Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε κρίσιμες στηρίξεις η αγορά

Στα όρια των αντοχών της η αγορά, καθώς ο ΓΔ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας υποχώρησε χαμηλότερα της εξαιρετικής σημασίας στήριξης των 1.600 μονάδων. "Βουτιά" 4% για τις τράπεζες. Τα στατιστικά.

Στα όρια των αντοχών της η αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας υποχώρησε χαμηλότερα των 1.600 μονάδων. Περιοχή, που θεωρείται εξαιρετικής σημασίας από τους αναλυτές, διαμορφώθηκε δε στην διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου.

Απογοητευτική η εικόνα της αγοράς με σημάδια εγκατάλειψης ακόμη και για εισηγμένες του Ftse20, που λίγο πριν το τέλος έφταναν να υποχωρούν έως και 7,8% (Ελλάκτωρ) με τους πωλητές να επιμένουν περισσότερο στο τελευταίο 10-15λεπτο.

Σε "κλείσιμο" ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 1589,7 (-3,5%) μονάδες, ο Ftse20 773,7 μονάδες (-3,7%)  με την αξία των συναλλαγών στα 81,3 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, πως στην συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής (13/8) η αγορά "έπιανε πάτο" στις 1.609 μονάδες για να ακολουθήσει η μικρό-αντίδραση στις 12-17 Αυγούστου.

Ενδιαφέρον έχει πως σε ορίζοντα δύο εβδομάδων ο ΓΔ υποχωρεί σχεδόν 120 μονάδες, ενώ πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα για τους βασικούς δείκτες. Υποχώρηση που συντελείται με συναλλαγές έως και 50% λιγότερες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη κίνηση.

Για ακόμη μια συνεδρίαση Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς συγκέντρωσαν περισσότερο από το 55% του τζίρου. Με την σημερινή διακύμανση η αγορά "επιστρέφει" στα επίπεδα της 26/7 ολοκληρώνοντας- όπως φαίνεται- έναν κυματισμό που "έπιασε κορυφή" στις 1.793,4 μονάδες στις 5/8.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν αναλυτές για κύμα ενός ευρύτερου σχηματισμού, που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά έτους (1.383 μονάδες ) αρχές Ιουνίου και υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να "χρωστά" ακόμη μία ανοδική κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση ως πρώτη αντίσταση θεωρείται η "διπλή κορυφή" των 1.688-1.689 μονάδων (στις 17-18/8) και υψηλότερα οι 1.790-1.800 μονάδες.

Προσώρας το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσον οι 1.603(1.598 μονάδες) που από αρκετούς θεωρούνται "έσχατη στήριξη" θα αντέξουν , σε αυτή την φάση της αγοράς. Γιατί για τη βραχυ μεσοπρόθεσμη τάση δεν θα πρέπει να έχουμε και πολλές… απαιτήσεις.

Οι τραπεζικές μετοχές "ταλαιπωρήθηκαν" για ακόμη μία συνεδρίαση με την Εθνική στα 10,15 ευρώ (-3,6%) , την Eurobank στα 5,25 ευρώ (-5,9%), την Alpha Bank στα 5,44 (-4,7%) και την Πειραιώς στα 4,39 ευρώ (-5,4%). Πάντως τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις εκτός από την λογική αδυναμία της Πειραιώς ξάφνιασε αρκετούς η πίεση με υψηλό τζίρο στη μετοχή της Alpha Bank. Σε ελεύθερη πτώση μετοχές όπως Βιοχάλκο (-6,9%), Ελλάκτωρ (-7,3%), Jumbo (-5,5%)κ.α. καθώς επενδυτές υποχρεώθηκαν σε πωλήσεις λόγω της έκθεσης τους σε κωδικούς "δανεισμού" και "μόχλευσης".

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ενδεχόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.590 μονάδων για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις θα επέτεινε τις ρευστοποιήσεις θέσεων από ξένους διαχειριστές θα επιβάρυνε άμεσα το κλίμα οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις εγχώριους παίκτες και μετόχους εισηγμένων.

Σε ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο το ΧΑ θα εισέρχονταν σε έναν βίαιο καθοδικό κύκλο που ως σημείο κατάληξης φαίνεται να έχει τα χαμηλά έτους (1.383 μον.) και θα συνοδεύονταν από γενικευμένη υποχώρηση των τιμών διεθνώς με σημαντικές αναταράξεις και πάλι στις αγορές χρήματος.

Ωστόσο ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, θεωρούν πως η αγορά (οι αγορές ) "χρωστούν" ανοδικές αντιδράσεις ακόμη και αν κάθε φορά η ΄΄κορυφή΄΄ θα διαμορφώνεται χαμηλότερα της προηγούμενης.

Εάν όμως στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας φανεί,, πως η κρίσιμη περιοχή στήριξης "αντέχει" (για αυτή την φάση ) τότε δεν αποκλείεται το ΧΑ να αντιδράσει προς τις 1.690 μονάδες, που είναι πλέον η πρώτη περιοχή αντίστασης.

