Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόλλησε» το Χρηματιστήριο

Με πτώση... 0,04% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Μειωμένος ο τζίρος και έντεκα αλλαγές προσήμου για το Γενικό Δείκτη. Που εστιάστηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Τα τεχνικά σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική μείωση του τζίρου, έναντι της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης που συνοδεύτηκε με σημαντικότατη πτώση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 869,21 (-1,38%) και 889,13 μονάδων (+0,89%) άλλαξε 11 φορές πρόσημο, μετά τις 14.17 κινήθηκε για μεγάλο διάστημα στο "κόκκινο", ενώ την τελευταία τους αντεπίθεση εξαπέλυσαν οι αγοραστές μετά τις 16.07, μέσω των Alpha Bank, Πειραιώς και ΔΕΗ.

Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 881,23 μονάδες (-0,01%), οι εναλλαγές προσήμου συνεχίστηκαν και στην διαδικασία των δημοπρασιών και το τελικό κλείσιμο βρήκε τον Δείκτη στις 881,03 μονάδες με οριακές απώλειες 0,04%.

Την ίδια ώρα που οι πωλητές "μετράνε" τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία, καθώς οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, οδήγησαν και σήμερα "την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους, έστω και αν η τελική εικόνα είναι σχετικά βελτιωμένη έναντι της ενδοσυνεδριακής.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την νέα αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α., καθώς λίγες μέρες πριν οι αισιόδοξοι έβλεπαν τον Δείκτη "να έχει το χιλιάρικο" και τώρα όλοι συζητάνε αν θα αντέξει η αποφασιστικότατη στήριξη στις 850 μονάδες, προκειμένου να μην επιστρέψουν τα τεχνικά σενάρια για κίνηση του Δείκτη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος του ΟΛΠ, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων και στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν "είδαν" το "πράσινο χρώμα" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Frigoglass, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, για την τεχνική εικόνα των οποίων θα γίνει αναφορά παρακάτω.

Χαμηλότερα του 25αρη, "ανοιχτές", κατά κύριο λόγο, εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στην Χαλκόρ που έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, τουλάχιστον εντυπωσιακή κίνηση, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, συντελείται στον Τζιρακιάν που έχει ξεκινήσει από τα 1,05 ευρώ (κλείσιμο 12/8), με λίγες συναλλαγές και η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet, συναλλακτικές αυξομειώσεις στον Μαθιό και με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Δρομέα.

Τείνει να γίνει "μετοχή παντός καιρού" η Q&R που έχει αλλάξει άρδην συμπεριφορά μετά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (Lovatia Holdings Limited), ενώ το "ομόλογο" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (λέγε με Καρέλια) όχι μόνο κατέκτησε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά δείχνει να τα διακρατεί με ελάχιστες συναλλαγές (!)

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα, και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΛΒΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,02 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το επίπεδο στήριξης των 894 με 883 μονάδων έχει διατηρήσει καθοδικά με το χθεσινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης κτυπώντας διαγραμματικό συναγερμό για τη μετέπειτα πορεία του, καθώς ανοίγει το πεδίο για την προσέγγιση του επόμενου σημείου στήριξης των 850 μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Η εν λόγω όμως περιοχή θα πρέπει να μείνει ανέπαφη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε εκ νέου για μια ανοδική βραχυχρόνια εκτόνωση προς τις 910 μονάδες ειδάλλως η καθοδική άλωση των 850 μονάδων θα μας προϊδεάσει για μια άκρως επικίνδυνη αναμέτρηση με τη "γραμμή μαζινό" των 800 μονάδων, ενώ θα αναιρέσει εξολοκλήρου την ανοδική κίνηση του Αυγούστου προς τις 975 μονάδες, διότι θα έχει βρεθεί πλέον, χαμηλότερα της κατά 61,8% "υγιούς" διόρθωσης, σύμφωνα με τα Fibonacci Retracement.
 
Μέσα στη ζώνη στήριξης 301 - 294 έκλεισε ο FTSE25. Περιοχή, όπου συμπίπτει και με τα ποσοστά των 50% και 61,8% της "επιτρεπόμενης" καθοδικής διόρθωσης των Fibonacci Retracement της πρόσφατης ανοδικής κίνησης των 270 με 335 μονάδων.
 
