H τέφρα δεν εμπόδισε την πτήση του spread

Η κίνηση του spread σε νέο ιστορικό ρεκόρ και η σχετικά πτωτική εικόνα των ευρωαγορών, επανέφεραν τις πιέσεις σε τράπεζες και στο σύνολο, σχεδόν, του ΧΑ. Πτώση για ΕΤΕ (3,3%), EFG (3,9%), ΜIG (6,4%).

Η κίνηση του spread υψηλότερα των 473 μονάδων που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ από την ένταξη της Χώρας στην ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με την σχετικά πτωτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, επανέφεραν τις πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο και κατ΄ επέκταση στο σύνολο, σχεδόν, του ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ούτε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων (από τον οποίο το 38% απέσπασε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας), μπόρεσε να αποτελέσει τροχοπέδη στην πολλή κακή εικόνα της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τον μεγαλύτερο προβληματισμό από τους Δεικτοβαρείς τίτλους δημιουργούν οι μετοχές των ΟΤΕ (κινείται σε χαμηλά επταετίας), MIG (σε χαμηλά 63 μηνών) και Ελλάκτωρα (σε χαμηλά 52 εβδομάδων).

Οι διαβουλεύσεις με τους διεθνείς αξιωματούχους αναβλήθηκαν για την προσεχή Τετάρτη, λόγω των γνωστών προβλημάτων στις αερομεταφορές και αυτό ουσιαστικά “εξουδετέρωσε” βραχυπρόθεσμα τον μοναδικό καταλύτη στον οποίον “ποντάριζε” το Χ.Α. για μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Έτσι το “τράτο χρόνου” έδωσε την ευκαιρία σε όσους έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση θέσεων να επιβεβαιώσουν για πολλοστή φορά την παρουσία τους.

Οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελληνική πλευρά (τυπικά) δεν έχει εγκαλέσει ακόμη τη στήριξη, όμως, όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να κατευθυνθεί νομοτελειακά προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται (αντίθετα ενδυναμώνεται) το κόστος δανεισμού.

Η Αγορά φαίνεται να επιδοκιμάζει την προσφυγή στον “μηχανισμό στήριξης”, αφού δεν διαφαίνεται άλλη “συμφέρουσα” επιλογή, ενώ κάποια στιγμή το Χ.Α. θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από την καθημερινή “ενασχόληση” με την πορεία του spread και να ασχοληθεί με την διεθνή τάση και με τα του “οίκου του”.

Όμως και εδώ οι απαισιόδοξοι έχουν να προσθέσουν την δική τους “πινελιά” υπενθυμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για την κίνηση του Γενικού Δείκτη καθώς τα επιχειρηματικά δεδομένα της Χώρας βρίσκονται στην χειρότερη φάση μετά το 2003, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρκετών διοικήσεων εισηγμένων που αποφεύγουν να δώσουν ακόμα και στοιχειώδεις προβλέψεις για τα δεδομένα της τρέχουσα χρήσης.

Ασφαλώς σε μία Αγορά εξαιρετικά “ειδικών συνθηκών” όπως έχει μετατραπεί η Σοφοκλέους, η τεχνική ανάλυση δίνει μεγαλύτερη “αξία” στην … αστρολογία (!)

Όμως σε κάθε περίπτωση πιθανό κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 1941 μονάδων, ιδιαίτερα αν συνοδευτεί από συνεχή κλεισίματα, επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια “τρόμου” με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 1884 και στις 1800 μονάδες.

Στον "Τιτανικό" διασώθηκαν 706, στο ταμπλό του 20αρη μόνος διασωθείς τίτλος αυτός της MPB που με την βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας αμετάβλητος.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-6,41%) και Αγροτική Τράπεζα (-4%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank και του 2% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελλάκτωρα.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola , Intralot, Motor Oil, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Τραπεζα Κυπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1933,19 μονάδες (12.07) και από εκεί και πέρα χωρίς να επιδείξει διαθέσεις σημαντικής αντίδρασης έκλεισε στις 1944,11 μονάδες με απώλειες 2,56%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 142 εκατ. από τα οποία τα 11,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι 163 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 18,18%.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που συνιστούν αυστηρή αποχή περιμένοντας τις εξελίξεις, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν αποκλείεται οι αμέσως επόμενες μέρες να μεταβάλλουν την “ποιότητα” των ξένων χαρτοφυλακίων που θα είναι επενδεδυμένα στο Χ.Α. και υπενθυμίζουν ότι μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν αποκλείεται να “θυμηθούν” ότι το καταστατικό τους δεν επιτρέπει επενδύσεις σε Χώρες που έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ και να προχωρήσουν σε επιθετικές αποχωρήσεις.

Από την άλλη δεν μπορεί να αποκλειστεί η είσοδος στο Χ.Α. ξένων funds που “εθίζονται” στην ανάληψη υψηλότερου κινδύνου, όμως σε αυτή την περίπτωση ο ορίζοντας αυτών των τοποθετήσεων παραμένει άγνωστος.

Το “υπερπουλημένο” της Αγοράς ενδυναμώνει το ρίσκο για όσους καθυστερημένα θα σπεύσουν να ανοίξουν “short” θέσεις, όμως και από την άλλη προσδοκίες για κίνηση που θα φέρει τον Δείκτη εντυπωσιακά ψηλότερα δεν φαίνεται να υπάρχουν στην παρούσα φάση και αν δεν υπάρξει η είδηση που θα αλλάξει την ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Στην ψυχολογία της Αγοράς αναφέρεται και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ το Χ.Α. έχει χάσει την δυνατότητα αξιολόγησης τόσο της κατάστασης όσο και των θεμελιωδών των εισηγμένων, με αποτέλεσμα οι βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” να αναγορεύονται σε ρυθμιστές του “παιχνιδιού” και της καθημερινής τάσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, κομβικό σημείο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς θα είναι η απόφαση της Κυβέρνησης που συνδέεται με την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης και σύμφωνα με την δική του άποψη τελικά θα αιτηθούμε την διαδικασία.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανοδική αντίδραση με τον Τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου, ενώ θα αποκλιμακωθούν και οι πιέσεις στα Ελληνικά ομόλογα.

