Ψάχνει... πρόσημο τώρα η Σοφοκλέους

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης ο Γενικός Δείκτης που έχασε τα αρχικά κέρδη. Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών. Κατοχύρωση θέσεων και πτώση για Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Σε ανοδικό τέμπο ΕΛΠΕ, MIG, FFG, ΣΩΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ.

Εξασθενεί η ανοδική αντίδραση στο Χ.Α. Με την προσέγγιση των 1.060 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 360 μονάδων για τον FTSE Large Cap, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ανέκρουσαν πρύμναν, με συνέπεια τη διολίσθηση βασικών δεικτών χαμηλότερα.

Με τις τράπεζες σε διόρθωση, ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,23% στις 215 μονάδες, καθώς κατοχυρώνονται κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται η Πειραιώς και η Eurobank.

Στη μετοχή της Alpha Bank, μετά την καταγραφή τοπικού υψηλού στο 0,673 ευρώ, οι πωλητές ανέλαβαν δράση. Ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, που την οδήγησαν έως τα χαμηλά του 0,618 ευρώ.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο χρηματιστηριακός κανόνας «αγοράζουμε στη φήμη, εξέλιξη και πουλάμε στην είδηση». Σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank, όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 8% πριν από λίγο.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την πίεση στη μετοχή της Πειραιώς στην επικείμενη ανακοίνωση, μεθαύριο Πέμπτη, των όρων της αύξησης κεφαλαίου. Θυμίζουμε πως η ΑΜΚ της Πειραιώς θα γίνει πιθανότατα συνδυαστικά με reverse split 10 προς 1.

Οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες, καθώς μένει εκτός διαπραγμάτευσης μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής. Σημειωτέον πως στην Εθνική κατά μέσο όρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες γινόταν ο δεύτερος υψηλότερος τζίρος μετά από αυτόν στην Πειραιώς. Κατά συνέπεια, οι τρέχουσες συναλλαγές υστερούν και γι' αυτόν τον λόγο.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, χαμηλοί τζίροι σημειώνονται καθώς κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν έχουν λόγους ή δεν βιάζονται σε αυτήν τη φάση να τρέξουν την αγορά προς τις 1.080 μονάδες.

Μέτριος ο τζίρος εχθές, μέτριος και σήμερα, με υποτονικό το κλίμα πριν από λίγη ώρα και στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια.

Στα προηγούμενα σχόλιά μας κάναμε λόγο για διατήρηση δυνάμεων, εκτίμηση που διατηρούμε και τώρα. Για επιλεκτικές τοποθετήσεις κάναμε λόγο πριν από τη συνεδρίαση, και σε αυτές περιοριζόμεθα.

Έως 5,43% ενισχυόταν νωρίτερα η μετοχή της FFG, η οποία στα 17,70 ευρώ σημείωσε νέο υψηλό περίπου 3,5 ετών (Σεπτέμβριος 2009), έως 6,8% της MIG, έως 3,54% των Σωληνουργείων Κορίνθου, έως 2,22% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έως 2,92% των Ελληνικών Πετρελαίων, έως 1,95% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Από τη μη τραπεζική τριάδα, ο ΟΤΕ ισορροπεί στα 6,90 ευρώ, ο ΟΠΑΠ λίγο υψηλότερα προς τα 7,14 ευρώ και η ΔΕΗ λίγο χαμηλότερα προς τα 8,13 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v