Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο ΧΑ!

Βαρύτατες οι απώλειες για την αγορά, ανήμερα της γιορτής του αποστόλου (!), με τις τράπεζες να «σέρνουν» το χορό και τον ΓΔ να κλείνει κάτω από τις 900 μονάδες. Διψήφιες απώλειες για Πειραιώς, Alpha, ισχυρή πτώση και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Την εορτή των αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας και δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι σήμερα στο Χ.Α. και μάλιστα μέσα στο καταμεσήμερο, γιορτάστηκε η "Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου" (!)

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη υποστήριζε ότι οι αγοραστές δύσκολα θα βρουν ερείσματα προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Χ.Α., όμως η σημερινή εικόνα του γενικού μίνι "sell off" αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους.

Και αν η πίεση στο Τραπεζικό ταμπλό ήταν περίπου αναμενόμενη, η εικόνα στο υπόλοιπο μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και απαράδεκτη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 888,4 μονάδες (-5,47%) και έκλεισε στις 895,86 μονάδες με απώλειες 4,67%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικότατα και έφθασε τα 102,88 εκατ. από τα οποία τα 3,92 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΣΕΛΟ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ).

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών, αποτέλεσμα περισσότερο της ανυπαρξίας αγοραστών, παρά επιθετικών πωλήσεων, τουλάχιστον στο μη Τραπεζικό ταμπλό.

Από τις μετοχές του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν μόνο οι τίτλοι των MIG και Σωλ. Κορίνθου, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόλις τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo, Eurobank Properties, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, EEE, Intralot,Frigoglass, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησαν οι δείκτες στο NYSE.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, "η Τράπεζα της Ιαπωνίας απέφυγε να λάβει νέα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης και άμβλυνση της μεταβλητότητας στην Αγορά, επικαλούμενη ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, απογοητεύοντας ωστόσο τους επενδυτές που περίμεναν περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Αγορά των Κρατικών ομολόγων", αναφέρει η WSJ. Ο Ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στις 13317,6 μονάδες με απώλειες 1,45%.
 
Τη σκυτάλη της πτώσης από τα Ασιατικά χρηματιστήρια πήραν οι Ευρωαγορές, με τους επενδυτές να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Bank of Japan. Επίσης, σήμερα ξεκίνησε η διήμερη ακρόαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. "Αν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει παράνομο το πρόγραμμα, η αντίδραση της Αγοράς θα είναι πολύ αρνητική και η κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί", εκτιμά η Dnaske Bank.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με την νευρικότητα έκδηλη στις διεθνείς Αγορές, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ανέλαβε να εξιχνιάσει τις τεχνικές διαθέσεις βασικών διεθνών δεικτών για λογαριασμό της στήλης.
 
Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, το διάγραμμα σε DAX, S&P 500 και Dow Jones έχει γυρίσει σε πτωτικό momentum, όμως οι πραγματικές διαθέσεις των Αγορών θα διαφανούν μετά τις 21 Ιουνίου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το triple witching Ιουνίου.
 
Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX, ο εν λόγω δείκτης δοκίμασε την αντίσταση των 8350 μονάδων και έδωσε εκ νέου διόρθωση. Πλέον οι κοντινές στηρίξεις είναι στις 8150 και 8110 μονάδες, ενώ όσο παραμένει χαμηλότερα των 8220 μονάδων, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν όσοι διατηρούν θέσεις "short". Το 8306-8316 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια το 8340 που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς το 8400 επίπεδο.
 
Μεταφερόμενοι στους Αμερικάνικους δείκτες και ξεκινώντας από το S&P 500, οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1626 και 1616 μονάδες, ενώ ο πρώτη αντίσταση στις 1639 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 1644 - 1646 και 1651 μονάδες.
 
Ο Dow Jones έχει δώσει σήμα εξόδου στο ημερήσιο γράφημα, με σημαντική στήριξη στις 15100 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας θα επιτείνει την πτωτική τάση. Κοντινή αντίσταση το 15250-15267 που με κατοχύρωση μπορεί να δούμε το 15320-15353 επίπεδο.
 
Επιστροφή στο ΧΑ
 
Επιστρέφοντας εντός των τειχών, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Δεν καταγράφηκε μεταβολή στη μέση απόδοση η οποία διαμορφώθηκε στο 4,2% όσο και την προηγούμενη δημοπρασία.

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, καθώς η Ελλάδα δείχνει να πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος, τονίζει η HSBC σε έκθεσή της όπου υπογραμμίζει ότι οι προβλέψεις των πιστωτών της Χώρας, όπως αποτυπώθηκαν στα μνημόνια, ήταν επιεικώς αισιόδοξες.

Τη μείωση του φετινού στόχου για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις πρόκειται να ζητήσει η Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της, μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο Κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Reuters. Βάσει των όρων του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ο ενδεικτικός στόχος είναι για τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Απόλυτα απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, όχι μόνο γιατί στην σημερινή συνεδρίαση καταστρατηγήθηκαν καθοδικά βασικές στηρίξεις, αλλά και γιατί δεν αποκλείεται περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχολογίας αν έλθει και ο υποβιβασμός της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς από τον MSCI. Σε αυτή την περίπτωση, περίπου αναμενόμενη θεωρείται η απομάκρυνση από τον MSCI World Index των δύο μοναδικών Ελληνικών τίτλων που πλέον περιλαμβάνονται στη σύνθεσή του (ΟΠΑΠ και ΟΤΕ), ενώ η επόμενη "βαθμολόγηση" του Χ.Α. αναμένεται στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013, από τον οίκο FTSE.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων της Αγοράς, στενεύουν τα περιθώρια των αποκρατικοποιήσεων, ενώ την ίδια ώρα το τελευταίο μνημόνιο προβλέπει ότι εφόσον δεν επιτευχθεί μία πώληση μέσα στο χρονικό διάστημα δύο τριμήνων, θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα κατά το ήμισυ του προσδοκώμενου τιμήματος. Ο στόχος -που δεν έχει ακόμη επισήμως αναθεωρηθεί- της άντλησης εσόδων 2,6 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις θεωρούνταν ήδη πολύ φιλόδοξος πολύ πριν από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
 
