Χαμηλά ο πήχης σε τζίρο και προσδοκίες στο ΧΑ

Ανευρη συνεδρίαση, που δεν ακολούθησε τη θετική εικόνα των διεθνών αγορών. Ιδιαίτερα χαμηλός, στα 57 εκατ., ο τζίρος. Σημαντικές απώλειες για Τιτάνα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΟΤΕ.

Η Σοφοκλέους φαίνεται ότι θυμήθηκε τον κακό εαυτό της και επιστρέφοντας σε κλίμα εσωστρέφειας έδωσε μία εξαιρετικά άνευρη συνεδρίαση που δεν ακολούθησε την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών (και το θετικό άνοιγμα της Wall Street), συνδυάστηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων, ενώ κακή κρίνεται και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 2.

Σύμφωνα με την άποψη της πλειονότητας των επαγγελματιών η Αγορά δείχνει να είναι εγκλωβισμένη μεταξύ της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής και των φημών για κυοφορούμενα deals στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, που όμως παραμένουν φήμες και αργά αλλά σταθερά έχουν αρχίσει να κουράζουν.

Ο χαμηλός τζίρος σε συνδυασμό με το επερχόμενο triple witching Σεπτεμβρίου, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Από την άλλη θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, μηδένισε το κοντέρ των προσδοκιών για την πραγματική οικονομία και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς το μόνο που άκουσαν οι παράγοντες της οικονομίας ήταν η εσπευσμένη περαίωση και η μείωση της φορολογίας για τα μη διανεμόμενα κέρδη των Επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, από το 2011.

"Ανεπαρκή και νεφελώδη". Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από πλευράς ΕΒΕΑ, με δηλώσεις του προέδρου του Κ. Μίχαλου, ο οποίος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πολιτική, παρά μόνο "αποσπασματικά μέτρα - ασπιρίνες, που δεν μπορούν να αναστρέψουν την πτωτική πορεία της Αγοράς".

Την ίδια ώρα μάλιστα συνεχίζουν τα αρνητικά μηνύματα από την εγχώρια οικονομία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά 28,9% μειώθηκε κατά τον μήνα Ιούνιο 2010 η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές του β΄ τριμήνου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του β΄ τριμήνου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 18,3%, έναντι μειώσεως 13,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Συνεχίζουμε να βυθιζόμαστε μετ΄ επαίνων” ήταν η ατάκα παλαιού χρηματιστηριακού παράγοντα που κλήθηκε να σχολιάσει τις Κυβερνητικές εξαγγελίες, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια ξένων οίκων και την εικόνα στην πραγματική οικονομία.

Αυτό σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν τα αρνητικά σχόλια – εκτιμήσεις και σε αυτό το μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Mark Mobius, της Templeton Asset Management από τη Βιέννη, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται ήδη κατ΄ ουσίαν σε στάση πληρωμών.

“Επομένως, αυτό που θα γίνει, κατά την άποψή μου, είναι ότι θα πρέπει να επιμηκύνει τους όρους αποπληρωμής (των ομολόγων). Θα κάνουν αναδιάρθρωση (χρέους)”, είπε ο γνωστός διαχειριστής, σύμφωνα με το Bloomberg. Πάντως, ο Mobius εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η επώδυνη διαδικασία από την οποία περνά σήμερα η Ελληνική οικονομία, θα έχει θετικά αποτελέσματα και εκτίμησε πως όταν η Χώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, θα μπορέσει να αναπτυχθεί με “καλό ρυθμό”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην πρώτη συνεδρίαση θα πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο ο τίτλος της Εθνικής, όσο και ο Γενικός Δείκτης, περιορίστηκαν στην προσπάθεια κίνησης σε θετικό πρόσημο.

Όμως ο Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1585,49 μονάδων στις 16.59 και παρά την μικρή βοήθεια από τις δημοπρασίες δεν κατόρθωσε να κλείσει τελικά σε θετικό έδαφος.

Η μετοχή της Εθνικής (ο μοναδικός τίτλος του 20αρη που ξεπέρασε σε όγκο το ένα εκατομμύριο τεμάχια), μπορεί να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η κίνησή της περιορίστηκε πέριξ της στήριξης των 9,50 ευρώ (την έχασε στο κλείσιμο), επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της οποίας θα φέρει τον τίτλο κοντύτερα με την επόμενη στήριξη των 8,80 ευρώ.

Βέβαια κατά πόσο κρίνεται ικανοποιητική η σημερινή κίνηση της μετοχής όταν προέρχεται από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 16,07% και μάλιστα κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, είναι ένα θέμα που μάλλον επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι όποιες κινήσεις στήριξης των αγοραστών θα συνεχίσουν να γίνονται υπό το “άγρυπνο βλέμμα” των εν δυνάμει πωλητών.

