Αρνητικό γύρισμα λόγω τριμήνων, MSCI

Λίγο τα…πονταρίσματα στα τραπεζικά αποτελέσματα τριμήνου, λίγο το rebalancing στους δείκτες MSCI "γύρισαν" το ΧΑ από τις 1.570 έως τα χαμηλά των 1.528 μονάδων. Κρατούν Εθνική και Alpha Bank.

Κάτι η αναδιάταξη των δεικτών MSCI κάτι τα…πονταρίσματα για τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών διαφοροποιούν το ΧΑ έναντι των ευρωπαικών χρηματιστηρίων.

Εως και 0,6% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης που από το υψηλό ημέρας των 1.570 διορθώνει προς τις 1.528 μονάδες με τους πωλητές να επανέρχονται σταδιακά μετά τις 12.30-12.40. Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX αντιδρά κατά 1,7% στις 9.159 μονάδες και στην Φρανκφούρτη ο DAX κατά 1,85% στις 5.774 μονάδες.

Ωστόσο στο ΧΑ αρχικά η πίεση στις μετοχές των Τιτάν, Ελληνικών Πετρελαίων και MIG λόγω της αναδιάταξης στους δείκτες MSCI και MSCI Small Cap και στη συνέχεια η προσπάθεια προεξόφλησης των μεγεθών πρώτου τριμήνου επιβαρύνουν το κλίμα και ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Ετσι πριν από λίγο η Εθνική κρατούσε το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής αντίδρασης (στα 10,16 ευρώ) με ζητούμενη την θετική επιβεβαίωση των μεγεθών τριμήνου (μόνο η Finansbank ανακοίνωσε κέρδη 75 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο).

Στη λογική της προεξόφλησης των αποτελεσμάτων Alpha Bank και Eurobank (για αμφότερες αύριο) αλλά και της Πειραιώς (στις 28/5) οδηγούν την μεν πρώτη έως 2,2% υψηλότερα στα 4,76 ευρώ και σημαντικά χαμηλότερα την δεύτερη στα 4,19 ευρώ και την Πειραιώς στα 4,23 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως η "παράμετρος των μεγεθών τριμήνου" θα βαρύνει και εν μέρει θα διαφοροποιήσει την βραχυπρόθεσμη φορά βασικών μετοχών, δεικτών. Ετσι η Alpha Bank αποτιμάται πλέον στα 2,521 δισ. ευρώ με την Eurobank να περιορίζεται στα 2,272 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, πως νωρίτερα στην συνεδρίαση η Eurobank υποσκελίσθηκε για λίγο από την Κύπρου, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει φτάσει τα 2,213 δις. ευρώ.

Σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει προσώρας στήριξη στην ζώνη των 1.530 μονάδων "καλύπτοντας" και το "χασματάκι" που είχε δημιουργηθεί μετά το χθεσινό κλείσιμο και το σημερινό "άνοιγμα" της αγοράς.

Οι συναλλαγές στα 66 εκατ. ευρώ από τα οποία 11 εκατ. ευρώ στην Εθνική και περί τα 6,3 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Motor Oil.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v