Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων

Γιατί δίνεται προτεραιότητα στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Πανγαία. Ακολουθεί η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η προεργασία για την Εθνική Ασφαλιστική, η εφεδρεία της Finansbank και τα κρίσιμα νούμερα.

ΕΤΕ: Το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων

Στην πώληση non core business assets, για τα οποία υπάρχει διαπιστωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, θα προχωρήσει, εντός των επόμενων μηνών, η Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας σε κατάσταση εφεδρείας την αξιοποίηση της Finansbank.

Όπως είναι γνωστό, ήδη, από την έναρξη της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, η Εθνική δεσμεύεται να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή σε κινήσεις αξιοποίησής τους, με στόχο να διαμορφώσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, ώστε ο δείκτης EBA Core Tier I να διατηρηθεί σε επίπεδα ίσα ή υψηλότερα του 9% ως το τέλος του 2014.

Ταυτόχρονα, το πλάνο αναδιάρθρωσης θα περιλαμβάνει, με βάση τις επιταγές της DG Comp, ευρύτερο πρόγραμμα πωλήσεων non core business assets, καθώς και ζημιογόνων δραστηριοτήτων, ή θυγατρικών με χαμηλό δείκτη απόδοσης απασχολούμενων κεφαλαίων. Οι εκτιμήσεις για την άμεση ή έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από τις παραπάνω κινήσεις θα συνυπολογισθούν από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA στα επικείμενα stress tests.

Στο παραπάνω πλαίσιο η διοίκηση της Εθνικής έχει ήδη δρομολογήσει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ την πώληση της Αστήρ Παλάς, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις για την αξιοποίηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Η πώληση της Αστήρ Παλάς μαζί με τη γειτονική έκταση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί, εφόσον δεν σημειωθούν νέες καθυστερήσεις, στις αρχές του επόμενου έτους. Στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι θα προηγηθούν οι κινήσεις αξιοποίησης της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη σε ενεργητικό εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (σ.σ.: υπό διαχείριση ενεργητικό 962 εκατ. ευρώ στις 30/6, εκ των οποίων τα 147 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα) και θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς λήγει και η τελευταία παράταση 18 μηνών που της χορηγήθηκε. Αν δεν το κάνει υπάρχει κίνδυνος να απολέσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ, επιβαρύνοντας τον όμιλο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η είσοδός της στο χρηματιστήριο καθίσταται προτεραιότητα και το εγχείρημα διευκολύνεται από το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές στην εταιρεία αποκτώντας σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία και η είσοδος των επενδυτών διενεργηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου, τότε θα σημειωθεί και έμμεσο κεφαλαιακό όφελος για την Εθνική αφού στην ενοποίηση θα αφαιρούνται τα δικαιώματα μειοψηφίας.

Σε κατάσταση εφεδρείας η Finansbank

Ο μεγάλος άσος στη φαρέτρα της Εθνικής ήταν και παραμένει η Finansbank. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με τη συμμετοχή των ιδιωτών κατά 1,1 δισ. ευρώ καθιστά ευκολότερες τις αποφάσεις για το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής, που αποτελεί και τη «χρυσοτόκο όρνιθα» του ομίλου λόγω της ισχυρής της κερδοφορίας.

Στο ενημερωτικό της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου η διοίκηση της Εθνικής σημείωνε ότι στις προτεραιότητες του ομίλου περιλαμβάνεται η συνέχιση της στήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων σε χώρες όπου το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται ή έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά, όπως στην Τουρκία.

Αυτή η αναφορά αφήνει να φανεί, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η Εθνική αφενός δεν βιάζεται για τη Finansbank, αφετέρου προτιμά να μην αποεπενδυθεί από την Τουρκία, αλλά να προχωρήσει σε πώληση μειοψηφικού ποσοστού ή ακόμη καλύτερα σε αύξηση κεφαλαίου με ολική παραίτηση από τα δικαιώματα προτίμησης.

Η ΕΤΕ κατέχει το 94% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, (σ.σ.: διαθέτει option για την απόκτηση επιπλέον 5%), το οποίο είναι αποτιμημένο στα βιβλία της με 4,2 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα λογιστική αξία της Finansbank εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ και οι τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται με p/bv της τάξεως του 1,3 - 1,5.

Ενδεχόμενη πώληση μέρους ή του συνόλου των μετοχών της τουρκικής θυγατρικής σε τιμή υψηλότερη της αξίας που είναι γραμμένη στα βιβλία θα ενίσχυε κατά το ποσό της διαφοράς τα κεφάλαια του ομίλου. Ταυτόχρονα σε περίπτωση όπου μετά την πώληση ή την αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση η Εθνική δεν θα ενοποιεί τη Finansbank θα προκύψει και έμμεσο κεφαλαιακό όφελος 2 δισ. ευρώ, καθώς θα μειωθεί το σταθμισμένο ενεργητικό κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Finansbank ενδέχεται να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής άμεσα, εφόσον η εποπτεία αναγνωρίσει το κεφαλαιακό όφελος που προκύπτει από τη μετάβασή της σε εσωτερικό σύστημα υπολογισμού κινδύνου (IRB).

Ο σχεδιασμός για την Εθνική Ασφαλιστική

Η πώληση της ασφαλιστικής θα περιλαμβάνεται, όπως πληροφορούμαστε, στο πλάνο αναδιάρθρωσης που καταρτίζει η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης από non core business assets.

Το εγχείρημα πώλησης αναμένεται, όμως, εντός του 2014. Θα έχει προηγηθεί διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση, που πιθανώς θα περιλαμβάνει και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v