγράμματα που έχουν «ανέβει» σήμερα στον Εκηβόλο

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v