ΧΑ: Ευκαιρία η ευνοική διεθνής συγκυρία

Η Εθνική, η Ελλάδα (ξανά) βγαίνουν στις αγορές. Μεθοδικότερα, πιο οργανωμένα και με περισσότερες πιθανότητες για κάτι καλύτερο. Το ΧΑ πρέπει να εκμεταλλευτεί την έξωθεν ανοδική αφορμή για να προσεγγίσει τις 1.610-1.615.

Δεν αντέδρασε στην… Βασιλεία εχθές το ΧΑ και χάθηκε μία πολύ καλή αφορμή για αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ετσι οι βασικοί δείκτες έμειναν στις 1.587,6 ο Γενικός, στις 772,3 ο FΤ 20 και πέριξ των 1.670 μονάδων ο τραπεζικός.

Ο χαμηλός τζίρος εχθές, η διακύμανση σε στενό εύρος παραπέμπουν σε συσσώρευση, που υπό προυποθέσεις μπορεί να έχει ανοδική συνέχεια. Κατ΄ αρχήν η ανοδική αντίδραση των ευρωαγορών, αργά το βράδυ της Wall (με αιχμή τις τράπεζες) και η νέα ενίσχυση του ευρώ παρέχουν χρονικό περιθώριο στο ΧΑ να εκμεταλλευτεί την αφορμή-ευκαιρία για κάτι καλύτερο.

Πάντα στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης κίνησης του και με γνώμονα την εξέλιξη του κυματισμού από τα χαμηλά του Ιουλίου. Από τεχνικής πλευράς ζητούμενη είναι η πειστική υπέρβαση των 1.610-1.615 μονάδων εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση για ενεργοποίηση της φοράς προς τις 1.680 μονάδες.

Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί σήμερα- αύριο τότε τα… πονταρίσματα στην εξέλιξη της τάσης πιθανότατα θα ενισχυθούν, ο τζίρος θα πρέπει να ξεπεράσει και πάλι τα 100 εκατ. ευρώ.

Αφορμή θα μπορούσε να είναι η έκβαση της δημοπρασίας των 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 900 εκατ. ευρώ τη στιγμή που τα spreads των ελληνικών ομολόγων διαγράφουν πτωτική τροχιά.

Εμείς θα επιμείνουμε στην εκτίμηση κορυφαίου οικονομικού παράγοντα, ο οποίος σημείωνε πως" … πέρα από τις όποιες αρχικές αντιδράσεις στην εσπευσμένη ενέργεια της Εθνικής, η ουσία είναι πως ένας ελληνικός όμιλος τολμά να βγει στις αγορές".

Εκτίμηση, που όπως σημειώναμε και τελευταία ασπάζονται ορισμένοι ξένοι, οι οποίοι θεωρούν τις εξελίξεις πρόκριμα για ανάλογες κινήσεις από άλλες εισηγμένες ή ακόμη από το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Αρκεί λένε η ελληνική πλευρά να βγει επιθετικά, πειστικά στις αγορές. Ακριβώς για αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή αναφερθήκαμε στους δύο κύκλους παρουσιάσεων του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ξεκινά από Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη.

Ο δεύτερος θα έχει πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 10-15νθήμερο Οκτωβρίου και εύλογα τα αποτελέσματα αυτών των επαφών αναμένονται με ενδιαφέρον.

Από τη στιγμή μάλιστα που και μέσω Εθνικής (ξανά)μπάινουν στο παιχνίδι ξένοι οίκοι (Goldman Sachs, Credit Suisse), που ο Χρήστος Μεγάλου αναλαμβάνει επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της C.S για τη Νότια Ευρώπη και η ελληνική πλευρά κινηθεί λιγότερο φοβικά ίσως κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο.

Τουλάχιστον για την α.μ.κ της Εθνικής, τις ενέργειες στις τράπεζες που θα πρέπει να είναι ουσιώδεις και λειτουργικές για τους ομίλους και τις επιχειρήσεις. Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Coca Cola, Motor Oil, ΟΤΕ ήταν από τις μετοχές του 20άρη, που αντέδρασαν ανοδικά και υπό προυποθέσεις μπορούν να συνεχίσουν.

Εάν ακολουθήσουν και 1-2 τράπεζες σήμερα τότε ίσως κερδηθεί το… ποντάρισμα προσέγγισης των 1.610-1.615 μονάδων. Σημειωτέον, πως τοπική κορυφή για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκε στις 1.605,9 μονάδες αλλά με συναλλαγές ελάχιστα ενδεικτικές της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v