Ισχυρή ανάκαμPSI στη Σοφοκλέους

Έκανε το 7 στα 7 η αγορά, με αυξημένο τζίρο και "καύσιμο" τις προσδοκίες για συμφωνία με τους πιστωτές. Σε θετικό έδαφος για το 2012 πέρασαν ΓΔ και τράπεζες. Υπεραπόδοση για Alpha, ΕFG, ΤΤ. Στο 1,8€ η ΕΤΕ.

Ανατροφοδοτούμενες προσδοκίες και ανατροφοδοτούμενη ανοδική τάση, διατήρησαν τον πρώτο λόγο στους βραχυπρόθεσμους αγοραστές που έκαναν εξαιρετικά εύκολα το 7Χ7 για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη με αθροιστικά κέρδη 10,3% και 31,53% αντίστοιχα, ενώ η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 34 συνεδριάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σερί των επτά θετικών προσήμων, σε κλείσιμο ημέρας, είναι ρεκόρ 51 εβδομάδων, καθώς έχει να παρατηρηθεί στην Ελληνική Αγορά από τον περυσινό Ιανουάριο (26/1 – 3/2) όπου η Αγορά είχε σημειώσει επτά συνεχόμενα θετικά κλεισίματα και έκτοτε τα θετικά κλεισίματα είχαν περιοριστεί σε σειρές πολύ μικρότερης διάρκειας και είχαν περισσότερο τον χαρακτήρα βραχύβιων ανοδικών διαλειμμάτων πριν η Αγορά κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης, ότι ο Τραπεζικός δείκτης από χθες και ο Γενικός Δείκτης από σήμερα, γύρισαν σε θετική μεταβολή, σε σχέση με το κλείσιμο της 30/12/2011, καταγράφοντας κέρδη, ο πρώτος 6,52% και ο δεύτερος 1,37%.

Όμως η σημερινή έντονα ανοδική συνεδρίαση δημιούργησε και σημαντικούς εγκλωβισμούς, τουλάχιστον για όσα χαρτοφυλάκια δεν διακρίνονται για τα γρήγορα “αντανακλαστικά” τους, καθώς τόσο οι επιμέρους δείκτες, όσο και οι πιο “δραστήριοι” συναλλακτικά τίτλοι, υποχώρησαν σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας.

Έτσι η Εθνική έκλεισε σαφώς χαμηλότερα από το υψηλό των 1,91 ευρώ (+11,7%), το Ταχ. Ταμιευτήριο από το υψηλό των 0,5000 ευρώ (+17,92%), η Alpha Bank από το υψηλό των 0,6570 ευρώ (+18,59%) και η Eurobank από το υψηλό των 0,4450 ευρώ (+15,89%).

Επίσης ο ΟΤΕ υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό των 3,07 ευρώ (+9,64% και ο ΟΠΑΠ από το υψηλό των 6,63 ευρώ (+4,25%), κλείνοντας μάλιστα και στο χαμηλό ημέρας.

Αντίθετα, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Coca-Cola, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για Γενικό Δείκτη και FTSE.

Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 700,97 μονάδων (+4,62%) και ο Τραπεζικός από το υψηλό των 294,39 μονάδων (+10,39%).

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι σημερινός όγκος συναλλαγών των 8337099 τεμ. για την Alpha Bank είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 34 συνεδριάσεων και ο όγκος των 8492037 τεμ. για την Εθνική είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 48 συνεδριάσεων.

Ο τίτλος της Εθνικής παραμένει ως ο απόλυτος “σηματωρός” για τους περισσότερους traders που επιμένουν να δραστηριοποιούνται στον Τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά σαν επόμενη αντίσταση οριοθετείται το όριο των 2,00 ευρώ. Για να βγει ο τίτλος από το μεσοχρόνιο πτωτικό κανάλι, πρέπει να “δει” κλεισίματα υψηλότερα των 2,32 ευρώ.

Εννοείται ότι το +4,99% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τους πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ αντίθετα το +3,19% του FTSE και το +2,13% του δείκτη μεσαίας – μικρότερης κεφαλαιοποίησης καταδεικνύει ότι ένα σημαντικότατο κομμάτι του υπόλοιπου ταμπλώ επέλεξε την επιφυλακτική συμπεριφορά, έστω και αν δεν έλειψαν οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές για σημαντικό αριθμό μετοχών.

