Τα πολιτικά ρίσκα αποτιμά τώρα η Σοφοκλέους

Οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποτυπώνονται στο Γενικό Δείκτη αλλά και στην αγορά ομολόγων. Ισχυρές απώλειες για Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ. Περιορισμένος ο τζίρος. Στο επίκεντρο και τα παράγωγα.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον πολιτικό στίβο, προς κυβέρνηση Ν.Δ.-  ΠΑΣΟΚ και βλέπουμε... Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η συνέχιση της ταλαιπωρίας και στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα, αλλά με ακόμη λιγότερες συναλλαγές απ' ό,τι εχθές. Πλέον η αγορά καλείται να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και τις ανησυχίες για τα ρίσκα. Η επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν το 11%.

Ο τζίρος πάντως είναι περιορισμένος. Τουλάχιστον μέχρι τις 11.30-11.35 όπου είχαν αλλάξει χέρια περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης διορθώνει προς τις 860 μονάδες (με πτώση 2,91%) και ο Ftse Large Cap έως τις 290. Ακόμη πιο χαμηλά ο τραπεζικός δείκτης, κατά 1,65%, προς τις 160 μονάδες, και με σημείο αναφοράς λίγο πιο κάτω στην περιοχή των 150 μονάδων. Η μετοχή της Εθνικής είναι στο επίκεντρο, δεδομένου ότι βγαίνει από τον Stoxx 600, ενώ παράγοντας αστάθειας είναι και η λήξη του triple witching Ιουνίου.

Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του 25άρη και του Δείκτη Τραπεζών από την άποψη πως και οι δύο κινούνται προς τις 280 και τις 150 μονάδες που θεωρούνται, από αρκετούς παίκτες κι αναλυτές, σημαντικά τεχνικά σημεία.

Δεδομένου, πάντως, πως το Χ.Α. δεν... πόνταρε στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι πολιτικές εξελίξεις θα πρέπει να θεωρούνται λίγο ως πολύ αναμενόμενες. Eίτε με τρείς είτε με δυο εταίρους το κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να αποδείξει (και) στην αγορά πως μπορεί όντως να κυβερνήσει, να διαχειριστεί τα μείζονα προβλήματα που ακολουθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Αυτό που πολύ ορθά σημείωνε απο νωρίς ο Γ. Παπανικολάου ως... φυγή προς τα εμπρός, με σειρά μεταρρυθμίσεων.

Εάν το νέο σχήμα πείσει τις αγορές πως μπορεί, τότε έχει καλώς, εάν όχι, το συζητάμε.

Σημαντικό πάντως εξακολουθούμε να θεωρούμε, σε αυτήν τη συγκυρία, το ότι ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έστω και με τα... χίλια ζόρια και εν μέσω αλλεπάλληλων εμποδίων, ανατροπών και... joker.

Στο 0,409 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 3,48 της Εθνικής, που έχοντας χάσει τη σημαντική στήριξη στα 3,70 ευρώ προβληματίζει όλο και περισσότερο. Η Eurobank Properties (μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την καναδική Fairfax), η Follie Follie Group αλλά και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και η ΤΙΤΑΝ από τις λιγοστές του 25άρη που κινούνται κόντρα στη διόρθωση.

Λίγο μετά τις 11.30 τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των Sato, Τηλέτυπου, Μαΐλλη. Στο αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραφαν η ΜΑΡΑΚ, η ΝΕΛ κι η Εβροφάρμα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v