Ανοδική αντίδραση χαμηλού κόστους...

Θετικό κλείσιμο με τζίρο μόλις 113 εκατ. στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου. Στήριξη από Εθνική που έκλεισε με άνοδο 3,24%. Απώλειες 3,8% στην εβδομάδα.

Με συνεχείς εναλλαγές προσήμου ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η Σοφοκλέους φάνηκε να αναζητά επίπεδα ισορροπίας, αλλά δεν είχα καθόλου βοήθειες από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Με “μπροστάρη” τον τίτλο της Εθνικής και με σχετικές βοήθειες από την MIG (προς το τέλος προστέθηκαν και άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι), αρκετά χαρτοφυλάκια προσπάθησαν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η Αγορά διαθέτει δυνάμεις αυτοσυντήρησης και δεν θα πέσει “αμαχητί” σε νέα χαμηλά.

Όμως η γενικότερη εικόνα της συνεδρίασης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεγάλα ξένα Χρηματιστήρια δείχνουν να έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, αφήνει το “στοίχημα” ανοιχτό και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ ίσως αξίζει σημείωσης ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική διόρθωση συνδυάστηκε με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 113,5 εκατ. και μάλιστα από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 7,9 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση ότι ο 20αρης “απασχόλησε” το 92% του τζίρου και ότι η Εθνική απέσπασε το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σημαντική η υπεροπλία των τίτλων με θετικό πρόσημο, έστω και αν εδραιώθηκε προς το τέλος, στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισε η Εθνική (+3,24%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Κύπρου, Ελλάκτωρα, Coca-Cola και του 1% για Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MPB, MIG.

Θετική ημερήσια μεταβολή για ΟΤΕ, Πειραιώς, Intralot και αμετάβλητος ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-2,09%) και Motor Oil (-2,2%).

Με μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Τιτάνας και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 38 μονάδων, με χαμηλό τις 1563,68 μονάδες (10.49) και υψηλό τις 1601,69 μονάδες (13.24), άλλαξε 13 φορές πρόσημο και έκλεισε στις 1595,1 μονάδες με κέρδη 0,81%.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 20% και την ΕΛΓΕΚΑ να ξεχωρίζει.

Δυστυχώς το σύνολο των εμπλεκομένων συνεχίζει να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς εκτιμά ότι προσφέρει καθημερινά ευκαιρίες trading, χωρίς παγίδες εγκλωβισμού.

Η “ορατότητα” των Αγορών θα παραμείνει χαμηλή, εκτιμούν νουνεχείς επαγγελματίες του χώρου που παρακολουθούν στενά τις εναλλαγές προσήμων και διαθέσεων στις Αγορές και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η νευρικότητα παραμένει έκδηλη, όπως και η αναζήτηση κατεύθυνσης.

Βέβαια μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα τα αρνητικά σενάρια έχουν σαφώς μεγαλύτερη απήχηση και τέτοια είναι αυτά που υποστηρίζουν ότι οι προβλέψεις που θα εμφανίσουν οι Ελληνικές Τράπεζες για επισφάλειες θα εκπλήξουν δυσάρεστα.

Εν τω μεταξύ η “ρηχότητα” του Χ.Α. αφ΄ ενός συνεχίζει να δυσκολεύει το έργο των εν δυνάμει πωλητών που έχουν πάρει την απόφαση, στην παρούσα φάση, να πουλήσουν Ελλάδα και αφ΄ ετέρου ευνοεί αφάνταστα την μεταβλητότητα, καθώς αρκούν ελάχιστες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να δημιουργηθεί το ανάλογο κλίμα και οι επιδιωκόμενες “αναταράξεις”.

Με τα 2/3 του ταμπλό να μην συμμετέχει στις καθημερινές διαδικασίες της Αγοράς, ευνόητο είναι ότι από την μέση και χαμηλότερα οι αποτιμήσεις μπορούν να συντριβούν με ελάχιστους όγκους συναλλαγών.

Απόσταση από τον Τραπεζικό κλάδο, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, συστήνουν πολλοί αναλυτές που επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι Τράπεζες, δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτά των προηγούμενων ετών και δεν αποκλείεται να θέσουν εν αμφιβόλω ακόμα και τις τρέχουσες αποτιμήσεις (!)