“Καύσιμο” για την ψυχολογία των καθυστερημένων αγοραστών, διάφορα εγχώρια σενάρια σύμφωνα με τα οποία, μετά το PSI+ οι Τράπεζες θα λάβουν νέα ομόλογα τα οποία μπορεί να έχουν υψηλότερη βαθμολογία από την τρέχουσα. Θα προηγηθεί η προσωρινή χρεοκοπία και εν συνεχεία θα έρθει η αναβάθμιση.

Οι Τράπεζες αναβαθμισμένες θα μπορούν – θεωρητικά – να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με ξένους underwrighters. Σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί δραστικά η συμμετοχή του ΤΧΣ στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης.

Αντίθετα, οι “εισαγόμενες” εκτιμήσεις παραμένουν επιφυλακτικές, αν όχι αρνητικές.
Ο CEO της Commerzbank, Μartin Blessing δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI, τονίζοντας ότι οι όροι και οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ακόμη κι αν Ελλάδα και IIF καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους, η όποια συμφωνία για το IIF μπορεί να αποδειχθεί τελικά μάταιη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ρεπορτάζ των Financial Times, όπου επισημαίνεται αφενός ότι υπάρχει μεγάλος όγκος Ελληνικών ομολόγων (η JP Morgan τα υπολογίζει σε περίπου 50 δισ ευρώ) που δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν, αφετέρου ότι ακόμη και με sprint στις διαπραγματεύσεις είναι αμφίβολο αν θα προλάβουμε την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Μαρτίου οπότε λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.

Η Fitch Ratings εκτιμά ότι η αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας έξι Κρατών της Ευρωζώνης θα καταλήξει σε υποβάθμιση "κατά μία ή δύο βαθμίδες" στις περισσότερες εξ αυτών και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται ότι η Fitch Ratings έχει θέσει σε καθεστώς αναθεώρησης τις αξιολογήσεις του Βελγίου, της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, με αρνητικό outlook.

Περισσότερη επιθετική και καταπελτώδης η έκθεση της Citigroup, που εκτιμά ότι μέσα στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών, η Moody's θα προχωρήσει σε σειρά υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Χωρών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και του EFSF.

Επίσης, θα θέσει σε αρνητικές προοπτικές την Γαλλία και την Αυστρία. Από την πλευρά της, η S&P θα υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα, είτε σε “selective default” είτε σε άμεσο (οutright) “default”.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Citi αναμένει πως θα δεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση σύντομα, αφού γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως το PSI, ακόμη και εάν συμφωνηθεί, δεν αρκεί για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό, χωρίς μία νέα μεγάλη μείωση του χρέους της, συμπεριλαμβανομένου και του Δημόσιου τομέα. Με το ΑΕΠ της να συνεχίζει να συρρικνώνεται μέχρι και το 2016 ( λόγω των μέτρων λιτότητας ), και με 100 δισ ευρώ μείωση του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα ( με πιθανό “haircut” μεγαλύτερο του 50%), το Ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 157% το 2014, προτού αρχίσει πολύ-πολύ αργά να μειώνεται.

Θετική εικόνα με μικρότερο ενθουσιασμό για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ μάχεται να διασπάσει τη σημαντική αντίσταση του 1,2880 έναντι του δολαρίου, κάτι που είχε καταφέρει νωρίτερα σήμερα.

Αναφορικά με τις δημοπρασίες ομολόγων, η Γαλλία κατάφερε να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος κατά την πρώτη δημοπρασία μετά την υποβάθμισή της σε “ΑΑ+”, ενώ η Ισπανία άντλησε σαφώς περισσότερα σε σχέση με το στόχο.

Ειδικότερα, η Γαλλία άντλησε συνολικά 7,97 δισ. ευρώ από 2ετείς, 3ετείς και 4ετείς τίτλους, ενώ η Ισπανία άντλησε 6,61 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξης το 2016, το 2019 και το 2022 έναντι στόχου 4,5 δισ. ευρώ.

Σχετική νηνεμία όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά spreads, ενώ η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση συνεχίζεται για τα Ελληνικά CDS.

Να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά CDS 5ετίας είχαν φθάσει (σε κλείσιμο) έως και τις 11310 μονάδες (12/12/2011) και χθες έκλεισαν στις 5897 μονάδες (!!!)

