XΑ: Με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Πληθαίνουν τα… πονταρίσματα και οι αστάθμητοι παράγοντες στο ΧΑ. Στον ρυθμό των εξελίξεων της Πειραιώς οι τράπεζες και το ΧΑ. Κινητικότητα από Βρυξέλλες μέχρι Αθήνα. Συναγερμός στα γραφεία των μεγαλομετόχων τραπεζών.

Φουντώνει η… φωτιά των πρόωρων εκλογών, η Πειραιώς αναζητά κεφάλαια ύψους 1,05 δισ. ευρώ, στην Wall Street αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις και το ΧΑ "μετρά" ήδη δύο πτωτικές συνεδριάσεις.

Συνεχόμενες και… μεστές απωλειών, καθώς ο μεν Γενικός Δείκτης υποχώρησε έως τις 1.573,9 από τις 1.645,1 μονάδες, ο Ftse20 στις 762,6 από τις 783,9 μονάδες με… βαρίδι τις τράπεζες.

Την ίδια περίοδο κατοχυρώνονται διψήφιες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες στις περισσότερες αγορές, στην ΕΕ προωθείται συμβιβαστική λύση με μικρές αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει εισέλθει (για ακόμη μία φορά) στην περιδίνηση των πολιτικών εξελίξεων.

Η στήλη, το euro2day, από το πρώτο πρωινό σχόλιο (της 26/10) επικεντρώνονταν στον πολιτικό… joker, σημειώνοντας πως "… κινείται ξεκάθαρα πλέον στον ρυθμό των αυτοδιοικητικών εκλογών και του χαρακτήρα, που προσέδωσε με το χθεσινο βραδυνό διάγγελμα του ο πρωθυπουργός".

Ακολούθησαν με μικρή χρονική καθυστέρηση οι φήμες, πληροφορίες αργότερα για πιθανή αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς για να διορθώσουν οι τράπεζες (σχεδόν 5,5% σε δύο συνεδριάσεις), να διορθώσει η Εθνική στα 8,09 ευρώ "γράφοντας" όμως ενδοσυνεδριακά και πάλι το 7άρι μπροστά στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και… ειδησεογραφικής η διόρθωση βρίσκεται σε εξέλιξη και κατά πάσα πιθανότητα έχει ακόμη… ουρά. Μένει να φανεί εάν σε αυτή τη φάση θα συνεχίσει να υποχωρεί περισσότερο σε σχέση με άλλες ευρωαγορές, εάν οι τράπεζες θα κάνουν βάση προς τις 1.560-1.580 μονάδες και εάν ο Ftse20 μπορεί να κρατήσει έστω τις δεύτερες στηρίξεις στην περίπτωση που οι 750 αποδειχθούν αδύναμες.

Από τεχνικής πλευράς ο τραπεζικός κλάδος δικαιολογεί άλλο ένα 2-2,5% (μέχρι να καλύψει το ένα τρίτο της προηγηθείσας αντίδρασης) εάν υποθέσουμε πως διορθώνει σε αυτή την έκταση.

Ούτως ή άλλως η αγορά από το μεσημέρι και μετά της Τρίτης άρχισε να εξοικειώνεται με την προοπτική α.μ.κ της Πειραιώς αν και τα φερόμενα ως ζητούμενα κεφάλαια είναι μάλλον περισσότερα απ΄ ότι ανέμεναν οι περισσότεροι.

Όμως η αγορά έχει προεξοφλήσει και άλλη α.μ.κ άλλης τράπεζας, καθώς οι οχλήσεις της τρόικας- δανειστών γίνονται πιεστικές και ξεκάθαρες "ενισχυθείτε κεφαλαιακά και συγκροτείστε λειτουργικότερα σχήματα" είναι το μόνιμο… μότο των δανειστών, οι οποίοι εξ΄αρχής (όπως επίμονα σημειώναμε) ζητούσαν συμμετοχή των βασικών μετόχων ή α.μ.κ προκειμένου να μπουν φρέσκα κεφάλαια ή συνδυαστικά βάζοντας φρένο σε κάθε σκέψη για… ελληνικού τύπου συγχωνεύσεις με ανταλλαγές χαρτιών και τα σχετικά.

Σε κυβερνητικό stop στις τραπεζικές αλλαγές αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη αποδίδοντας όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται την εικόνα της κατάστασης και των όσων πρέπει να περιμένει και να ποντάρει βεβαίως η αγορά και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Πρακτικά όσοι εξ άρχής είχαν θεωρήσει πιθανότερο το σενάριο των αυξήσεων με τις οδηγίες της τρόικας-δανειστών και προετοιμασμένοι είναι και το… παιχνίδι κατανοούν καλύτερα. Εκτίμηση μας είναι, πως η συγκεκριμένη ομάδα επενδυτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων θα κάνει αισθητή- ιδιαίτερα αισθητή θα λέγαμε- την παρουσία της και στις κλαδικές εξελίξεις και στο… ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v