Διείσδυση του δείκτη μέσα στο εν λόγω επίπεδο θα προκαλέσει "καθοδικά ρίγη", καθώς η πιθανή πρόκληση επαναλαμβανόμενων κλεισιμάτων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών κάτω από το όριο των 294 μονάδων θα "χαλάσει" το θετικό διαγραμματικό βλέμμα προς τις 330 μονάδες, ανοίγοντας ταυτόχρονα εκτεταμένες διαγραμματικές συζητήσεις για την καθοδική έλξη του ιδιαίτερα κρίσιμου σημείου των 280 μονάδων (διέρχεται η σημαντική γραμμή ανοδικής τάσης του Ιουλίου του 2012 με πέντε σχηματισμένους πυθμένες), σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Βαριές απώλειες στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σαφώς πιο "ανοιχτόχρωμο το κόκκινο" στην Ευρώπη, ασκήσεις ψυχραιμίας και άνοιγμα με θετικό πρόσημο στην συνεδρίαση της Wall Street.
 
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τις σημαντικές απώλειες των μεγάλων Ασιατικών Αγορών ξεπέρασαν το -7,02% του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι και το -6% του Χρηματιστηρίου του Κουβέιτ.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών θα παίξουν οι εκτιμήσεις για τον χρόνο που θα μπορούσε να διαρκέσει μια πολεμική εμπλοκή στην Συρία.
 
 
Η μείωση του ρίσκου και η αύξηση των διαθεσίμων σε ρευστό ή η τοποθέτησή τους σε “ασφαλέστερες” επιλογές αποτελούν πλέον προτεραιότητα, κάτι που ερμηνεύει την επιτάχυνση της εξόδου κεφαλαίων από μη “παραδοσιακές” Αγορές.
 
Οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 150 δολάρια το βαρέλι εάν το χτύπημα κατά της Συρίας πυροδοτήσει μια γενικότερη αποσταθεροποίηση της Περιοχής και προκαλέσει διαταραχές στην παραγωγή Χωρών όπως το Ιράκ, προειδοποιεί η Societe Generale. Σε κάθε περίπτωση, η Societe Generale θεωρεί ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας και η διαθεσιμότητα αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μπορούν να διασφαλίσουν ότι η όποια εκτίναξη του πετρελαίου θα είναι προσωρινή.
 
Το τέλος του τυπώματος χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες θα προκαλέσει “τεράστιο χάος” σε όλες τις Αγορές, προειδοποιεί ο Jim Rogers, μιλώντας στο Reuters. “Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Στα 'bear markets', οι Αγορές σημειώνουν απώλειες 30-40% και οι επενδυτές εγκαταλείπουν. “Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που όλες οι κεντρικές τράπεζες πλημμυρίζουν τις αγορές με τυπωμένο χρήμα. Όταν αυτό τελειώσει, θα γίνει ένα τεράστιο χάος”, λέει.
 
Σε ότι αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, ο Rogers εκτιμά ότι εκείνες που έχουν μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και εξαρτώνται από το εύκολο χρήμα της Fed για να τα καλύψουν, όπως είναι η  Ινδία, η Ινδονησία και η Τουρκία, θα υποφέρουν. 
 
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας ακόμα κρίσης. Και πάλι, η υπεύθυνη δεν είναι άλλη από τη Federal Reserve, γράφει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Morgan Stanley Asia Stephen Roach. Όπως εξηγεί ο Roach, καθώς η Fed επιχειρεί την έξοδό της από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή από το πρωτοφανές πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, πολλές αναδυόμενες οικονομίες που έως τώρα “έτρεχαν”, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
 
Νομίσματα και μετοχές σε Ινδία και Ινδονησία σημειώνουν βουτιά, με τη Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και την Τουρκία να αποτελούν παράπλευρες απώλειες. Ωστόσο, η Fed δεν είναι ο μόνος φταίχτης σε αυτή την κρίση. Οι αναδυόμενες οικονομίες που πλήττονται έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. “Ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι κλασικό σύμπτωμα μιας οικονομίας που στην προ κρίσης εποχή της, ξοδεύει περισσότερα από όσα βγάζει” εξηγεί ο Roach. Και προειδοποιεί ότι η έξοδος της Fed από το QE, απλά θα στρέψει την πλεονάζουσα ρευστότητα από τις αναδυόμενες αγορές, αλλού.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, εμφανίζοντας πτώση επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα στεγαστικά επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Οι "αρραβώνες" μειώθηκαν 1,3% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Κτηματομεσιτών του Έθνους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι προ-πωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες. Τον Ιούνιο τα προσύμφωνα είχαν μειωθεί 0,4%.
 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, εκτιμώντας πως οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες Αγορές θα συνεχιστούν, καθώς εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η υποχώρηση των ρυθμών μεγέθυνσης, κάτι που δεν βοηθά το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αποεπένδυση κεφαλαίων από φορείς που επενδύουν σε ανεπτυγμένες Αγορές.
 
