Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XΑ: H πέμπτη μεγαλύτερη βουτιά της χρονιάς

Σε βαριές απώλειες οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο στη σκιά των εξελίξεων στην Συρία. Πτώση 4,08% στις 881 μονάδες που συνοδεύτηκε από αύξηση συναλλαγών. Σύσσωμος ο FT 25 τερμάτισε τη μέρα στο «κόκκινο». Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες ήταν το μόνο που έλειπε από το Χ.Α., προκειμένου η δεύτερη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου να επιφυλάξει ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ της Σοφοκλέους, καθώς η σημαντική υποχώρηση συνοδεύτηκε και από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων). Να σημειωθεί ότι το 58% του τζίρου αφορά συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Εθνικής, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Επίσης, το τελικό -4,08% του Γενικού Δείκτη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πτώση για το τρέχον έτος, με τις ακόμα μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 21/2 (-4,15%), 10/6 (-4,69%), 26/3 (-4,9%) και 21/6 (-6,11%).

Αποκαρδιωτική η εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, με την τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 5, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε και το 1 προς 10 (!)

Στα αρνητικά της ημέρας και η καταγραφή του ενδοσυνεδριακού χαμηλού στις 875,76 μονάδες, που είναι ο χαμηλότερος ενδοσυνεδριακός "πυθμένας" από τις 31/7, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει μέχρι τις 862,83 μονάδες.

Σύσσωμος ο 25αρης τερμάτισε την συνεδρίαση στο "κόκκινο", ενώ δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι MIG, EEE, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo, Frigoglass, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν. Επίσης, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε τις τεχνικές ανησυχίες, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 890 μονάδες (αμέσως επόμενη στήριξη στις 850 μονάδες), ενώ ο FTSE25, έστω και οριακά, διατηρήθηκε υψηλότερα των 301 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 298 - 294 και 280 μονάδες.

Σαφώς χειρότερη η τεχνική εικόνα σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, εκτενής αναφορά για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου, καθώς οκτώ τίτλοι του FTSE25 απώλεσαν σημαντικές στηρίξεις και "άνοιξαν τον δρόμο" για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεδομένου ότι προσεγγίζει η ημερομηνία των Γερμανικών εκλογών, θα πληθύνουν οι διαρροές των σεναρίων που θα αφορούν το Ελληνικό χρέος και κατ΄ επέκταση την Ελληνική οικονομία, ανατρέποντας την συγκρατημένη αισιοδοξία που έχει δημιουργηθεί εντός των τειχών, εκτιμά ο Νίκος Καυκάς.
 
Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μπαράζ "εισαγόμενων" εκτιμήσεων, όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ένα προμήνυμα των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Ελληνική οικονομία και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
 
Στα παραπάνω δείχνουν να προστίθενται και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, όσον αφορά τις πιθανές εξελίξεις στην Συρία.
 
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 760 - 750 μονάδες, ιδιαίτερα αν χαθεί η σημαντική στήριξη των 850 μονάδων. Ελπίδα για να μην χαθούν οι 850 μονάδες, μπορούν να δώσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται στις αμέσως επόμενες ημέρες.
 
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Merit ΑΧΕΠΕΥ, για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια συνιστάται αυξημένα επίπεδα ρευστότητας.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Κόκκινα" ταμπλώ στην συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων διεθνών Αγορών, ενώ σημαντικά κέρδη αποκομίζουν πετρέλαιο και χρυσός. Ο τελευταίος αν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1400 - 1416, τεχνικά, επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1481 - 1490 και 1530 δολάρια. Κλείσιμο υψηλότερα των 1530 δολαρίων επαναφέρει το κίτρινο μέταλλο σε μεσοπρόθεσμη "bull market".
 
Ξεκινώντας από την Ασία, αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στην πλειοψηφία τους οι δείκτες των Ασιατικών Αγορών καθώς οι φόβοι για τις αναταραχές στη Συρία και τις διεθνείς αντιδράσεις επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.
 
