Μεξικάνικη "σιέστα" στη Σοφοκλέους

Ισχυρή πτώση στο ΧΑ με το δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2010 λόγω της αργίας σε Wall και Λονδίνο. Πτώση για EFG, Πειραιώς, Motor Oil. Aνοδος για τον ΟΠΑΠ. Απώλειες 17,09% για το Γ.Δ. και 21,77% για τις τράπεζες το Μάιο.

Συνεδρίαση που θύμιζε Μεξικάνικη “σιέστα” στο Χ.Α., όπου με άλλοθι την αργία σε Wall και City φρόντισε να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά ότι οι εγχώριοι επενδυτές αποτελούν “συλλεκτικό είδος” και ότι η εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να άγεται και να φέρεται από τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων και τις κινήσεις των εναπομεινάντων traders που απλά θα επιτείνουν την ημερήσια τάση.

Είναι ενδεικτικό ότι πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας που συνέπεσε να είναι και η τελευταία του μήνα Μαϊου, έδωσε τζίρο “ντροπής” που ήταν και ο δεύτερος χαμηλότερος για το 2010 (ο χαμηλότερος στην πρώτη συνεδρίαση του έτους με 61,7 εκατ.).

Μάλιστα ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι στις 16.00 και ενώ ο τζίρος ήταν ελαφρώς υψηλότερος των 36 εκατ. ευρώ, 76 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 89 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια (!).

Όμως και στον 20αρη που επί καθημερινής βάσεως αποσπά την “μερίδα του λέοντος” σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, μόνο ο τίτλος της MIG ξεπερνούσε σε όγκο τα 1 εκατ. τεμάχια, ενώ με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών συνέχιζαν να κινούνται Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Coca-Cola , Motor Oil, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Πράσινες παραφωνίες” στον “κόκκινο” 20αρη, οι ΟΠΑΠ (+4,35% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Coca-Cola (+1,39%).

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Motor Oil (-7,5%), Αγροτική (-5,74%) και Κύπρου (-5,24%).

Επίσης κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Eurobank, MIG.

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Πειραιώς και Τιτάνα και των δύο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Alpha Bank, MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας (!) των 1583,18 μονάδων, όμως μετά τις 10.55 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1547,19 μονάδες (11.02) και κινούμενος σε σχετικά στενό εύρος έκλεισε στις 1550,78 μονάδες με απώλειες 1,24%, ενώ ο “αστείος” τζίρος έφθασε τα 63,5 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και 25 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 15%.

Σαρωτικός αποδείχθηκε ο Μάιος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 17,09% (οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες των τελευταίων 19 μηνών, με τις αμέσως μεγαλύτερες να καταγράφονται στον Οκτώβριο του 2008 με -22,87%) και από τον Τραπεζικό δείκτη 21,77%.

Από εκεί και πέρα το τοπίο παραμένει μάλλον “ομιχλώδες” και στις διεθνείς Αγορές, καθώς όλο και περισσότεροι αναλυτές προσφεύγουν στην εκτίμηση ότι η αυξανόμενη κρίση χρέους Χωρών επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και απλά “αναζωπυρώνεται” με διαφορετικούς τρόπους.

Ασφαλώς και σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα αρνητικά σενάρια βρίσκουν “γόνιμο έδαφος” να αναπτυχθούν αλλά και να αναπαράγονται, όπως η αβεβαιότητα για το πακέτο στήριξης στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις φήμες για πρόωρη και εσπευσμένη έξοδο της Ελλάδας από το μηχανισμό της τρόικας.

Και βέβαια ήλθαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή να προστεθούν σε αυτές της Χερσονήσου της Κορέας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. που για πολλοστή φορά επέδειξε αδυναμία συσχέτισης με τις Ευρωπαϊκές Αγορές και κυρίως με τον Γερμανικό DAX που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ο “σηματωρός” για την Σοφοκλέους, ενώ τα άσχημα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων απλά επιβεβαίωσαν την τάση που επικρατεί στην Αγορά και στην πραγματική οικονομία.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να μην πιστεύουν στην προοπτική της γρήγορης εξόδου της Χώρας από την κρίση και θα συνεχίσουν να “στοιχηματίζουν” ότι αργά ή γρήγορα θα επέλθει τουλάχιστον η αναδιάρθρωση του χρέους.