Πάντως σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις στην Συρία διαρκέσουν σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να "εξαργυρώσει" τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, σαν ο πολυτιμότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Περιοχή.
 
 
Ξεκινώντας την τεχνική ανάλυση για τους τίτλους που προαναφέραμε, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι έξι προαναφερόμενοι συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
 
Για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil που παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι, η ζώνη 6,80 - 6,70 ευρώ δείχνει σαν η επόμενη τεχνική στήριξη.
 
Κλείσιμο χαμηλότερα των 7,70 ευρώ, γυρίζει και τον τίτλο της Jumbo σε βραχυπρόθεσμο "bear market", με την επόμενη σημαντική στήριξη να εντοπίζεται στα 7,05 ευρώ. Η φημολογία για ενεργοποίηση της Walmart στον Ελλαδικό χώρο, αν επαληθευτεί, δεν αποκλείεται να συμπιέσει τα μεγέθη του ομίλου.
 
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,90 ευρώ, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 6,83 ευρώ επαναφέρει τον τίτλο σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.
 
Για την Τέρνα Ενεργειακή, που συνεχίζει να κινείται σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 2,50 ευρώ, ενώ η Frigoglass έχει σαν επόμενη στήριξη τα 4,54 ευρώ, όμως η πτωτική διάσπαση των 4,59 ευρώ θα έχει επαναφέρει την μετοχή σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.
 
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετρά" και ο τίτλος της Eurobank Properties. Στα 7,1 ευρώ ανά μετοχή από 5,5 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή στόχο για την Eurobank Properites η Alpha Finance, με έκθεσή της, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral".
 
Όπως επισημαίνει, μετά τις τεράστιες ζημιές από ανατίμηση, που ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2013 ως αποτέλεσμα της δραματικής πτώσης της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα, φαίνεται πως ο τομέας πλησιάζει στον "πάτο". Σύμφωνα με την Alpha Finance, η εισηγμένη μπορεί να ανακοίνωσε ζημιές 28 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2013 (αναμένονται άλλα 12 εκατ. το β' εξάμηνο), ωστόσο τα έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά από 10 τρίμηνα.
 
Αυτό, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, μπορεί να εκληφθεί ως η πρώτη ένδειξη σταθεροποίησης στα ενοίκια. Για το 2014 η χρηματιστηριακή εκτιμά πως θα υπάρξει πτώση 5% στα ενοίκια, αλλά και απώλειες ύψους 10 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις.

---ΧΠΑ

Απόλυτα σταθεροποιητική συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό την βύθιση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.610 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου με οριακά καλύτερη συμπεριφορά, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησε το premium στο 0,65%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.817, 2.808 Σεπτεμβρίου, 9 Οκτωβρίου και 0 σειράς Νοεμβρίου - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 302,75) κινήθηκαν μεταξύ 298 και 305,25 μονάδων.    
     
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (15.000 Ελ. Πετρέλαια, 10.000 Πειραιώς, 25.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (706), ΔΕΗ (1.116), Alpha Bank (2.517), Εθνική (1.964), Πειραιώς (2.141), ΟΠΑΠ (108), ΓΕΚ (364), MIG (278), Eurobank (1.203), Ελλάκτωρα (115), Μυτιληναίο (194), Intralot (124), Motor Oil (115), Βιοχάλκο (106), Μέτκα (101), Σιδενόρ (112).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE διαμορφώθηκε στο 47%, με τον όγκο συναλλαγών να είναι και εδώ χαμηλός, στα 317 δικαιώματα, (37 δικαιώματα αγοράς και 280 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (4.723.474 τεμ.), Εθνική (1.512.430 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v