ΧΑ:Είναι στραβό το κλήμα, βαραίνουν & οι αποκοπές

Με τη… μία η διόρθωση προς τις 1.460 μ. καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις σε ΕΤΕ, τράπεζες. Στα 7,33 η ΕΤΕ, αποκοπή δικαιώματος και για την ΚΥΠΡ. Βαραίνει το κλίμα στις ευρωαγορές εν αναμονή υποβάθμισης της Ισπανίας από Moody’s.

Συνεχίζεται η διόρθωση στο Χ.Α., ενώ στις ευρωαγορές φήμες, διαρροές και αναφορές "βάζουν" στο υποτιμητικό παιχνίδι και άλλες στόχους-χώρες πέραν της Ελλάδος.

Πτωτικά από την αρχή η πορεία των βασικών δεικτών στο Χ.Α., με τον Γενικό να διορθώνει προς τις 1.465 - 1.460 μονάδες, καθώς οι πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής καλά κρατούν.

Στα 7,33 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, με νέες απώλειες 3,7% και τις τιμές του δικαιώματος στο 0,40 - 0,42 ευρώ (έως 10,5% χαμηλότερα) και του ομολόγου στο 0,77 ευρώ (-12,8%), παρασύροντας το σύνολο των μετοχών του κλάδου αλλά και την πλειονότητα των τίτλων του FTSE 20.

Στις 708 μονάδες ο "20άρης" με απώλειες έως 2,3%, καθώς η Eurobank διορθώνει στα 4,30 ευρώ, η Alpha Bank στα 4,53 ευρώ, αν και από τον κλάδο ξεχωρίζει το -6,2% της Τράπεζας Κύπρου στα 3,73 ευρώ. Και παρότι οφείλεται -σε μέγιστο βαθμό- στην αποκοπή δικαιώματος (0,47 ευρώ) η τιμή της μετοχής έφθανε έως και 7,4% χαμηλότερα.

Σημειωτέον πως το δικαίωμα της Κύπρου διόρθωνε (στις 11:15) κατά 17% στο 0,47 ευρώ με συναλλαγές 732 χιλιάδων κομματιών. Στα 3,59 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με απώλειες έως 2,4%, στα 4,28 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο 0,96 η ΑΤΕ, στο 1,49 ευρώ η Marfin Popular .

Την ίδια στιγμή διευρύνονταν οι απώλειες στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ και στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε έως 1,3% στις 6.210 μονάδες. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στον δρόμο που… χαράζει η Ελλάδα σύμφωνα με τους "F.T.", ενώ σύμφωνα με το Reuters η Moody's προχωρά σε υποβάθμιση της Ισπανίας.

Θα πρέπει βέβαια να συνεκτιμηθεί πως η επικείμενη ενέργεια της Moody's ούτε αιφνιδιαστική θα πρέπει να θεωρηθεί ούτε μη αναμενόμενη.

Από τις αρχές του καλοκαιριού ο εκτιμητικός οίκος προειδοποιούσε τόσο τη Μαδρίτη όσο τις αγορές με την προοπτική υποβάθμισης της ισπανικής οικονομίας.

Πρακτικά η… συστοιχία αρνητικών, δυσμενών, υποτιμητικών ενεργειών, κινήσεων και εκθέσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί αφορμή για τη συντονισμένη διόρθωση των ευρωαγορών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αφορμές για χαμηλότερα και για ένα γερό… ξεκαθάρισμα έχουν δοθεί ουκ ολίγες και στο Χ.Α., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη ταλαιπωρία που εξελίσσεται.

Ακόμη και εάν λειτουργήσει ανασχετικά η περιοχή των 1.460 μ. (1.475 μ.), η συνέχεια χρειάζεται εξαιρετική προσοχή ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους και όσο διαρκεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Χαμηλότερα επίπεδα και φθηνότερες αποτιμήσεις δημιουργούνται σε αυτήν τη φάση όχι μόνο για την ΕΤΕ αλλά και για τις υπόλοιπες του κλάδου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι αμέσως μετά την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και τις επόμενες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Το ότι από τον FTSE 20 "επιστρατεύτηκαν" και πάλι οι… γνωστοί άγνωστοι, δηλαδή λίγο η CCH στα 18,98 ευρώ, κάτι η ΔΕΗ στα 11,50 ευρώ και ετοιμάζονται η Αγροτική και λιγότερο ΟΤΕ, Τιτάν, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια παραπέμπει σε προσπάθεια κύκλων της αγοράς να συμμαζευτεί η αρχικά μεγαλύτερη διόρθωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v