Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη και... 13 στο Χρηματιστήριο

Έσπασε το ανοδικό σερί μετά από 9 συνεδριάσεις. Αναμενόμενη η διόρθωση στην αγορά μετά τα σωρευτικά κέρδη 25% από τα χαμηλά του Ιουλίου. Σημαντικές απώλειες για τράπεζες, ΟΤΕ και Coca Cola. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Συνεχίζεται το «μάζεμα» σε Μυτιληναίο-Μotor Oil.

Δεν έκανε την υπέρβαση της 4ετίας το ΧΑ καθώς η...δέκατη συνεχόμενα ανοδική συνεδρίαση δεν ήρθε σήμερα.
Έτσι χάθηκε η ευκαιρία, για τους στατιστικολόγους, να μετρήσουν ένα σερί που η αγορά είχε να δει από το ΄09 καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,66% σε κλείσιμο στις 966,01 μονάδες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν απόλυτα φυσιολογική την διόρθωση, ορισμένοι εξ αυτών την ανέμεναν ίσως 1 ή 2 συνεδριάσεις νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση η αγορά «έγραψε» ένα σερί που είχε χρόνια να μετρήσει, αυτό μένει για το 2013- μέχρι τώρα- ως σημείο αναφοράς και καθορισμού μίας βελτιούμενης κατάστασης όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, επιχειρηματίες και βεβαίως πολιτικοί παράγοντες.

Η στήλη από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο συνέκρινε το 9άρι με το προηγούμενο για να αποδώσει την έκταση της αντίδρασης αλλά και τη μεγάλη πιθανότητα της αναμενόμενης υποχώρησης. Καταγράφαμε δε...στα ενδιαφέροντα από το στατιστικό μέτωπο, το προηγούμενο σερί εννέα ανοδικών συνεδριάσεων είχε λάβει χώρα την περίοδο 11/1/2012 - 23/1/2012, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται στις 745 μονάδες από τις 621.

Οσον αφορά στην έκταση της κίνησης θυμίζουμε την πρωινή αναφορά για.. κατά την εκτίμησή μας ένα χώνεμα της αγοράς στο εύρος των 916,56 μονάδων (σημείο της 2ας/8) μέχρι τις 989,55 της 7ης/6 θα ήταν ιδανικό γιατί θα έβαζε περισσότερους παίκτες στο παιχνίδι.

Πρακτικά η κίνηση, που ξεκίνησε από τα τοπικά υψηλά στις 12.30-12.35 μπορεί να έχει βάθος αύριο-Παρασκευή εάν κρίνουμε από την αλλαγή θέσεων στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. Αναλυτικά στοιχεία για το ΧΠΑ, την συνεδρίαση εν όψει της κρίσιμης 16/8 (κλείνει η σειρά Αυγούστου) στην ειδική ενότητα του euro2day με τελευταία στοιχεία της Solidus ΑΕΠΕΥ.

Συνεδρίαση δυο όψεων η σημερινή, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν σταδιακά μετά τις 13.50-14.00, να κατοχυρώνονται περισσότερες θέσεις με τις συναλλαγές να φτάνουν τελικά τα 72,5 εκατ. ευρώ. Ο Ftse Large Cap κυμάνθηκε στις 327,89 μονάδες, ο Ft Mid υποχώρησε στην περιοχή των 1.074,70 , ενώ ο τραπεζικός «γύρισε» προς τις 145 μονάδες.

Στα ευρωχρηματιστήρια επικράτησε σχετική νηνεμία, σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι παρά τη νέα υπερθετική ανάλυση της Merrill Lynch- αυτή τη φορά- που εμφανίζεται «ταύρος» για τις ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που ο σχετικός δείκτης φτάνει στα υψηλά 9 ετών.

Εν τέλει οι εκτιμήσεις, αναλύσεις και προσεγγίσεις των ξένων δείχνουν όχι μόνο την συνθετότητα της κρίσης, αλλά τα αντικρουόμενα συμφέροντα, τις διαφορετικές σχολές σκέψης. Αυτό γιατί μέσα σε μια εβδομάδα διαβάζοντας αναλύσεις ξένων σπιτιών δεν ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει... διαλύεται η ευρωζώνη, ανακάμπτει η ευρωζώνη. Σαν τον...παπά, να λέμε.

