Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σημάδια κόπωσης στην ανοδική αντίδραση

Περιορίζονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη προς το τέλος της συνεδρίασης. Αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες κάνουν... ταμείο. Στο κόκκινο πέρασαν Εθνική, Πειραιώς. Πακέτα για Jumbo και Frigoglass. Νέο υψηλό για Τιτάν στα €18,76.

Μέχρι τις... παρυφές των 350 μονάδων έφθασε ο Ftse Large Cap, περιοχή όπου ενεργοποιήθηκαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις. Πρόκειται κυρίως για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, που πόνταραν στην επαναπροσέγγιση του στόχου που είχε τεθεί από «ισχυρά χέρια», αναλυτές και ανθρώπους της αγοράς.

Επιπλέον, προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης απώλεσε σημαντικό μέρος των αρχικών κερδών του και κινείται στις 1.020 μονάδες.

Η συνολικότερη ανοδική κίνηση (της πλειονότητας) των μετοχών του 25άρη και του Ft Mid ενισχύει την εκτίμηση πως ορισμένα «ισχυρά χέρια» και 2-4 ξένα χαρτοφυλάκια θέλουν την αγορά ψηλότερα. Συνάμα παρέχεται στήριξη στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο είτε με τη μη υποβάθμιση της Ελλάδας από τον FTSE είτε με το ενδιαφέρον ξένων όπως η UBS, η Carlyle κ.ά.

Στα 44,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 14:23), από τα οποία σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν αλλάξει χέρια περί τα 15,9 εκατ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν τα σχεδόν 5,4 εκατ. που έχουν αλλάξει χέρια στον τίτλο της Πειραιώς, έχουμε και σήμερα την πιο... συναλλακτική 4άδα μετοχών των τελευταίων εβδομάδων.

Αυξημένες συναλλαγές γίνονται και σήμερα σε Εθνική και Alpha Bank, ενώ υψηλός τζίρος καταγράφεται και για τη μετοχή της Jumbo. Nα σημειωθεί πως στην εν λόγω μετοχή έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο 50.000 στα 9,02 ευρώ. Πακέτα έχουν γίνει και σε Frigoglass, OΠΑΠ, με τον Οργανισμό να έχει από εχθές και εμφανώς πλέον ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας την BlackRock.

Από τις μετοχές-σηματωρούς του 25άρη ξεχωρίζουμε την εκ νέου κίνηση του Μυτιληναίου πάνω από τα 5 ευρώ, αφού όπως σημειώναμε και εχθές η επιβεβαίωση των 4,80 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για άλλη μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση του «χαρτιού».

Ανάλογη από τεχνική πλευρά εικόνα και για τη μετοχή της MIG, αλλά και των Motor Oil, Intralot, METKA και Τέρνα Ενεργειακής. Να συνεκτιμηθεί πως με υψηλό ημέρας τα 18,76 ευρώ ο Τιτάνας καταρρίπτει το προηγούμενο (χθεσινό) των 18,65 ευρώ. Και με σημαντικές συναλλαγές στα σημερινά υψηλά.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κουραστική πλέον η συσσώρευση για τη μετοχή της Eurobank, στο 0,263 ευρώ η Attica Bank, μάλλον αθόρυβα η ΓΕΚ Τέρνα στα 2,34 ευρώ. Στο 0,437 ευρώ με απόδοση 5,35% η μετοχή του Νηρέα, συναλλαγές και άνοδος για Χαλκόρ, Υγεία, Ιντρακόμ και Πλαστικά Θράκης. Στο 1,35 ευρώ των ΠΛΑΘΡΑ όλο και επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 52 εβδομάδων του 1,64 ευρώ από τις 16 Μαΐου.

Περίπτωση ενδεικτική η μετοχή των Πλαστικών, μιας ομάδας μετοχών-εταιρειών της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου επιχειρείται αναστροφή τάσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v