XA: Χάθηκαν τα πρωινά κέρδη του Γενικού Δείκτη

Δεν είχε διάρκεια η προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ προς τις 830 μονάδες. Μικρά κέρδη στα ευρωχρηματιστήρια εν αναμονή Ντράγκι. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Motor Oil. Στηρίζει και σήμερα η Coca Cola με κέρδη άνω του 2%.

Τα ισχνά αποτελέσματα που έφερε η προσπάθεια στήριξης της αγοράς και η κίνηση πάνω από τις 830 μονάδες δεν είχαν συνέχεια καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 820 μονάδες. 

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι μετοχές στην Ευρώπη, με τον DAX έως τις 7.903 από τις 7.865 μονάδες και με μικρή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η σημερινή ημέρα δικαιολογεί τη στάση αναμονής πολλών Ευρωπαίων, καθώς οι επενδυτές περιμένουν «παύση πυρός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνεδρίαση που υλοποιείται σε μία δύσκολη συγκυρία». Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται επίσης πως «ο Μάριο Ντράγκι καλείται να καθησυχάσει άπαντες για την κατάσταση στην ευρωζώνη, ενώ η Πορτογαλία παλεύει με τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης (με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους δανεισμού πάνω από το 8%) και η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εκταμίευση βοήθειας για τους επόμενους τρεις μήνες».

Εύλογη η αναζωπύρωση προσδοκιών πως θα υπάρξει κάποιας μορφής κατευναστική κίνηση από τον πολύπειρο και διορατικό Ιταλό τραπεζίτη.

Στο Χ.Α. το ξεκίνημα ήταν σχετικά ενθαρρυντικό, με τον 25άρη να φτάνει προς τις 282-282,5 μονάδες, επίπεδο όπου εκδηλώθηκαν περιορισμένες ρευστοποιήσεις. Σημείο των ημερών πως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν ανοίγονται για περισσότερες από μία, δύο, άντε τρεις συνεδριάσεις.

Στις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής ευτυχώς κρατάει τα 2,20 ευρώ, της Πειραιώς δίνει ισχνή αντίδραση στο 0,927 ευρώ, το ΠΕΙΡ ΤΠ στο 0,425 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank επανέρχεται προς το 0,578 με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την πλήρη κάλυψη των ζητούμενων κεφαλαίων (νέες μετοχές, ομολογίες).

Χρηματιστηριακοί κύκλοι επιμένουν να θεωρούν αφορμή για μια τεχνικής μορφής αναλαμπή τη διαδικασία παραχώρησης του «νέου Τ.Τ.» με τον Χρ. Κίτσιο να έχει αναφερθεί εμπεριστατωμένα στα συν και στα γιατί των τριών διεκδικητών αλλά και στην «πλούσια προίκα» των 11 δισ. του «καλού» Ταμιευτηρίου.

Στο 0,423 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με την ομάδα της τράπεζας και ισχυρά επενδυτικά χέρια να «προστατεύουν» εχθές τις τιμές πέριξ του 0,42 ευρώ. Τουλάχιστον με αυτές τις κινήσεις παρέχουν σχετική ασφάλεια στους παίκτες, καθώς είναι εμφανής η διαφύλαξη της τιμής συμμετοχής στην ΑΜΚ, δηλαδή του 0,44 ευρώ. Σημείο αναφοράς, τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, πως η μετοχή έχει στηρίξεις.

Από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και βεβαίως CC HBC τα μέχρι τώρα νέα είναι ικανοποιητικά, καθώς και οι τέσσερις τίτλοι κινούνται ανοδικά, αγοραστές βγαίνουν μέχρι βραχυπρόθεσμα υψηλά σημεία, ειδικότερα δε στον ΟΤΕ προς τα 6,02 ευρώ, στη CC HBC έως τα 19,42 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ ενδιαφέρον θα είχε το ενδεχόμενο υπέρβασης των 6,68 ευρώ.

Μέτριες συναλλαγές σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν αρκούν για κάτι θεαματικά υψηλότερο από τις πρώτες αντιστάσεις των μετοχών αυτών. Ενδεχομένως για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάνω από τα 2,12-2,14 ευρώ και του Μυτιληναίου εάν πατήσει τα 4,38 ευρώ στη συνέχεια.

Ανάλογη εικόνα και στα μεσαία, με τον δείκτη στις 1.140 μονάδες και τις σηματωρούς Fourlis, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αντιδρούν.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε για τη χθεσινή συνεδρίαση: «...Περισσότερος τζίρος, δηλαδή, εχθές με συντονισμένες κινήσεις από τα χαμηλά ημέρας, αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Με την προϋπόθεση πως θα βοηθήσουν λίγο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι χθεσινοί αγοραστές θα μπορούσαν (αφού προφανώς θα ήθελαν) να τραβήξουν τις τιμές λίγο ψηλότερα».

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα (στις 11.25-11.30) ίσως δούμε εάν μπορεί να κλείσει έστω και οριακά πάνω από τις 280 μονάδες ο FTSE Large Cap.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v