Επιφυλακτικό ανοδικό ξεκίνημα και στην Wall Street, εν μέσω μικτών μακροοικονομικών στοιχείων, ενώ συνεχίζονται και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2011.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μεγέθη που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 50.000 την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στους 352.000 νέους ανέργους.

Η πτώση είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο 2005 και ο αριθμός των νέων ανέργων διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των νέων ανέργων θα διαμορφωθεί στους 384.000 σε σύγκριση με 399.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επιπλέον, ο αριθμός των ανεγέρσεων νέων κατοικιών τον Δεκέμβριο μειώθηκε 4,1% στα 657.000 νεόδμητα, μετά την μεγάλη αύξηση του περασμένου μήνα. Οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών επίσης μειώθηκαν κατά 0,1%.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι ανεγέρσεις θα μειωθούν 0,7% και οι εκδόσεις αδειών 0,2%. Ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα Φιλαδέλφειας, ανήλθε στο 7,3 τον Ιανουάριο από 6,8 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 9,3.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,62%), Ελ. Πετρέλαια (-1,15%), Jumbo (-0,85%), MIG (-1,08%). Να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτοι έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+12,09%), Eurobank (+9,64%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+8,73%). Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 5% για Coca-Cola και Εθνική, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 700,97 μονάδες (14.56) και έκλεισε τελικά στις 689,75 με κέρδη 2.94%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 65,5 εκατ. από τα οποία τα 8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (“πακέτα” ΕΧΑΕ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 115 ανοδικές μετοχές έναντι 44 πτωτικών και 35 τίτλοι βρέθηκαν στο κλείσιμο με κέρδη από 8 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, τείνουν να δημιουργήσουν “momentum”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης του PSI δημιουργούν προσδοκίες στο Χ.Α. για ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν την σύνοδο των Υπουργών οικονομικών της 23ης Ιανουαρίου φορτίζοντας θετικά την Αγορά παρά το φημολογούμενο μεγαλύτερο “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων από το αναμενόμενο, γεγονός το οποίο θα αυξήσει την ανάγκη κεφαλαίων στον Τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικό ζητούμενο για την διατήρηση της ανοδικής τάσης κατά τις προσεχείς ημέρες, είναι το κλείσιμο των τιμών να μην γίνει χαμηλότερα από τις 655 -660 μονάδες όπου ενεργοποιήθηκε το σήμα αγοράς από τον κινητό μέσο των 30 ημερών και το οποίο είθισται να ακολουθείται από την πλειοψηφία όσων παρακολουθούν τεχνικά την Ελληνική Αγορά.

Όσο λιγότεροι περίμεναν την ανοδική εκτόνωση, τόσο ψηλότερα μπορεί να φθάσει το “ράλι ανακούφισης” σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., που παραμένει ιδιαίτερα συγκρατημένος εκτιμώντας ότι το εν εξελίξει ανοδικό κύμα είναι περισσότερο ευκαιρία απεγκλωβισμών και πολύ λιγότερο ένδειξη για νέες τοποθετήσεις (!)

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε ο ανοδικός βηματισμός, όπως και η διάθεση για αύξηση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,35%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10159, τιμή εκκαθάρισης 270,5) κινήθηκαν μεταξύ 259,25 και 276 μονάδων. Λίγες αγορές στην αρχή και λιγότερες πωλήσεις προς το τέλος, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 υποχώρησε στα επίπεδα του 48%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ιδιαίτερα αυξημένος για τα δικαιώματα αγοράς στα συνολικά 2.358 δικαιώματα (2.013 δικαιώματα αγοράς και 345 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (26525), Alpha Bank (12639), ΟΤΕ (1100), Ταχ. Ταμιευτήριο (1236), ΟΠΑΠ (1500), Πειραιώς (3422), ΔΕΗ (2777), Ελ. Πετρέλαια (262), Κύπρου (4055), Ελλάκτωρα (152), Μυτιληναίο (617), ΕΧΑΕ (606), ΓΕΚ (238), Motor Oil (317), MPB (186), MIG (355).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18280307 τεμ.), ΟΤΕ (4338369 τεμ.), MIG (4315069 τεμ.), Eurobank (9245676 τεμ.).
Ας σημειωθούν τα 800 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,40 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITADEL ADVISORS LLC γνωστοποιεί με την από 19/01/2012 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITADEL ADVISORS LLC. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (130.592) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (-0,169%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 18 Ιανουαρίου 2012.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v