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες ήλθαν να προστεθούν στις συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της νομισματικής χαλάρωσης που προσφέρει στην οικονομία η Federal Reserve, αλλά και στις επανερχόμενες ανησυχίες όσον αφορά το "ταβάνι" του χρέους των ΗΠΑ. Το χρέος των ΗΠΑ θα φτάσει στο μέγιστο επιτρεπτό όριό του στα μέσα Οκτωβρίου και το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει το πλαφόν πριν από αυτήν την ημερομηνία για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ  Τζακ Λιου σε επιστολή του προς τους αξιωματούχους του Κογκρέσου. Ο Λιου διευκρινίζει στην επιστολή του ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέτει τότε μόνον 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι διαθέτουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνούνται μέχρι σήμερα να αυξήσουν βιώσιμα το όριο του χρέους.
 
Οι Δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη Συριακή Αντιπολίτευση πως θα πρέπει να αναμένουν μία επίθεση κατά των δυνάμεων του προέδρου Bashar al-Assad εντός των επόμενων ημερών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επικαλούμενο πηγές που παραβρέθηκαν στη συνάντηση του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού με ακόλουθους στην Κωνσταντινούπολη. Εν μεταξύ ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο NBC News πως μία επίθεση με πυραύλους μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και την Πέμπτη. Σύμφωνα με τους ίδιους η επίθεση ενδέχεται να έχει διάρκεια τριών ημερών έχοντας ως στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στο καθεστώς. 
 
Από την άλλη, η Ρωσία προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Περιοχή και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει σύνεση στην κρίση.
 
Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Αύγουστο κατέγραψε το Ινστιτούτο Ifo, με τον Δείκτη επιχειρηματικού κλίματος να αυξάνεται στο 107,5, έναντι του 107 που ανέμεναν οι αναλυτές, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 112,0 από 110,9 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 103,3 έναντι του 103 που ανέμεναν οι αναλυτές. 
 
Οι Χώρες της Ευρωπεριφέρειας (Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εσωτερικών και των εξωτερικών ανισορροπιών και της σχετιζόμενης απώλειας ανταγωνιστικότητας, που ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες της μη βιωσιμότητας των υψηλών δημόσιων χρεών τους, σχολιάζει σε έκθεσή της η Moody's. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση δεν είναι από μόνη τους αρκετή για βιώσιμη ανάπτυξη και τα outlooks για τις Χώρες αυτές παραμένουν αρνητικά, αντανακλώντας τις εναπομείνασες ανάγκες προσαρμογής, τις συνεχιζόμενες θεσμικές εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωζώνης και τις γενικότερα βραδείες μακροοικονομικές προοπτικές τους. Ο οίκος τονίζει πως δεν αναμένει το ΑΕΠ της Περιφέρειας να επανέλθει πριν από το 2016-2017στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την κρίση.
 
Καταδικασμένο θεωρεί ότι είναι το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου, η Commerzbank, θεωρώντας ότι το 2014 αναγκαστικά θα τεθεί υπό αναθεώρηση καθώς η Λευκωσία θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια. Σε έκθεση της η Γερμανική Τράπεζα επισημαίνει ότι αφενός η ύφεση της Κυπριακής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη απ' ότι περιμένει η τρόικα και θα φθάσει περίπου στα επίπεδα της Ελλάδας και αφετέρου δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης τώρα που υπονομεύθηκε ο κλάδος των Υπηρεσιών.
 
Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street, παρά τα θετικά μάκρο που "είδαν" σήμερα το φως της δημοσιότητας.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 2,2% τον Ιούνιο. Ο δείκτης S&P/CaseShiller που καλύπτει τις τιμές οικιών σε 20 Μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, αυξήθηκε και στα 20 εν λόγω Αστικά Κέντρα. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη ήταν 12,1% τον Ιούνιο, κοντά σε πολυετή υψηλά. Οι αναλυτές περίμεναν αρκετά μικρότερη άνοδο, της τάξης του 1%.
 
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 81,5 μονάδες τον Αύγουστο, από 80,3 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 79,1 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, δεν θα υπάρξουν άλλες διασώσεις τύπου Ελλάδας αν η συμμαχία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κερδίσει τις εκλογές στη Γερμανία, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας μιλώντας στο CNN. O Β. Σόιμπλε ωστόσο τόνισε ότι θα υπάρξει μια εξαίρεση, η ίδια η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει ένα κενό 10 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Νότο και στις Χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, αλλά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια.
 
