Προς υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Moody΄s

Εντός εβδομάδας αναμένεται υποβάθμιση της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τη Moody's, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters. Σημαντική ενίσχυση των CDSs στα 5ετή ομόλογα Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Προς υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Moody΄s
Η έντονη φημολογία περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από τη Moody's, ενδεχομένως και αυτήν την εβδομάδα, οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση των CDSs των ισπανικών αλλά και των πορτογαλικών ομολόγων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Moody's μπορεί να ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου ότι ο οίκος αξιολόγησης έχει θέσει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ έχουν προηγηθεί υποβαθμίσεις από τη Standard & Poor's αλλά και από τη Fitch, από την άνοιξη.

Η Moody's διατηρεί προς το παρόν αξιολόγηση "ΑΑΑ" για τη χώρα. Κατά τις εκτιμήσεις του Reuters, η υποβάθμιση θα είναι κατά μία βαθμίδα, αλλά με συνοδευτική ανακοίνωση όπου θα επισημαίνεται πως η Ισπανία δεν αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, και ειδικότερα με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, των οποίων τα ομόλογα δέχονται έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, με τα spreads των τίτλων τους να εκτινάσσονται σε νέα ρεκόρ.

Το αποτέλεσμα ήταν τα CDSs των ισπανικών 5ετών ομολόγων να ενισχυθούν κατά 12 μονάδες βάσης στις 239 μονάδες, ενώ τα CDSs των αντίστοιχων πορτογαλικών τίτλων ενισχύθηκαν κατά  20 μονάδες βάσης στις 445 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v