Επίσης οι τελευταίες αναιμικές συνεδριάσεις που προσπαθούν να δώσουν την εικόνα σταθεροποίησης, αλλά που κατά πολλούς είναι απλά “ανακωχή” επιθετικών κινήσεων από τους εν δυνάμει πωλητές, επιβεβαιώνουν ότι στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, δεν υπάρχουν επενδυτές, αλλά πωλητές και traders, καθώς τα “νουνεχή” χαρτοφυλάκια ούτε καν εξετάζουν να διοχετεύσουν διαθέσιμα κεφάλαια σε μία Αγορά που υποφέρει από “έλλειψη διαφορετικών ιδεών” και συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα.

Στόχος αυτών που “κινούν τα νήματα” είναι να οδηγήσουν τις αποτιμήσεις όσο το δυνατόν χαμηλότερα και να επιβεβαιώσουν την αίσθηση ότι “παίζουν” μόνοι τους στο “τερέν” της Σοφοκλέους.

Σε αυτό έχουν σημαντικές “βοήθειες” από τις συνεχιζόμενες κοινωνικές αναταράξεις, καθώς σε μία κοινωνία που έχει “ταλέντο” να εντοπίζει και να καυτηριάζει τις αδυναμίες και τα λάθη των άλλων και σε μία Χώρα που “θυμάται την ανθρωπιά της” μόνο σε εορτές και επετείους, οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δείχνουν ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι κινούνται με “δανεισμένο χρόνο” και ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της Αγοράς, τα προσδοκώμενα έσοδα θα παραμείνουν άπιαστοι στόχοι και “σχέδια επί χάρτου”.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Αν δεν αναζητήσει “άλλες ιδέες” εκτός Τραπεζικού κλάδου, δύσκολα η Αγορά θα βρει “αφορμές” για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το δημοσιονομικό ρίσκο και η επίδραση που ασκεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι τέτοια που δύσκολα θα μπορούσε να προκύψει μια μερική αυτονόμηση κάποιων εταιρειών του μη χρηματοκοικονομικού χώρου έστω και στην λογική μιας διόρθωσης των αποτιμήσεων με βάση τα δεδομένα του τριμήνου και σχετικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Όλα τα δεδομένα για την βραχυπρόθεσμη τάση συνεχίζουν να δείχνουν ανοιχτά, υποστηρίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Κατά την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., η πρόσφατη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα του α΄3μήνου και οι αρνητικές εκθέσεις ξένων οίκων για συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και για την γενικότερη οικονομία της Χώρας, αποτέλεσαν ικανούς λόγους για την αδυναμία αντίδρασης της Αγοράς.

Τα spreads των 10ετών ομολόγων αν και εμφάνισαν σταθεροποιητικές τάσεις, εν τούτοις δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση θετικό καταλύτη που να ενισχύσει τη ζήτηση για μετοχές.

Οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας συνέχισαν να ανατροφοδοτούνται από ξένα δημοσιεύματα παρά την κατηγορηματική άρνηση της Κυβέρνησης. Ωστόσο οι μεγαλύτερες ανησυχίες εντοπίζονται στην αδυναμία αποκλιμάκωσης των spreads της Ισπανίας πρωτίστως και Πορτογαλίας δευτερευόντως καταδεικνύοντας ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη, σε καμία περίπτωση δεν έχει παρέλθει.

Μπορεί στο ανοδικό ξέσπασμα να χρησιμοποιήθηκε ως λόγος ο περιορισμός των ανησυχιών για την εξάπλωση χρέους της Ευρώπης και η πίστη στην ανάκαμψη της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ο λόγος αυτός δεν ήταν πειστικός. Η συνεχιζόμενη αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι συνέπειες αυτής δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Μια αποδυνάμωση του ευρώ κάτω από τα 1,20 δολάρια μπορεί να εντείνει την παγκόσμια αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Το γεγονός ότι οι εταιρείες το Μάιο άντλησαν τα λιγότερα χρήματα την τελευταία 10ετία μέσω των εκδόσεων χρεογράφων ίσως να λέει πολλά.

