ΧΑ: Επιτυχές το 1o τεστ των νέων μετοχών ΕΤΕ

Θετικό το πρώτο τεστ για την ΕΤΕ, με την προσφορά από τις νέες μετοχές της ΑΜΚ να απορροφάται και τον τίτλο να κλείνει στο +2,22%. Στις 27/10 το 2ο τεστ με τις μετοχές από το ΜΟΔ. Υπεραπόδοση για EFG, Alpha.

Μερικές φορές οι Αγορές κάνουν τις προβλέψεις των αστρολόγων να φαίνονται «εγκυρότερες» από τις εκτιμήσεις των αναλυτών”. Με αυτή την ατάκα αρκέστηκε να απαντήσει παλαιός χρηματιστηριακός παράγων που ερωτήθηκε για την σημερινή εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση ενθουσίασε πολλούς και δημιούργησε υποψίες σε λίγους, όμως σίγουρο είναι ότι πέτυχε να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναπάντητα ερωτήματα και βέβαια αν συνεχιστεί ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών, η τάση θα επιταχυνθεί από το σημαντικό “short covering”.

Ασφαλώς τα ερωτήματα που άφησε η σημερινή συνεδρίαση είναι αρκετά και θα κληθούν να τα απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Κατ΄ αρχήν αυτός ο ξαφνικός “έρωτας” για Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους γιατί περιορίστηκε μόνο σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ενώ οι υπόλοιποι Τραπεζικοί τίτλοι που ανήκουν στον 20αρη έδειξαν “δυσκίνητοι” ακόμα και στα ενδοσυνεδριακά υψηλά της συνεδρίασης;

Οι σημερινοί “ενθουσιώδεις” αγοραστές που αύξησαν σημαντικά τον τζίρο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, δεν έλαβαν υπ΄ όψιν τους την επιφυλακτική στάση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών; Αξίζει να σημειωθεί ότι με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 32 εκατ. ευρώ, προϊδεάζοντας για εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου, όμως στην συνέχεια η ροή των εντολών κατέβασε σημαντικά ρυθμούς.

Γιατί οι “ορμητικοί” αγοραστές στον τίτλο της Εθνικής δεν περίμεναν να πάρουν τα κέρδη τους οι “γρήγοροι παίκτες” και μετά απορροφώντας την προσφορά να κινηθούν επιθετικά σε υψηλότερα επίπεδα;

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο τίτλος ξεκίνησε με ελάχιστη πίεση από την είσοδο των πρώτων 121,4 εκατ. νέων μετοχών, υποχώρησε μέχρι τα 7,99 ευρώ με απώλειες 1,36% (10.31), όμως στις 10.34 είχε απορροφηθεί όλη (;) η αρχική προσφορά (μόλις 417100 τεμ.), ο τίτλος είχε επιστρέψει στο προηγούμενο κλείσιμο και βέβαια “κοίταζε” σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτοί που έσπευσαν σήμερα να τοποθετηθούν δεν “φοβούνται” την είσοδο επιπλέον 250 εκατ. τεμαχίων που θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 27 τρέχοντος;

Υπάρχει κάποια εντυπωσιακά θετική είδηση “επί θύραις”, τέτοια που έκανε τους αγοραστές ιδιαίτερα “βιαστικούς” και επέτρεψε στους υπομονετικούς εν δυνάμει πωλητές να ρευστοποιήσουν ευχάριστα σε καλύτερα επίπεδα τιμών;

Σίγουρα η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε το αναμενόμενο τέλος για αυτούς που έσπευσαν να τοποθετηθούν, ακολουθώντας την τάση, στα υψηλά ημέρας και βέβαια οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν η σημερινή συνεδρίαση ήταν “bull trap” και στα ενδοσυνεδριακά υψηλά δεν έγινε τίποτε άλλο από σημαντική “διανομή χαρτιών” (!)

Από εκεί και πέρα ο συγκεντρωτισμός καλά κρατεί, αφού το 91% του συνολικού τζίρου το απέσπασαν μετοχές του 20αρη, ενώ το 47% της μικτής αξίας συναλλαγών ο τίτλος της Εθνικής.

Ασφαλώς υποστηρικτική στην ψυχολογία των αγοραστών σύμφωνα με την οποία με επιτόκιο 3,75% το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,17 δισ. από τη σημερινή δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων 13 εβδομάδων. Στα 900 εκατ. το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού και στα 270 εκατ. οι επιπλέον δεκτές προσφορές. Στην προηγούμενη δημοπρασία Εντόκων ανάλογης διάρκειας το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,98%.

Αντίθετα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δυσκολία, αν όχι σε παύση, πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα αυξάνονται οι “δυσκολίες” επιστροφής φόρου από το Δημόσιο προς όλους τους φορολογούμενους, καθώς μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που έχουν λαμβάνειν μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά φόρου, περιμένουν λίγους ή περισσότερους μήνες (αναλόγως το ποσόν) το ειδοποιητήριο για να τα εισπράξουν.