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως θα ήταν φρόνιμο οι “traders” να προσπαθήσουν να “απεξαρτηθούν” από το Τραπεζικό ταμπλό και να αναζητήσουν άλλους τίτλους που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους.

Μία τέτοια περίπτωση δείχνει ο τίτλος του ΟΤΕ, που εν μέσω του “θορύβου” που δημιούργησε η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, κινούμενος μάλλον αθόρυβα συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ δείχνει διαθέσεις αύξησης των συναλλαγών και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Αν συνεχίσει την ανοδική προσπάθεια (μετά την πρόσφατη καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών) και μετατρέψει σε στήριξη των μέχρι πρότινος αντίσταση των 6,00 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 6,34, 6,50 και 6,72 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και συνεχιστεί η ειδησεογραφική “φτώχεια”, η Αγορά έχει μπει από την σε μια νέα φάση από την οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες για να εξέλθει (αν εν τω μεταξύ δεν υπάρξει και άλλο Τραπεζικό Ίδρυμα που θα ακολουθήσει την κίνηση της Εθνικής και θα θελήσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή του επάρκεια), αναφέρουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πέρα από τις προεκτάσεις πάντως των deals η ψυχολογία της Αγοράς έχει αλλάξει και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση κάποιου γεγονότος αρχίζει να φθείρει τις αποτιμήσεις και να αφαιρεί το όποιο υπερτίμημα είχε ενσωματωθεί στην τιμή.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε το σήμα αγορών που είχε ενεργοποιήσει. Ως εκ τούτου η ύπαρξη αυξημένης ρευστότητας στο χαρτοφυλάκιο εκτιμάται από τους επαγγελματίες του χώρου ότι αποτελεί την βέλτιστη τακτική έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκέντρωσης των κεφαλαίων.

Περίπου μικτή η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου στους θετικούς πρωταγωνιστές με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Θετική ημερήσια μεταβολή για Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Τιτάνα (-3,51% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Ελ. Πετρέλαια, Αγροτική, Alpha Bank, MPB, MIG και αρνητικό τελικό πρόσημο για Jumbo, Eurobank, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 1605,93 μονάδες (10.39), όμως σταδιακά ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών μειώθηκε και το τελικό κλείσιμο βρήκε τον Δείκτη στις 1587,66 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 57,5 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 18,42%, καθώς μηδενίστηκαν και οι ελάχιστες διαθέσεις θετικής διαφοροποίησης που συνδυάστηκαν με σχετικά ικανοποιητικούς τζίρους και παρατηρήθηκαν σε μεμονωμένους τίτλους της Περιφέρειας, κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που έδειξαν να υποδέχονται θετικά τα μακροοικονομικά νέα από την Κίνα, αλλά και το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας.

Πιο συγκεκριμένα, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα στοιχεία τόσο για την βιομηχανική παραγωγή όσο και για τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα τον Αύγουστο. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε σε ποσοστό 13,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 18,4% σε ετήσια βάση, ενώ μετριάστηκαν οι ανησυχίες ορισμένων επενδυτών ότι οι αρχές μπορεί να συσφίξουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τις τιμές.

Επίσης το Σαββατοκύριακο η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τα απαιτούμενα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν οι Τράπεζες για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημιές, ωστόσο έδωσε μεγάλο χρονικό ορίζοντα προσαρμογής.

“Το χρονικό πλαίσιο θα δώσει το δικαίωμα στις Τράπεζες να συμμορφωθούν με τους σκληρότερους κανόνες έως το 2017, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τους φόβους για τον άμεσο αντίκτυπο τους στον Τραπεζικό κλάδο”, σχολιάζει η Credit Agricole.

”Δεδομένου ότι πολλές Χώρες ασκούσαν πιέσεις για υψηλότερα κεφαλαιακές απαιτήσεις, το ποσοστό του 7% που αποφασίστηκε φέρνει ανακούφιση”, σημειώνει η RBC Capital Markets.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με βάση τα αξιοπρόσεκτα κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, καλύτερη εικόνα για την Σοφοκλέους περίμενε ο Στρατής Πολυχρονέας, που μένει στην πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την κεφαλαιακή της ενίσχυση μάλλον ξάφνιασε την Αγορά και εξελίσσεται σε βραχυπρόθεσμο “σηματωρό” της τάσης στο Χ.Α.

Η Εθνική Τράπεζα για μια ακόμα φορά έδειξε να προλαβαίνει τον ανταγωνισμό, σε εσωτερικό και εξωτερικό και το σημαντικό αυτό τεστ άντλησης κεφαλαίων μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον επιδιώκει αφενός να καταστήσει την Τράπεζα έναν πόλο σταθερότητας του Χρηματοπιστωτικού συστήματος και αφετέρου να κινητοποιήσει και άλλες Τράπεζες να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, κάτι το οποίο άλλωστε αποτελεί επιθυμία και της Κυβέρνησης.