Τέλος και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ το επόμενο βήμα για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα είναι η σύνταξη νέου οικονομικού προγράμματος με ορίζοντα τριετίας που θα έχει ως βάση το χρέος.

Η νέα αύξηση του spread στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Χώρας στην Ευρωζώνη, επιβεβαιώνει την πίεση των Αγορών για προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. στην Αγορά υπάρχουν ανησυχίες για νέες υποβαθμίσεις από τους άλλους δύο πιστοληπτικούς οίκους αξιολόγησης, ανησυχίες για τις δυσκολίες εφαρμογής του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας, ανησυχίες για την ομαλή εκτέλεση του ΠΣΑ βάσει του χρονοδιαγράμματος, ανησυχίες για δημοσιονομικά μεγέθη της Χώρας και γενικότερα για την αξιοπιστία των μακροοικονομικών μεγεθών και κυρίως τη συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος, ανησυχίες για τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών, ανησυχίες για την ανεργία και ανησυχίες για τις μεσομακροπρόθεσμες εκτιμήσεις των ξένων για την Ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς η πάροδος του χρόνου και η εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων αντί να πείσει τους επενδυτές για τα σχέδια και τις προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, μάλλον έχει εγείρει περισσότερες ανησυχίες για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Επειδή λοιπόν τα Ελληνικά κρατικά χρεόγραφα έχουν γίνει βορά στα χέρια των ξένων επενδυτών, θα πρέπει το θέμα του δανεισμού για φέτος να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάθε 100 μονάδες βάσης υψηλότερα στις οποίες δανείζεται το Ελληνικό Κράτος, για ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους €53 δισ., αυτό μεταφράζεται σε €530 εκατ. υψηλότερο κόστος ετησίως.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονέα, η άφιξη του ΔΝΤ δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει “αλλαγές σκοπιάς” σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν κατάφερε ο Γενικός Δείκτης να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές τεχνικές προϋποθέσεις μετά την επιστροφή του πάνω από τις 2000 μονάδες και τώρα κινδυνεύει να ακυρωθεί η ανοδική δυναμική της Πέμπτης σε ένα ενδεχόμενο (και επιβεβαιωμένο) κλείσιμο κάτω από τις 1960 μονάδες, τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εικόνα της Αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή αφού η σημερινή συνεδρίαση ενσωμάτωσε και την πίεση του κλεισίματος των ξένων χρηματιστηρίων της Παρασκευής αλλά και τις επιδράσεις από τους σημερινούς ενδογενείς (ΔΝΤ, spread) παράγοντες.

Η πολύ ρευστή και αντικρουόμενη επίδραση αυτών των παραγόντων ενδεχομένως να καθιστά δύσκολη μια βραχυπρόθεσμη ετυμηγορία για την κατεύθυνση της τάσης βάζοντας αρχικά τους πωλητές σε θέση ισχύος και εν συνεχεία την μεταβλητότητα σε πρώτο πλάνο σε ότι αφορά το πιθανό σενάριο της ημέρας.

Κατά τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε πολύ τόσο την ψυχολογία των εμπλεκομένων, όσο και την διαγραμματική απεικόνιση της Αγοράς και αυτό το τελευταίο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις με περισσότερες πωλήσεις λόγω της ενεργοποίησης εντολών περικοπής ζημιών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα, έστω και αν ο όγκος συναλλαγών ήταν σαφώς μικρότερος. Τα συμβόλαια του 20αρη κατέγραψαν μικρότερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,5%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Κυρίως πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Πρώτη ημέρα, χθες, για το συμβόλαιο στον Τραπεζικό δείκτη Χ.Α. – Χ.Α.Κ. με όγκο 151 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8426, τιμή εκκαθάρισης 942,9) κινήθηκαν μεταξύ 933 και 950 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (134700 Πειραιώς, 35800 Alpha Bank, 105300 Eurobank, 10000 Intralot, 38000 Alapis, 44500 Εθνική, 6000 Ελ. Πετρέλαια, 59000 Τιτάν, 11000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3649), Alpha Bank (855), Πειραιώς (488), Eurobank (1038), ΟΤΕ (356), ΔΕΗ (177), Κύπρου (410), MIG (791), ΟΠΑΠ (123), Intralot (121), Μυτιληναίος (289), Ταχ. Ταμιευτήριο (250).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε MIG 208555 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 17900 τεμ., Τιτάνα 14862 τεμ., Intralot 21629 τεμ., Alapis 38000 τεμ., Alpha Bank 92555 τεμ., Eurobank 186542 τεμ., Εθνική 160923 τεμ., ΟΠΑΠ 20000 τεμ., Πειραιώς 38048 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Coca-Cola 6286 τεμ., Ιντρακόμ 7171 τεμ., ΟΤΕ 34000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10626567 τεμ.), Eurobank (10122027 τεμ.), Alpha Bank (8498747 τεμ.), Πειραιώς (8460485 τεμ.), Κύπρου (5287427 τεμ.), MIG (7063323 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 16η Απριλίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Αριθμός μετοχών (16/04/2010): -343.110. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (16/04/2010): -0,102%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v