Αυτό το τελευταίο φαίνεται να ασπάζονται και όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν επιδεικτικά εδώ και πολύ καιρό στην πλευρά των πωλητών.

Οι ίδιοι μόνιμα απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι τα όποια ανοδικά διαλείμματα είναι απλά “διανομές” και διαμορφώνουν ευκαιρίες “αποβίβασης” σε λίγο καλύτερα επίπεδα τιμών.

Εννοείται ότι αν τα αρνητικά σενάρια “ακουμπάνε” στην πραγματικότητα και αντανακλούν τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, τα πράγματα θα παραμείνουν εξαιρετικά δύσκολα για μία Αγορά τόσο Τραπεζοκεντρική όπως η Σοφοκλέους, αλλά και “άδικα” για τους τίτλους εταιρειών που θεωρητικά δικαιούνται μιας καλύτερης “μεταχείρισης” αλλά αδυνατούν να στρέψουν επάνω τους “προβολείς” του ενδιαφέροντος.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών η εβδομάδα που μόλις έληξε “στοίχισε” στον Δείκτη 3,81% και στον Τραπεζικό δείκτη 3,16%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες για τον πρώτο στο -27,37% και για τον δεύτερο στο -38,91%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μία δεύτερη πιο διερευνητική ματιά στην “ατμομηχανή” της Αγοράς, δηλαδή στον FTSE επιχειρεί ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ στο πολύ βραχυχρόνιο 30λεπτο διάγραμμα τιμών βλέπουμε αρχικά τον δείκτη να διέπεται στους τελευταίους μήνες από το καθοδικό κανάλι, όπου έχει στη παρούσα φάση ως άνω άκρο τις 830 μονάδες και ως κάτω τις 670 μονάδες.

Αυτή τη στιγμή ο δείκτης FTSE κινείται περίπου στο μέσο του εν λόγω καναλιού διατηρώντας όμως τη στήριξη, που προσφέρει η καθοδική γραμμή η οποία για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα διέρχεται από τις 734 μονάδες. Πιθανή καθοδική διάσπαση της περιοχής των 734 μονάδων θα ωθήσει βίαια τον δείκτη προς το σημείο των 718 μονάδων, επίπεδο όμως όπου εάν όντως προσεγγιστεί θα δημιουργήσει προϋποθέσεις σχηματισμού ενός έντονου ανοδικού στροφέα προς την περιοχή των 750 μονάδων.

Εδώ όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η πιθανή αδυναμία του δείκτη να διασπάσει καθοδικά την περιοχή των 734 μονάδων θα προσθέσει αρκετούς πόντους στο θετικό σενάριο δημιουργίας ισχυρής βάσης πέριξ των 730 με 745 μονάδων. Σενάριο, στο οποίο φαίνεται προς το παρόν ότι συνηγορεί και ο βραχυχρόνιος αλγοριθμικός δείκτης “πίεσης” Hybrid, καθώς παρουσιάζει ανοδική απόκλιση σε σχέση με τη καθοδική κίνηση του FTSE, τονίζει ο κ. Μάνθος.

Η βραχυπρόθεσμη εικόνα των διεθνών Αγορών ευνοεί τις ρευστοποιήσεις, υποστηρίζει ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, τα θεμελιώδη που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν καλά. Η πρόσφατη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, μ’ ένα πακέτο-μαμούθ της τάξης των 750 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ για απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων, από τη δευτερογενή Αγορά, επιτρέπει ανοδική κίνηση με βάθος.