Όμως και οι “εισαγόμενες” ειδήσεις που αφορούν το Ελληνικό ζήτημα, δεν ήταν με το μέρος των σημερινών επιθετικών αγοραστών.

Έτσι, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την Ελληνική Κυβέρνηση άφησε ανοιχτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας είναι πιθανό να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του 2010 αλλά και των επόμενων ετών "καθιστώντας επιτακτική τη λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων ούτως ώστε η Χώρα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011", εξήγησε ο Rehn μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Εξαιρετικά επιφυλακτική, όπως προαναφέρθηκε και με τάσεις διόρθωσης η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αιφνιδίασε τις Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων κατά 25 μονάδες βάσης με ισχύ από την Τετάρτη. Η τελευταία κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το Πεκίνο έχει ξεκινήσει να αποσύρει την επεκτατική νομισματική πολιτική που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τις ανησυχίες για την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και τις προβλέψεις της Apple, σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί να προτρέπουν τους επενδυτές σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Σαφής ένδειξη του “σκληρού” trading” που επιχειρείται όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται πλάγια, είναι και η σημερινή εικόνα των χθεσινών πρωταγωνιστών, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα αρκετοί στα χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό (!)

Έτσι στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (-2,19%), Μυτιληναίος (-2,99%), Motor Oil (-1,66%) και πολύ κοντά σε αυτό οι υπόλοιποι χθεσινοί πρωταγωνιστές όπως ΟΤΕ (-1,74%) και ΟΠΑΠ (-0,41% και με 222329 τεμ. ανεκτέλεστο αγορών). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τιτάνα και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι χθεσινοί υστερήσαντες έγιναν σημερινοί πρωταγωνιστές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για την Eurobank (+3,81%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Εθνική, Alpha Bank, MIG.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, ΔΕΗ, MPB, Coca-Cola, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1588,52 μονάδες (11.55), ακολούθησε πλάγια κίνηση με σχετικές διακυμάνσεις, όμως μετά τις 16.01 εμφανίστηκαν διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1566,98 μονάδες (16.57) και έκλεισε τελικά στις 1573,08 με κέρδη 1,02%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος (αλλά υποδεέστερος των υποσχέσεων που άφησε η πρώτη ώρα συναλλαγών), ξεπέρασε τα 123 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο ικανοποιητική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 105 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά διατηρεί την καθαρά πλάγια κίνηση (ατασική) μεταξύ των 1.500 – 1.700 μονάδων, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ότι σύντομα μπορεί να ξεφύγει από αυτό το εύρος, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Το Νοέμβριο, όταν θα δημοσιευθούν τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου και, αν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις είναι δυνατόν η Ελληνική Αγορά να αποκτήσει ανοδική τάση.

Έως την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η ανακοίνωση της Eurostat για τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για την περίοδο 2006 – 2009. Ανάλογα με την απόκλιση των μεγεθών (έλλειμμα – χρέος) από τα αναμενόμενα θα υπάρξει αντίδραση των Αγορών.

Στο μεταξύ η ανεργία συνεχίζει την ανοδική της πορεία στη Χώρα μας, καθώς διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο 12%.

Η ανεργία, το μεγάλο πρόβλημα των Δυτικών οικονομιών, εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Κυβερνήσεις. Έτσι διατηρείται η ανησυχία για το αν μπορεί να διατηρηθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ή θα υποχωρήσει σε ύφεση. Οι γνώμες των αναλυτών είναι μοιρασμένες και οι Αγορές δεν μπορούν να πάρουν σαφή κατεύθυνση. Παράλληλα διατηρείται ο πόλεμος των ισοτιμιών των μεγαλύτερων νομισμάτων του κόσμου.

Στο μεταξύ ξεκίνησε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2010 σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι δημοσιεύσεις θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει δημοσιοποιηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αποτελεσμάτων των εταιρειών που απαρτίζουν τους δείκτες των Αγορών. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι καλύτερα των αναμενόμενων και αυτό είναι ένα καλό νέο.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός (1,1%) και η υψηλή ανεργία (9,6%) στις ΗΠΑ επιτρέπουν μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση στην οικονομία. Οι προβλέψεις είναι ότι στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο της FED, στις αρχές Νοεμβρίου, θα αποφασιστεί η αγορά Κρατικών ομολόγων εκτυπώνοντας νέο χρήμα. Ως συνέπειες θα είναι η πτώση των επιτοκίων, η πτώση του δολαρίου και η αύξηση του κυκλοφορούντος χρήματος, ώστε να τονωθεί η Αγορά.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της FED για παρέμβαση στην Αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σταθερά σε ιστορικά χαμηλά και οι τιμές του καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις. Επίσης σημαντική ήταν τις προηγούμενες ημέρες η υποχώρηση των spreads των Ελληνικών ομολόγων.

