ΧΑ: Σχηματισμοί κορυφής εν όψει…

Σε στάση αναμονής το ΧΑ με τις 1.595 μονάδες να αποτελούν «οροφή» της τρέχουσας κίνησης. Η διαμόρφωση σχηματισμών «κορύφωσης» σε Wall και Φρανκφούρτη υποχρεώνει τους βραχυπρόθεσμους σε αμυντική τακτική.

Σε ένα κομβικό σημείο για το ΧΑ «χάνει» τις 11.000 μονάδες ο Dow Jones ενώ στην Φραγκφούρτη ο DAX φαίνεται να ολοκληρώνει σχηματισμό «κορύφωσης».

Το ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.573 μονάδες, ο FTSE 20 στις 768 με την τραπεζική τριάδα να εξαντλεί τα περιθώρια αντίδρασης της τρέχουσας βραχυπρόθεσμης κίνησης.

Ο λόγος βέβαια αφορά μόνον στον τελευταίο κυματισμό των ξένων χρηματιστηρίων, του ελληνικού και αυτής της φάσης ενός ευρύτερου κύκλου, που έχει ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Στις χθεσινές αναφορές μας αφιερώσαμε αρκετό χρόνο και χώρο για να εστιάσουμε στους διαφαινόμενους σχηματισμούς, που ξεκινούν (κυρίως) από τον S&P 500, επεκτείνονται στον DAX και πιθανότατα θα παρασύρουν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια.

Πρόκειται σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών παικτών και φίλων της στήλης για μία απαραίτητη… ανάπαυλα, που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην επιβεβαίωση μεσο-μακροπρόθεσμων στηρίξεων προτού επιχειρηθεί ο επόμενος γύρος ανόδου, διεθνώς.

Στο ΧΑ η πληθώρα τοπικών κορυφών, τις 4-6 τελευταίες ημέρες, σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.595 μονάδων έχει μετατρέψει εκ των πραγμάτων τη συγκεκριμένη ζώνη σε ισχυρή αντίσταση, αυτής της φάσης. Όπως και οι 790 μονάδες για τον FTSE 20 και τα 8,80 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Σταδιακά το παιχνίδι θα διαμορφωθεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών, κάτι που φαίνεται ήδη στην Φρανκφούρτη, συνέβηκε εχθές το βράδυ στην Wall και πολύ δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο το ΧΑ.

Στην Εθνική δόθηκαν εχθές αρκετές ευκαιρίες κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, οργανώθηκαν άμυνες υψηλότερα των 7,80-8,00 ευρώ απορροφήθηκε το πρώτο μέρος της προσφοράς προέκυπτε από την είσοδο των νέων μετοχών.

Όμως σταδιακά η προσφορά θα αυξηθεί, όπως και η διάθεση για κατοχύρωση θέσεων καθώς πολλοί είναι αυτοί, που έχουν λάβει θέσεις χαμηλότερα είτε άμεσα από τα 7 και ευρώ είτε έμμεσα με την διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι 749 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς και (μέχρι νεοτέρας) στήριξης για τον FTSE 20, που μένει να φανεί όμως εάν θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που η διόρθωση σε Wall και Φραγκφούρτη είναι μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης.

Λογικά το παιχνίδι παραμένει στα χέρια των ισχυρών επενδυτικών ομίλων, ο κεντρικός σχεδιασμός δεν αλλάζει και η πιθανότατη διόρθωση ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα για τον επόμενο ανοδικό γύρο.

Χρειάζεται όμως προσοχή για να δούμε εάν η αγορά θα «αντέξει» στις 749 μονάδες ή αν θα πρέπει να χαμηλώσουμε και άλλο τον πήχη για τον 20άρη και τις βασικές επιλογές μας. Σε συσχέτιση βέβαια με την διακύμανση του δείκτη DAX, την πορεία αναστροφής ευρώ/$ και των στηρίξεων (κυρίως) για S&P 500 και DJIA.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v