Όμως η ουσία είναι, πως αναφερόμαστε σε μία…ημιθανή αγορά, με ελάχιστο ημερήσιο τζίρο (50-60 εκατ. ευρώ), χωρίς πυξίδα και κατεύθυνση, δίχως κίνητρα και αφορμές για ουσιαστική βελτίωση στη συνέχεια. Η προοπτική βραχυ-μεσοπρόθεσμης αναθέρμανσης φαίνεται να απομακρύνεται, εκτίμηση που αποτυπώνεται στις όλο και πιο βραχύβιες κινήσεις των παικτών, της χαμηλής μεταβλητότητας αλλά και της συνολικότερης εικόνας όπως αποτυπώνεται στο…ταμπλώ και την αγορά Παραγώγων. Αντιθέτως το όποιο ενδιαφέρον αναλώνεται σε σύντομες εξάρσεις που μετά το αρχικό 2-3% οδηγούν σε κατοχύρωση θέσεων και τίποτε περισσότερο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (FtM40) μόλις 3-4 οι εξαιρέσεις (ΚΑΕ, Folli-Follie….) με σημαντικές απώλειες για Γενική, Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, Φουρλή (μετά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ζημιές στο τρίμηνο) Ιντρακόμ, Fotthnet και πολλές ακόμη.

Από τον FtSC80 ίσως την πιο ενδιαφέρουσα κίνηση ακολουθεί (και βράχυ και μέσο πρόθεσμα) η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που από τα 0,58-0,60 ευρώ εμφανίζει σταθερά ανοδικό διάγραμμα. Και μάλιστα από τις αρχές Μαίου. Η μετοχή αντέδρασε και σήμερα στα Χ ευρώ.

Πιο βραχυπρόθεσμα- σε διάρκεια ενός μηνός- κυρίως μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη απόδοση (Γενική, Βιοτέρ, Ιντρακόμ Κατασκευές, Axon , Παρνασσός, Βωβός κ.α. )

Όμως την ώρα, που ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έδινε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την δημοσιονομική προσπάθεια της δίνοντας και τυπικά το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (9,5 δισ. ευρώ) οι ξένοι διαχειριστές "έστελναν" την διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 10,74%.

Πρακτικά αυτό δείχνει είτε την αμφιβολία πολλών ξένων για την επιτυχή έκβαση της ελληνικής προσπάθειας είτε την διάθεση τους να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο προεξοφλώντας επιδείνωση του κλίματος.

Παράλληλα ο High Frequency Economics/HFE ένας από τους σοβαρότερους νέο υρκέζικους οίκους στον τομέα της ανάλυσης δίνει πολλές πιθανότητες η χώρα να μην μπορέσει να διαχειριστεί τα υψηλότατα επίπεδα χρέους που θα έχει σωρευθεί το 2014. Πρόκειται για την χρονιά, που με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της τρόικας.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές του HFE το πρόβλημα εστιάζεται στην κρίσιμη περίοδο "εξόδου" της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα στήριξης και την ανάγκη δανεισμού από τις αγορές. Βέβαια μέχρι τότε μεσολαβεί πολύς χρόνος και πολλά μπορεί να συμβούν.

Και παρά το ό τι ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος να εκφράζει την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως "…διαμορφώνονται συνθήκες ενάρετου κύκλου" οι ξένοι παίκτες όμως δεν φαίνεται να συγκινούνται. Ποντάρουν περισσότερο στον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας (στα 5ετή συμβόλαια ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων) εκτινάσσοντας τα CDs σε τιμές ακριβότερες των αντίστοιχων αργεντίνικων τίτλων. Σύμφωνα με στοιχεία της CMA (www.cmavision.com) τα ομόλογα της Αργεντινής ασφαλίζονται φθηνότερα από τα ελληνικά. Πρακτικά οι ξένοι θεωρούν, πως η οικονομία μας παραμένει σε…φαύλο κύκλο.

Επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε εάν η αύξηση των αρνητικών δημοσιευμάτων ξένων ΜΜΕ μπορεί να προοιωνίζεται κάτι δυσάρεστο αλλά μερίδα επενδυτών μόνο τυχαία δεν θεωρεί την επανεμφάνιση των γνωστών-αγνώστων. Ξεκίνησε η αγγλόφωνη έκδοση του Der Spiegel, μία μέρα μετά ακολούθησε ο Economist για να συνεχίσει η Telegraph με άρθρο της "η ελληνική κρίση αρνείται να φύγει".

Γίνεται αναφορά στην εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του δανείου αλλά και παραδοχή πως η πραγματική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται.

---

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η ατζέντα του Αυγούστου είναι κατά κανόνα περιορισμένη, το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα υποτονικό και οι συναλλακτικοί όγκοι ισχνοί.

Όταν η πολύ-παιγμένη φημολογία, όμως, δε μετουσιώνεται σε ανακοινωθείσες συμφωνίες, ο ενθουσιασμός σταδιακά υποχωρεί και οι ωφελημένες θέσεις επιθυμούν να κατοχυρώσουν κάποια κέρδη και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους για παν ενδεχόμενο.