Αντίθετα ο πόλεμος των ισοτιμιών, η αδιάκοπη ζήτηση βασικών προϊόντων από την Κίνα και οι καιρικές μεταβολές έχουν εκτοξεύσει τις τιμές εμπορευμάτων στα ύψη, ως αποτέλεσμα κερδοσκοπικών μεθόδων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, παρά την παρατεταμένη πλάγια κίνηση του Δείκτη, το κλίμα στην Αγορά αργά αλλά σταθερά δείχνει να βελτιώνεται και αν διατηρηθεί η καλή εικόνα το Χ.Α. μπορεί να αποκτήσει βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Δύσπιστος για την εικόνα που παρουσίασε σήμερα το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ προσπαθεί να αναλύσει τις τεχνικές διαθέσεις του 20αρη και επισημαίνει: “Μία μόνο μέρα κράτησε σε επίπεδο κλεισίματος για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (778,52 μονάδες - 13/10) η διαγραμματική «χαρά» της μερικής ανοδικής διάσπασης της ζώνης, που σχηματίζουν ο Exponential Moving Average 55 ημερών, στις 759 μονάδες και η γραμμική αντίσταση των 764 μονάδων, καθώς στις συνεδριάσεις, που ακολούθησαν (μέχρι την σημερινή) πραγματοποιήθηκαν τρία κλεισίματα κάτω από αυτήν, αποτυπώνοντας έτσι μια “fake” ακίδα στο ημερήσιο chart τιμών.

Ο βραχυχρόνιος όμως σχηματισμός των 8 τελευταίων candlesticks έχει μεγάλη ευαισθησία στο χρόνο, καθώς η επιμήκυνση παραμονής του δείκτη κάτω από τις 764 μονάδες θα επιφέρει τελικά απότομη βύθιση βάζοντας έτσι ως αρχικό στόχο την είσοδό του μέσα στο επίπεδο των 735 με 720 μονάδων. Αναίρεση του προαναφερόμενου καθοδικού σεναρίου θα προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 764 μονάδων (μία πρώτη κίνηση έγινε σήμερα αλλά πρέπει να έχει και την ανάλογη συνέχεια), ενώ ισχυρή αλλαγή στη «λιμνάζουσα» κατάσταση του FTSE θα δημιουργηθεί με τη διαφυγή από την ανοδική γραμμή αντίστασης, στις 795 με 800 μονάδες περίπου.

Προς το παρόν όμως οι γρήγοροι τεχνικοί δείκτες έχουν εμφανή σημάδια κοπώσεως επιζητώντας υγιή ενδυνάμωση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η τελική εικόνα στην σημερινή συνεδρίαση, επηρεάστηκε σημαντικά από τις αρνητικές διαθέσεις των διεθνών Αγορών, ενώ υπό άλλες προϋποθέσεις το Χ.Α. θα μπορούσε για κάτι σημαντικά καλύτερο εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης, που μένει στην “συμπεριφορά” του τίτλου της Εθνικής και τονίζει: “Μέχρι σήμερα η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζας μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εκθέσει τους πωλητές αφού οι εταιρικές πράξεις που έχουν λάβει χώρα σε διάφορα στάδια της εξέλιξης της ΑΜΚ γίνονται σε προοδευτικά υψηλότερα επίπεδα τιμών”.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και τις τεχνική του εικόνα, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η βασική ζώνη στήριξης βρίσκεται στις 1.535 μονάδες ενώ σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα όρια όπου ενδεχομένως οι πωλητές να επέστρεφαν με διάθεση κατοχύρωσης κερδών επισημαίνεται η σημασία των 1.560 - 1575 μονάδων.

Υποχώρηση των μετοχών της Εθνικής προς την περιοχή των 7,70 – 7,80 ευρώ θα μας έβρισκε αγοραστές όπως επίσης και μια ενδεχόμενη υποχώρηση στην μετοχή της Alpha Bank (5,00) και της Eurobank (4,62).

Επισημαίνεται τέλος ότι η διεθνής τάση θα επηρεαστεί από την πληθώρα εταιρικών νέων που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ με σημαντικότερες αυτές των Goldman Sachs, Bank of America, Bank of NY Mellon, Johnson & Johnson, Yahoo και Coca Cola.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη άνοδο των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με ελαφρώς υποδεέστερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν οριακά τις υποτιμήσεις στο 0,65%.

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8449, τιμή εκκαθάρισης 760,26) κινήθηκαν μεταξύ 750 και 774 μονάδων.

Μικρός, αλλά αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (1488200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6830), Alpha Bank (1364), Πειραιώς (1134), Eurobank (1535), ΟΤΕ (1294), Ταχ. Ταμιευτήριο (239), Κύπρου (1792), MIG (1604), Μυτιληναίος (297), ΔΕΗ (613), MPB (646), Coca-Cola (217), Ελλάκτωρ (622), Motor Oil (174), Βιοχάλκο (122), Αγροτική (383), ΟΠΑΠ (311), ΓΕΚ (119).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (281595 τεμ.), Κύπρου (25000 τεμ.), ΟΤΕ (6595 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΠΑΠ (6156 τεμ.), Εθνική (306655 τεμ.), Τιτάνα (13750 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7569282 τεμ.), Eurobank (14543226 τεμ.), Εθνική (49188550 τεμ.), Κύπρου (12322377 τεμ.), Πειραιώς (11803558 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v