Μπορεί η βραχυπρόθεσμη τάση των ξένων Αγορών να είναι πτωτική (ανακλαστικού τύπου η αντίδραση την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά η μεσομακροπρόθεσμη παραμένει ανοδική. Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων ίσως να αυξήσει σταδιακά τη συσχέτισή του με την πορεία των ξένων Αγορών.

Νέα προσπάθεια διερεύνησης της τεχνικής εικόνα του 20αρη, από τον Απόστολο Μάνθο.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ άκαρπη παρέμεινε τελικά, στο βραχυχρόνιο 30λεπτο chart τιμών, η προσπάθεια του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διασπάσει ανοδικά την καθοδική γραμμή αντίστασης, στις 777 μονάδες, αφήνοντας έτσι ανοικτά “πεδία” για την εβδομάδα, που ξεκίνησε.

Οπωσδήποτε η δυσπραγία παρακολούθησης της τριήμερης ανοδικής κίνησης των διεθνών Αγορών αυξάνει κατά πολύ τα ποσοστά υποχώρησης του δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών βάζοντας ως αρχικό στόχο το σημείο των 737 μονάδων. Η περιοχή όμως, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του εν λόγω δείκτη βρίσκεται στο σημείο, από όπου διέρχεται η γραμμή στήριξης, στις 727 μονάδες περίπου.

Η πιθανή καταστρατήγηση της εν λόγω στήριξης θα ανοίξει διαγραμματικά τους “ασκούς του Αιόλου”, ωθώντας τον δείκτη στην “απευκτέα” μακροχρόνια ζώνη στήριξης των 709 (πυθμένας 2009) με 700 (πυθμένας 2003) μονάδων, γεγονός, όπου θα οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε άτακτες ρευστοποιήσεις.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που ο δείκτης μας εκπλήξει θετικά διασπώντας ανοδικά τη γραμμή στις 760 μονάδες θα πρέπει να αναμένουμε έντονη κίνηση διαφυγής προς την ισχυρή αντίσταση, που προσφέρει η άνω πλευρά του καθοδικού καναλιού τάσης στις 792 με 800 μονάδες.

Όμως και στους επιμέρους τίτλους του 20αρη η εικόνα δεν δείχνει καλύτερη και ενώ όλοι παρακολουθούν αν θα αντέξει το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ για την Εθνική, η αρνητική έκπληξη, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο ήλθε σήμερα από τον τίτλο της Eurobank που αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 4,02 ευρώ, η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 3,44 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μάνθο οριακά κινείται και ο τίτλος της Alpha Bank που δείχνει να ριψοκινδυνεύει την στήριξη των 4,57 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα 4,00 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Επίδειξη αδυναμίας, αφού έστω και με σημαντικό κατέβασμα του όγκου συναλλαγών, τα συμβόλαια υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη έκλεισαν με οριακές υποτιμήσεις 0,04%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4533, τιμή εκκαθάρισης 734,82) κινήθηκαν μεταξύ 727,25 και 749,75 μονάδων.

Παρέμεινε σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (8000 Κύπρου, 5100 Αγροτική, 7000 ΓΕΚ, 16100 Σιδενόρ, 75600 ΟΠΑΠ, 30000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1004), Alpha Bank (376), Πειραιώς (526), Eurobank (1020), ΟΤΕ (125), Κύπρου (269), MIG (284), ΔΕΗ (161), Τιτάν (157), ΓΕΚ (155).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Intralot (19000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12562993 τεμ.), Eurobank (6961895 τεμ.), Alpha Bank (4499420 τεμ.), Πειραιώς (6861844 τεμ.), Κύπρου (4690908 τεμ.), MIG (6776858 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v