Η Ελλάδα δείχνει ικανή να καταφέρει τον στόχο ελλείμματος για το 2013 στο 4,6% του ΑΕΠ σημειώνει η Commerzbank. Ακόμη όμως κι αν πάνε όλα "κατ'ευχήν", θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το 3ο πακέτο στήριξης. Θα ήταν εφικτό, αν η Ελλάδα κατόρθωνε να δανειστεί χρήματα από τις Αγορές το 2015. Αλλά οι ιδιώτες επενδυτές δύσκολα θα δανείσουν χρήματα με χαμηλά επιτόκια σε μια Χώρα που αθροιστικά "κουβαλάει" χρέος άνω του 160% του ΑΕΠ, εκ του οποίου τα 4/5 βρίσκονται στα χέρια του Δημοσίου Τομέα πιστωτών, γιατί θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές σε περίπτωση "κουρέματος".
 
Τη μεταβίβαση Ελληνικών Κρατικών εταιρειών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, προτείνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανικών Ούλριχ Γκρίλο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Westdeutsche Allgemeine". Τονίζει μάλιστα ότι η πώληση Κρατικής περιουσίας θα ήταν μια "καλή συνταγή" για όλες τις Χώρες που βρίσκονται σε κρίση.
 
Από την άλλη, σε έκθεση το ΔΝΤ προαναγγέλλει αύξηση των άμεσων φόρων κατά 12,4%, καθώς καταργούνται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, ενώ αναμένεται να υπερφορολογηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και  ενοίκια. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014 θα απαιτηθούν σε άμεσους φόρους επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ, με συνέπεια να διαμορφωθούν στα 19,1 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος. Μικρότερης έκτασης αύξηση, θα παρουσιάσουν και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία, καθώς το ΔΝΤ υπολογίζει πως θα διαμορφωθούν σε 23,7 δισ. ευρώ, από 23,3 δισ. ευρώ φέτος, θα είναι δηλαδή αυξημένοι κατά 400 εκατ. ευρώ.
 
Ταυτόχρονα, τα Νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται το 2014 με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και με το φόρο επί των ακινήτων, που ανεξάρτητα εάν θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ή μέσω των ΔΟΥ, θα αποδίδει τα ίδια έσοδα, ήτοι 2,7 με 2,9 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, με την έκθεση του, ξεκαθαρίζει πως θα ληφθούν και επιπλέον μέτρα εάν η Κυβέρνηση δεν μαζέψει τα προβλεπόμενα έσοδα και ταυτόχρονα τη φοροδιαφυγή.
 
Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο εξάμηνο βρίσκονται πάνω από τις μισές Επιχειρήσεις, διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (IME) της ΓΣΕΒΕΕ στην οποία επιχειρείται η εξαμηνιαία αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές Επιχειρήσεις (προσωπικό 0-49 ατόμων). 
 
Η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων για αυτό το χρονικό διάστημα υπολογίζεται ότι θα είναι 40.000, όταν συνολικά την περίοδο 2008-2011 τα "λουκέτα" είχαν φτάσει τα 90.000. Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για τις προοπτικές απασχόλησης, καθώς εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας 85.000-90.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο εξάμηνο. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 45,000.
 
Προχωρώντας στα "στενότερα όρια" του Χ.Α., την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε., από σήμερα 27 Αυγούστου 2013, αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μετά την δημοσίευση από την εταιρεία της οικονομικής κατάστασης της περιόδου 1/1-31/3/2013.
 
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας την ανάγκη αυξημένης ρευστότητας και επιλεκτικών κινήσεων που θα έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα υποστηρίζονται από τα θεμελιώδη των εταιρειών. Στη παρούσα φάση η καλύτερη επιλογή είναι η στάση αναμονής με ρευστότητα, έτσι ώστε οποιαδήποτε πτωτική κίνηση να δώσει την ευκαιρία για τοποθετήσεις με ορίζοντα τριμήνου και πλέον, όπου θεωρητικά θα έχουν κλείσει πολλά από τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια Οικονομία και Αγορά.
 
Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, οκτώ από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, απώλεσαν σημαντικά επίπεδα στηρίξεων και χρήζουν δεύτερης "τεχνικής ανάγνωσης".
 
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος του Μυτιληναίου έχασε την στήριξη των 4,23 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" θα βάλει σε δοκιμασία την ζώνη 3,90 - 3,80 ευρώ.
 
Ο Ελλάκτωρ έχασε την στήριξη των 2,10 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,90 ευρώ.
Χαμηλότερα από την στήριξη των 7,26 ευρώ έκλεισαν οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και Motor Oil. Επόμενη στήριξη και για τους δύο τίτλους η ζώνη 6,80 - 6,70 ευρώ.
 
Παρελθόν η στήριξη των 5,80 ευρώ για την μετοχή της ΕΧΑΕ. Επόμενη στήριξη στα 5,48 ευρώ.
Απομακρύνθηκε από την τεχνική στήριξη των 11,00 ευρώ η Μέτκα, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 10,10 και 9,50 ευρώ.
 
Η απώλεια της στήριξης στα 7,06 ευρώ επιτάχυνε την πτωτική κίνηση στην ΔΕΗ που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,90 ευρώ. Η ζώνη 6,90 - 6,88 ευρώ θεωρείται αποφασιστικής σημασίας, καθώς αν υπερκεραστεί καθοδικά θα ανοίξει η "καταπακτή" για υποχώρηση προς τα 6,20 ευρώ.
 
Χάθηκε η τεχνική στήριξη των 2,77 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή και πολλά θα "παιχτούν στην στήριξη των 2,57 ευρώ, προκειμένου να μην ανοίξει ο δρόμος για υποχώρηση προς τα 2,20 ευρώ.
 
Σημαντικές οι πιέσεις και στα Τραπεζικά warrants, με αυξημένες συναλλαγές. Το warrant της Πειραιώς έκλεισε στα 0,6640 ευρώ (-7,65%) με συναλλαγές 2056965 τεμ. Οι ίδιες ποσοστιαίες απώλειες και για το warrant της Alpha Bank που έκλεισε στα 0,8810 ευρώ με όγκο 2144650 τε., ενώ αυτό της Εθνικής έκλεισε στα 0,8450 ευρώ με απώλειες 11,89% και συναλλαγές 1473073 τεμ.
 
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στις 881,35 μονάδες με απώλειες 4,08%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 51,6 εκατ. από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΔΕΗ).
 
Κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, με επιθετικό πωλητή από την αρχή της συνεδρίασης ο Άβακας έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλό δυόμιση μηνών, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές μεταξύ 0,3600 και 0,3650 ευρώ για τον Δρομέα, ενώ στην Epsilon Net και στα 0,5600 ευρώ άλλαξαν χέρια 55000 τεμ. (όχι "πακέτο").
 
Παραμένει ερωτηματικό ποιος αγοράζει Ιατρικό οριακά υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης στα 0,80 ευρώ, ενώ σε σημαντικό εύρος διακύμανσης και με υψηλές συναλλαγές κινήθηκε η Q&R, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 1,79 ευρώ (+8,48%) και χαμηλό ημέρας τα 1,61 ευρώ (-2,42%).  

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με την τάση να ανεβάζει στροφές, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.952 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με ελαφρώς μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το premium στο 0,40%, με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται στα χαμηλά ημέρας.
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.307, 6.244 Σεπτεμβρίου, 62 Οκτωβρίου και 1 σειράς Νοεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 302,25) κινήθηκαν μεταξύ 300 και 315 μονάδων.
         
Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (30.000 Εθνική, 16.000 ΟΤΕ, 15.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.006), ΔΕΗ (1.528), Alpha Bank (4.587), Εθνική (3.900), Πειραιώς (2.018), ΟΠΑΠ (551), ΓΕΚ (607), MIG (331), Eurobank (597), Ελ. Πετρέλαια (132), Ελλάκτωρα (146), Μυτιληναίο (280), ΕΧΑΕ (174), Intralot (283), Motor Oil (142).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE υποχώρησε στο 48%, με τον όγκο συναλλαγών στα 695 δικαιώματα, (441 δικαιώματα αγοράς και 254 δικαιώματα πώλησης).
 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.474 τεμ.), Εθνική (1.482.430 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v