Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση για... ανάσες από τους επενδυτές

Μέτριες συναλλαγές, μετρημένες οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, ήπιες διακυμάνσεις για δείκτες και μετοχές. Στην περιοχή των 970-975 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στην ΕΤΕ, ανοδική κίνηση από Alpha, ΔEH, Πειραιώς, ΜΟΗ, MIG, ΣΩΛΚ.

Χαμηλότερα με μέτριες ρευστοποιήσεις και ελεγχόμενη διόρθωση σε μετοχές-κλειδιά κινείται το Χ.Α.

Βασικοί δείκτες και τίτλοι άνοιξαν με καθοδικό χάσμα, από τιμές χαμηλότερες του χθεσινού κλεισίματος, με ενδεικτική τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη από τις 973 αρχικά προς τις 972 μονάδες στη συνέχεια.

Απώλειες έως 0,75% για τον FTSE Large Cap στις 330 μονάδες και τον FT Mid στις 1.080. Συναλλαγές 3,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 10.50 (έναντι διπλάσιων την ίδια ώρα εχθές) και περίπου 8,2 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 35΄-40΄ της συνεδρίασης.

Μετρημένες οι συναλλαγές, όπως... μετρημένη και η σχέση πωλητών-αγοραστών, σε τιμές που τουλάχιστον προσώρας δεν ξεφεύγουν από ένα εύλογο περιθώριο διόρθωσης (discount).

Κυρίως στη μετοχή της Εθνικής οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 3,19 - 3,13 ευρώ, ενώ ο τζίρος είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Μέχρι τώρα φαίνεται πως οι εν δυνάμει αγοραστές έχουν κατέβει μέχρι 3,5% χαμηλότερα, αφήνοντας καλές -υψηλές- τιμές σε όσους βραχυπρόθεσμους επιθυμούν να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών κερδών τους. Που, θυμίζουμε, στην περίπτωση της ΕΤΕ φτάνουν το 25,1% σε διάστημα εβδομάδας (συμπεριλαμβανομένης της μέχρι τώρα διόρθωσης της τιμής).

Χρηματιστηριακές πηγές περιμένουν μειωμένες συναλλαγές σήμερα και λιγότερες στην αυριανή συνεδρίαση -λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου και των αδειών της τελευταίας στιγμής- και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας σχετικά ήρεμης Παρασκευής για το ΧΠΑ. Θα φανεί αν και οι μέχρι τώρα ενδείξεις ενισχύουν αυτήν τη θέση.

Κινητικότητα στην Εθνική -ενδιαφέρον το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου-, ικανοποιητική ροή στα warrants της Alpha Bank με περίπου 300 χιλιάδες τεμάχια.

Η διόρθωση έως 3,5% για τη μετοχή της ΕΤΕ και το μείον της CCHBC στα 22 ευρώ καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από την αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ στα 8,03 ευρώ και από τις βοήθειες των Πειραιώς, Motor Oil, Intralot, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Σωληνουργείων Κορίνθου και FFG.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει, στα πρώτα 35΄- 40΄, η αυξημένη συναλλακτικότητα στον τίτλο της Eurobank, καθώς με 240-250 χιλιάδες κομμάτια ενισχύεται έως το 0,682 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank ακολουθεί ένα σχεδόν... επίπεδο διάγραμμα από τη συνεδρίαση της 4ης/7, οπότε η τιμή της βούτηξε από το 1,29 ευρώ.

Προσώρας, φαίνεται πως γίνονται συναλλαγές, ότι αλλάζουν χαρτοφυλάκια και θέσεις, αλλά δεν δίνεται η ένδειξη, το έναυσμα πως επίκειται σημαντική κίνηση. Εστιάζουμε στη μετοχή καθώς αυτή η συσσώρευση στα ελάχιστα κρύβει το ενδεχόμενο ακραίας αντίδρασης, που θα μπορούσε να αποφέρει ένα γρήγορο 30%-35% σε λίγες συνεδριάσεις.

Ωστόσο, η διαδικασία συσσώρευσης δεν φαίνεται ακόμη να έχει ολοκληρωθεί. Πάντως στα υπ' όψιν.

Από τις μετοχές του FT Mid μέτριος τζίρος σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom και περί τις 130 χιλιάδες τεμάχια (σχεδόν στις 50 χιλ. ευρώ) στη μετοχή της Attica Bank.

Ανοδικές τάσεις με μέτριο τζίρο στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,84% στις 8.430 μονάδες, ο FTSE 100 στις 6.610 μονάδες (0,56%) και κατά 0,38% ο CAC 40 στις 4.087 μονάδες. Στο εύρος του 1,328-1,331 δολαρίου το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v