Πάντως το ΧΑ ακολουθεί το δικό του- εγχώριο- story με διακριτική την παρουσία 2-4 συγκεκριμένων ξένων σπιτιών- δύο από αυτά αμερικανικά- με εστίαση στην Εθνική, εσχάτως.

Η συνεδρίαση «γύρισε» χαμηλότερα του -1% μετά τις 15.10 αντέδρασε λίγο- στις 15.45-15.55- για να διολισθήσει στη συνέχεια με περισσότερες ρευστοποιήσεις προς το κλείσιμο.

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, που ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση αποδίδει 25,8%, έναντι της σταθερής Πειραιώς και της Alpha Bank που επαναπροσέγγισε τα 0,55 ευρώ.

Σημειωτέον, πως έγιναν και σήμερα πολλά κομμάτια σε ΑΛΦΑτπ, ΕΤΕτπ και Πειραιώς τπ, στοιχεί ενδεικτικό της μετατόπισης του παιχνιδιού εδώ και καιρό στα warrants και την απόκλιση που δίνουν σε σχέση με την υποκείμενη αγορά. Εάν δε συνεκτιμηθεί η διακύμανση, τα πονταρίσματα σε Συμβόλαια των τριών τραπεζικών τίτλων, η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη. Να σημειωθεί, πως η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της στις 30 Αυγούστου.

Με απώλειες και οι τρεις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με τη μετοχή του Οργανισμού να κλείνει προς τα 7,20 ευρώ που θα δοκιμασθούν αύριο- την Παρασκευή. Για τη ΔΕΗ τα 8,12 και για τον ΟΠΑΠ τα 7,50 ευρώ παραμένουν περιοχές αντίστασης, μέχρι νεοτέρας.

Στη μετοχή του ΟΤΕ ένα πακέτο 72.141 τεμαχίων 9 στα 7,400 έγινε για λογαριασμό έλληνα και ένα μεγαλύτερο των 1.100.000 (στα 7,33 ευρώ) από αμερικάνο διαχειριστή. Κορυφαία επιλογή χαρακτηρίζει τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank Equities.

Για τον ΟΠΑΠ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συνέχεια καταγράφονται στο θέμα του Φώτη Κόλλια. Εστιάζουμε δε στο ότι «...όπως έχει ήδη μεταδώσει το Euro2day.gr από το περασμένο Σάββατο, πρόθεση των νέων μετόχων του ΟΠΑΠ ήταν να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους από τυχόν περαιτέρω ενέργειες που θα τους έφερναν προ τετελεσμένων. Έτσι, χθες έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία.»

Από τις μη τραπεζικές μετοχές έκπληξη προκάλεσε σε αρκετούς το «γύρισμα» της Ελλάκτωρ από τα 2,38 ευρώ παρά την είδηση για τον διαγωνισμό της Βεύης (σχετικό θέμα του Μιχάλη Καιταντζίδη).

Σε Motor Oil και Μυτιληναίο συνεχίζεται το μεθοδικό μάζεμα, που γίνεται εδώ και μέρες σε διορθώσεις και χαμηλότερε τιμές. Το διάγραμμα της ΜΟΗ από τα χαμηλά της 13/6 και της 15/7 προετοιμάζει την παραδοσιακή ανοδική αντίδραση της μετοχής, ενώ στο Μυτιληναίο η επιβεβαίωση των 4,50 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τον στόχο των 5,2 ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου και ΕΥΔΑΠ.

Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται η... διχογνωμία για το ελληνικό πρόβλημα. Το Bloomberg προχωρά ένα...άλμα πιο πέρα από την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος υποστηρίζοντας πως ανοίγει την πόρτα στην χρεοκοπία.

Το Exotix εμφανίζεται αισιόδοξο για το Grecovery, ενώ η Suddeutsche Zeitung επιμένει, πως η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι θέμα χρόνου. Πάντως το Βερολίνο μπορεί να...διαφημίζει την «επιτυχία» του προγράμματος του, που εφαρμόζεται στον ευρωπαϊκό Νότο κρίνοντας από την υποχώρηση της απόδοσης του ισπανικού ομολόγου στο χαμηλό 2ετίας. Στο 9,815 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v