Τώρα είναι πλέον ουσιαστικά ανέφικτος και σε καμιά περίπτωση δεν προσεγγίζεται με την προσπάθεια πώλησης διάφορων ακινήτων. Και το γεγονός αυτό συνεπάγεται μια τρύπα στον προϋπολογισμό, το μέγεθος της οποίας δεν είναι γνωστό πόσο θα είναι (!)

Από εκεί και πέρα, και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε, από σήμερα, την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των ΑΕΓΕΚ και Yalco.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "gap down".

Ο τίτλος της Alpha Bank συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα έκλεισε χαμηλότερα από το θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 0,4700 ευρώ, αλλά και χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ στα 0,4400 ευρώ. Η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 0,3900 - 0,3700 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος διακίνησε σήμερα 70906144 τεμ. που είναι και ο υψηλότερος όγκος ever (!!!)

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Εθνικής που όχι μόνο απομακρύνεται από την τιμή της ΑΜΚ στα 4,29 ευρώ, αλλά έστω και οριακά έχασε το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Επόμενη σημαντική στήριξη στα 3,70 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες σημάδεψαν την επιστροφή στο ταμπλώ της Πειραιώς, που έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1,46 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη των 1,40 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 1,07 ευρώ.

Σχετικά καλύτερη εικόνα για την Αττικής, η μετοχή της οποίας ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 0,3100 ευρώ και έκλεισε στα 0,3600 ευρώ με απώλειες 4,26%.

Το δικαίωμα της Πειραιώς έκλεισε στα 0,0250 ευρώ (-93,51%) διακινώντας 28139600 τεμ. και της Αττικής στα 0,0200 ευρώ (-98,61%) διακινώντας 2998226 τεμ.

Ντεμπούτο και για το warrant της Alpha Bank, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 0,2410 ευρώ (-83,38%) και έκλεισε στα 0,5600 ευρώ (-61,38%), με συνολικό όγκο 27099000 τεμ.

Σύμφωνα με οδηγία της Επ. Κεφαλαιαγοράς αναφέρονται τα εξής: "Οι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων προς κτήση κινητών αξιών (warrants) θεωρούνται σύνθετα (πολύπλοκα) χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 15 της απόφασης Ε.Κ.1/452/1-11-2007. Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτει ότι η πρωτογενής κτήση των warrants δεν λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικής υπηρεσίας και ως εκ τούτου παρέλκει η υποχρέωση της ΑΧΕΠΕΥ, ή του Πιστωτικού Ιδρύματος, για διενέργεια ελέγχου συμβατότητας.
 
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι ο επενδυτής αποκτά τα warrants στην πρωτογενή Αγορά, χωρίς να έχει προηγουμένως αιτηθεί την απόκτησή τους και χωρίς να έχει καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα, για τυχόν εκποίησή τους, στη δευτερογενή Αγορά, εκλείπει ο λόγος ελέγχου συμβατότητας κατά το στάδιο της συγκεκριμένης εντολής για πώληση, εφ΄ όσον τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά μέσα είναι ήδη στην κατοχή του και η εκποίηση αυτή θα του αποφέρει όφελος.
 
Επισημαίνεται ότι, λόγω της φύσης του υπό εξέταση χρηματοπιστωτικού μέσου (πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό μέσο), σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αγοράς ή πώλησης του προϊόντος στη δευτερογενή Αγορά, απαιτείται ο έλεγχος συμβατότητας του ιδιώτη πελάτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 παρ. 6 του ν. 3606/2007".

Σαφώς επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα για Γενικό Δείκτη και FTSE25. Ο πρώτος έχασε τις στηρίξεις στις 910 και 897 μονάδες και αν συνεχίσει να κινείται "νότια", οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 976 και 850 μονάδες.
 
Παρελθόν η στήριξη των 308 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αμέσως επόμενη σημαντική στήριξη, σαφώς χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 280 μονάδες. Αν δεν σημειωθούν συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 335 μονάδων, όσοι έχουν τοποθετηθεί "short", δεν έχουν λόγους ανησυχίας.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών, ενώ 16 μετοχές τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

----ΧΠΑ

Δεν φαίνεται να εκτονώνονται οι πιέσεις, με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να δέχεται μεγαλύτερη επίθεση από πλευράς πωλητών και να επιστρέφει σε υποτίμηση 1%.

Οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα την συναλλακτική δραστηριότητα στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.927 συμβόλαια).

Σε ρόλο θεατή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16.206 - 13.361 Ιουνίου, 2.662 Ιουλίου, 176 Αυγούστου και 7 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 301,25) κινήθηκαν μεταξύ 300 και 319,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (35.400 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (316), ΟΤΕ (4.277), MIG (1.451), Μυτιληναίο (498), ΔΕΗ (2.771), Eurobank (5.054), Ελλάκτωρα (177), ΕΧΑΕ (399), Intralot (250), Ελ. Πετρέλαια (438), ΓΕΚ (510), Βιοχάλκο (101), Motor Oil (100), Jumbo (144).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap υποχώρησε οριακά, στο 47%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα μόλις 869 δικαιώματα (457 calls και 412 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7.837.046 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v