Το ενδιαφέρον όλων των παραγόντων της αγοράς μεταφέρεται από τη σφαίρα του παρασκηνίου σε πιο μετρήσιμα δεδομένα. Κι όσο τα ανακοινωθέντα εταιρικά αποτελέσματα είναι από αδιάφορα έως απογοητευτικά και τα μακροοικονομικά μεγέθη διαμορφώνονται σε κατώτερα των εκτιμήσεων και των αναπτυξιακών προοπτικών επίπεδα, η εικόνα της αγοράς βαθμιαία γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη και η βαρύτητα της πορείας των διεθνών αγορών αυξάνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η διορθωτική κίνηση των ξένων δεικτών ήταν αναμενόμενο ότι θα δρούσε επιβαρυντικά στην πορεία του Γενικού Δείκτη, μειώνοντας σημαντικά τα, ούτως ή άλλως περιορισμένα ελλείψει άλλων καταλυτών, περιθώρια ανόδου. Στην ουσία, η αγορά φάνηκε να έχει προεξοφλήσει και τα μοναδικά θετικά στοιχεία της εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε: τα εύσημα για την μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης του μνημονίου, τα οποία πέρασαν «εύκολα» σε δεύτερη μοίρα, με το βάρος της ειδησεογραφίας να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά πάνω στις συστάσεις για πρόσθετα μέτρα -ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ (έμφαση σε σιδηρόδρομους και ενέργεια), νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε ανέπαφη την αμιγώς πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση του, περιορίζοντας τη σύντομη ανοδική του αντίδραση μέχρι τα επίπεδα του κινητού μέσου των 15 ημερών (1.695 μονάδες), περιοχή από την οποία ξεκίνησε εκ νέου την καθοδική του πορεία.

Η διορθωτική αυτή κίνηση υπήρξε ιδανική διαγραμματικά, υπό την έννοια ότι ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κάθε φορά (με την εξαίρεση της Παρασκευής) μέχρι το 2ο επίπεδο στήριξης (όπου και έκλεινε), πραγματοποιώντας ενδοσυνεδριακές αντιδράσεις που περιορίζονταν απλά στην «κατάληψη» κομβικών ημερήσιων σημείων.

Η διάσπαση της χρονοσειράς των 30 ημερών διατήρησε την αξιοπιστία της επιβεβαιώνοντας τα σήματα πωλήσεων, ενώ οι ταλαντωτές MACD και RSI μολονότι συνέχισαν να αποφορτίζονται κινούμενοι σε ακόμα πιο ουδέτερες ζώνες τιμών, δείχνουν ακόμα προς την κατεύθυνση διατήρησης της πτωτικής τάσης.

Μίας πορείας που το πιθανότερο είναι ότι θα μας φέρει εκ νέου στα επίπεδα πέριξ των 1.580 – 1.560 μονάδων, περιοχή στην οποία η σύμπτωση του επόμενου τοπικού πυθμένα και του 1ου (23,6%) επιπέδου στήριξης Fibonacci (υψηλά 29ης Μαρτίου – χαμηλά 8ης Ιουνίου), εκτιμούμε ότι ενδεχομένως αναχαιτίσουν, τουλάχιστον προσωρινά, την προσφορά τίτλων.

Εκτιμούμε ότι μπροστά μας έχουμε μία εβδομάδα αυξημένης νευρικότητας, με την πύκνωση των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων την εβδομάδα που μας έρχεται (24/08: Motor Oil, Φουρλής, 26/08: ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, 27/08: Εθνική Τράπεζα) και τη διεύρυνση του συναλλακτικού όγκου να δύνανται να προσφέρουν μικρές ευκαιρίες επιμέρους διαφοροποιήσεων".


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.589,74 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,23%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 27,61%. Ο FT 20 υποχώρησε 2,01%, ο Mid 40 χαμηλότερα 2,71% ενώ ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο μόλις 0,17%.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη σημείωσαν μόνο οι κλάδοι των Χημικών (0,55%), και του Εμπορίου (0,14%).

Απώλειες,  κατέγραψαν τα Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα (-5,31%), οι Τηλεπικοινωνίες (-3,9%) και τα Βιομηχανικά Προιόντα & Υπηρεσίες (-3,82%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ευρωσυμμετοχές (73,33%), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (40,48%), Παρνασσός (37,80%), Q&R (20%), Ridenco (18,75%), Τέξαπρετ (18,18%), Έδραση- Ψαλλίδας (16,67%), Ξυλεμπορία (16%), Ντρουκφάρμπεν (13,73%), Βαρβαρέσος (13,33%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Γενική Τράπεζα (17%), Newsphone (-15%), Προοδευτική (-14,29%), Εικόνα - Ηχος (-13,33%), FG Europe (-12,77%), Κλωστ/για Ναυπάκτου (-12,12%), Φουρλής (-11,73%), Υγεία ( –11,54%), Alsinco (-11,11%) και Λανακάμ (-11,11%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v