Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό «stop» στις τραπεζικές αλλαγές

«Παγώνουν» τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις-συγχωνεύσεις τραπεζών. Πώς μεταβάλλεται ο σχεδιασμός για Τ.Τ., ΑΤΕ. «Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε κανέναν λόγο να πειράξουμε το Τ.Τ.», σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Κυβερνητικό «stop» στις τραπεζικές αλλαγές
«Πάγο» στους σχεδιασμούς για αποκρατικοποιήσεις κρατικών τραπεζών βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που διαπιστώνει πλέον πως η λύση στα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να μη στηρίζεται σε συγχωνεύσεις.

Έπειτα από αρκετούς μήνες διαρκών προτροπών προς τις τράπεζες να συγχωνευτούν και έντονης κινητικότητας που πυροδοτήθηκε από την πρόταση Σάλλα για διπλή εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ., το τοπίο έχει μεταβληθεί άρδην και στελέχη του οικονομικού επιτελείου μειώνουν τις προσδοκίες κινήσεων μετά την παράδοση του πορίσματος των διεθνών συμβούλων για την αξιοποίηση των συμμετοχών του ελληνικού δημοσίου.

Όπως λένε με νόημα, «η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας τα άλλαξε όλα», ενώ δεν παραλείπουν να αναδείξουν και τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής, η οποία αποσύρθηκε επίσης την κατάλληλη στιγμή, αποδεσμεύοντας την κυβέρνηση από την αξιολόγησή της και από τυχόν απόρριψη ή εξαγγελία διεθνών διαγωνισμών, αφού ήταν πρακτικά αδύνατον, ακόμα και αν η οικονομική προσφορά διπλασιαζόταν, να δώσει δύο τράπεζες στην Πειραιώς χωρίς να ζητήσει αντιπροσφορά.

Έτσι, έπειτα από ένα καυτό τετράμηνο σεναρίων και συζητήσεων, η «παράσταση» προς το παρόν φαίνεται να έλαβε τέλος, χωρίς βεβαίως κανείς να μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις.

Με τα νέα δεδομένα, το μόνο που θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναμένεται από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, εφόσον προηγουμένως στα μέσα Νοεμβρίου και σε στενή συνεργασία με την τρόικα ξεκαθαρίσει με ποιον ακριβώς τρόπο θα καλύψει το Δημόσιο το μερίδιο που του αναλογεί, χωρίς να φαίνεται ότι ρίχνει σε ένα πιστωτικό ίδρυμα με πλείστα όσα προβλήματα ζεστό χρήμα, το οποίο σε περίοδο δημοσιονομικής στενωπού κάθε άλλο παρά περισσεύει.

Νωρίτερα, θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η έκθεση των διεθνών συμβούλων για την αξιοποίηση της κρατικής συμμετοχής στο τραπεζικό σύστημα.

Η προοπτική

Παρότι είναι κοινό μυστικό ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κρατάει το κλειδί των εξελίξεων, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει με νόημα πως «σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να το... πειράξουμε».

Η εξήγηση είναι απλή: Με την πετυχημένη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας και το άνοιγμα των πρώτων πιστωτικών γραμμών στην αγορά repo (πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η διοίκηση της Εθνικής έχει κλείσει συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ στα 800 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση την οποία έχει εξασφαλίσει η Eurobank), τη σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads στην αγορά ομολόγων (παρά τις πρόσκαιρες -όπως εκτιμώνται- παραφωνίες των τελευταίων ημερών) και με τις προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας -έστω σε επίπεδο outlook- το πρώτο τρίμηνο του 2011 εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, το τοπίο για τις τράπεζες έχει μεταβληθεί δραστικά.

«Η μάχη έχει μεταφερθεί στο πεδίο της διατραπεζικής. Όποιο πιστωτικό ίδρυμα αποκτήσει πρώτο πρόσβαση θα έχει και προφανές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», υποστηρίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με άριστη γνώση του χώρου, που εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα έρθουν στο προσκήνιο για τις περισσότερες τράπεζες.

Άλλωστε, πληροφορίες από το τραπεζικό ρεπορτάζ αναφέρουν -σε χρόνο παράλληλο- ότι οι συζητήσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο διερευνητικών επαφών για συνενώσεις δυνάμεων έχουν επίσης περάσει σε δεύτερη μοίρα.

* Αναδημοσίευση από το 658ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 28 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v