Εκτός όμως από την θετική εξέλιξη της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας, πρέπει να γίνει αναφορά και στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1997, τη στιγμή που το ΑΕΠ υποχώρησε τελικά κατά -3,7% το β΄3μηνο του 2010 (αρχικές εκτιμήσεις για -3,5%) και η βιομηχανική παραγωγή κατά -8,6 τον Ιούλιο ( εκτιμήσεις για -5,7%).

Μπορεί, η ανεργία τον Ιούνιο να μειώθηκε στο 11,6% από 12% το Μάιο, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχώρησε στο 8μηνο κατά 32,5% (ο ετήσιος στόχος είναι η μείωσή του κατά 39,5%).

Η σημαντική απόκλιση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού από τον στόχο (αύξησή τους κατά 3,3% όταν ο στόχος είναι αύξηση κατά 13,7%) μάλλον εντείνει τον προβληματισμό, παρά την έγκριση εκταμίευσης της δεύτερης δόσης από ΕΕ-ΔΝΤ.

Η δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου 6μηνης διάρκειας την τρέχουσα εβδομάδα (14/9) αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, τη στιγμή που τα spread των 10ετών ομολόγων σε σχέση με τη δημοπρασία του Ιουλίου έχουν αναρριχηθεί υψηλότερα από τις 900 μονάδες βάσης από τις 786 μονάδες βάσης.

Το μέγεθος υπερκάλυψης του ζητούμενου ποσού των €900 εκατ., το αντληθέν ποσό και το επιτόκιο που θα προσφερθεί θα κρίνουν την επιτυχία της έκδοσης.

Κατά την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus η Αγορά, βραχυπρόθεσμα, θα επικεντρωθεί στην ΑΜΚ της Εθνικής που σίγουρα θα τραβήξει σημαντική ρευστότητα από την Αγορά, αλλά και στους δείκτες κοινωνικής ασφυξίας που αφορούν άμεσα την Αγορά και δείχνουν ότι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, ίσως και με ταχύτερους ρυθμούς.

Κίνηση εντός του εύρους διακύμανσης που ορίστηκε κατά τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεχίσει να πραγματοποιεί η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με τη φημολογία και την ειδησεογραφία που αφορά τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο κύριος ρυθμιστής των τάσεων, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Μολονότι το κλίμα των διεθνών Χρηματαγορών διατηρεί τα θετικά του χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στη διάθεση της επενδυτικής κοινότητας να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των διεθνών Αγορών.

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιμέρους διαφοροποιήσεις στους υπόλοιπους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι είτε παρουσίασαν ελκυστικά μεγέθη είτε εμφανίζουν χαμηλές αποτιμήσεις.

Τεχνικά, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά διατηρεί το πτωτικό της momentum, το οποίο θα αντιστραφεί εφόσον ο Γενικός Δείκτης διασπάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας την αντίσταση των 1.630 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται ο ιδιαίτερα δημοφιλής κινητός μέσος των 30 ημερών, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και τις συναλλαγές να δείχνουν αυξητικές τάσεις καθώς ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη κλείνοντας με οριακή υποτίμηση 0,02%.

Επιμένουν σε πωλήσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13478, τιμή εκκαθάρισης 772,48) κινήθηκαν μεταξύ 762 και 784,75 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (455000 Εθνική, 7600 Αγροτική, 15000 Alpha Bank, 300000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3850), Alpha Bank (3220), Πειραιώς (694), Eurobank (1211), ΟΤΕ (1860), MIG (4298), Ταχ. Ταμιευτήριο (853), Μυτιληναίος (274), Αγροτική (759), MPB (319), ΓΕΚ (1797), Ιντρακόμ (1192), ΟΠΑΠ (370), Coca-Cola (323), Ελλάκτωρ (637), Motor Oil (188), Intralot (234), Κύπρου (2767).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (276118 τεμ.), Eurobank (100000 τεμ.), ΟΤΕ (20000 τεμ.), Τιτάνα (12000 τεμ.), MIG (78022 τεμ.), Coca-Cola (73000 τεμ.), Intralot (12000 τεμ.).

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Jumbo (6000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6949553 τεμ.), Eurobank (14927270 τεμ.), Εθνική (27491583 τεμ.), Κύπρου (7209436 τεμ.), Πειραιώς (11354452 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 21017 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ARROWGRASS CAPITAL PARTNERS LLP γνωστοποιεί με την από 10/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Arrowgrass Capital Partners. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN: GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 680.675 μετοχές - CFD.

Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 5.675 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,11%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v