Ακόμη, η Αμερικάνικη Κυβέρνηση για δικούς της λόγους θέλει ισοτιμία δολαρίου/Ευρώ που να μην είναι προς ισχυρότερο δολάριο, κάτι που αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες σταθερότητας των Αγορών, επιτρέποντας στις Αγορές να αντέξουν τις πιέσεις και να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε βάθος εβδομάδων.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, η τεχνική εικόνα των περισσότερων ξένων Αγορών ευνοεί ρευστοποιήσεις, καθώς κατοχυρώνονται σημαντικά κέρδη και γίνεται η παραδοσιακή αναδιάρθρωση Μαΐου. Η τεχνική εικόνα επιβαρύνθηκε από την απόφαση της Γερμανικής Κυβέρνησης να απαγορεύσει την “γυμνή” πώληση τίτλων (δηλαδή, την πώληση τίτλων τους οποίους κάποιος ούτε κατέχει ούτε έχει δανειστεί), “κόβοντας τα πόδια” στους κερδοσκόπους που όμως προβαίνουν σε εξασφάλιση ρευστότητας πουλώντας ότι έχουν στο υπερδανεισμένο κερδοσκοπικό τους χαρτοφυλάκιο και ωθώντας τις βασικές Ευρωπαϊκές και άλλες Αγορές μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στα πλαίσια αυτά εκτιμάται ότι οι χρηματιστηριακές αξίες θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα και το πιθανότερο σενάριο συγκλίνει σε κίνηση της Αγοράς μεταξύ 1460 και 1600 μονάδων Γενικού Δείκτη Χ.Α. και στη συνέχεια κίνηση ως τις 1975 μονάδες ως τα μέσα Ιουνίου. Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα τριμήνου σε Ελληνικές Βιομηχανικές εταιρείες με εξαγωγική κατεύθυνση μπορεί να ακολουθηθούν από αυξημένες τοποθετήσεις, διευρύνοντας το εύρος των εταιρειών που θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, υποστηρίζει ο κ. Βέργος.

Η μεταβλητότητα θα παραμείνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, καθώς ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το “παράθυρο ευκαιρίας” που υπήρχε από τεχνικής άποψης για κάτι καλύτερο, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αδυναμία στην διατήρηση κάποιων επιπέδων αναφοράς έχει οδηγήσει σε αύξηση του βαθμού αβεβαιότητας με ότι αυτό συνεπάγεται για την συμπεριφορά των βραχυχρόνιων χαρτοφυλακίων τα οποία εντείνουν τις πιέσεις προς τα κλεισίματα των συνεδριάσεων.

Αν και η Αγορά δεν έχε πείσει ακόμα για την προοπτική μιας άμεσης ανάκαμψης εκτιμούμε ότι σε επαναπροσέγγιση των πρόσφατων χαμηλών οι μετοχές είναι ελκυστικές και θα αυξάναμε θέσεις με τις κύριες προτιμήσεις να αφορούν Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, λέει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Κατά την άποψη του αναλυτή της Πήγασος, το Χ.Α. διέρχεται την παρατεταμένη φάση της υπερβολής, καθώς κυρίαρχος παράγων παραμένει η αρνητική ψυχολογία και η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και εκτιμήσεις.
Σε αρκετές εταιρείες οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει και τα πλέον αρνητικά σενάρια και αυτό θα αποδειχθεί σε όσους επιμένουν να κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη η Αγορά θα αναμένει τα αποτελέσματα του Τραπεζικού κλάδου τα οποία θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση με σχετική μεταβλητότητα που διατήρησε σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1%, όμως μετά τις 17.00 σημειώθηκαν αγορές έως και με οριακό premium.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12807, τιμή εκκαθάρισης 753,76) κινήθηκαν μεταξύ 740,5 και 765,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (21800 Κύπρου, 9700 Πειραιώς, 17500 ΟΠΑΠ, 32400 MIG, 25300 MPB, 10100 Alpha Bank, 5700 Μέτκα, 16900 ΟΤΕ, 7500 Βιοχάλκο, 11400 Εθνική, 7000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8052), Alpha Bank (735), Πειραιώς (1103), Eurobank (930), ΟΤΕ (967), Κύπρου (152), MIG (944), Μυτιληναίος (1800), ΟΠΑΠ (117), ΔΕΗ (148), MPB (257), Ελ. Πετρέλαια (169), Ιντρακόμ (138), ΕΧΑΕ (140), ΓΕΚ (290).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MIG (67000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12691417 τεμ.), Eurobank (6955071 τεμ.), Alpha Bank (483242 τεμ.), Πειραιώς (6821769 τεμ.), Κύπρου (4647491 τεμ.), MIG (7130358 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v