Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση χωρίς νεύρο στο Χρηματιστήριο

Μεταξύ αναμονής για τα... κελεύσματα του Βερολίνου και των συζητήσεων της Αθήνας με την τρόικα η αγορά βλέπει τις 970-980 μονάδες. Κρατούν ΟΤΕ, Alpha και Πειραιώς. Σημαντικές απώλειες για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν. Μέχρι 3,25% χαμηλότερα η ΔΕΗ.

Μέτριος τζίρος, οριακές μεταβολές για βασικούς δείκτες και μετοχές. Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος. 

Στις 985 μονάδες αυτή την ώρα ο ΓΔ, με οριακά κέρδη 0,17% ενώ νωρίτερα κινούταν ελαφρά χαμηλότερα. Ο FTSE Large Cap στην περιοχή των 331 μονάδων κρατώντας -προσώρας- σχετική απόσταση από τις σημαντικές 325 μονάδες. Λίγο χαμηλότερα των 150 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, που αρχικά αντέδρασε έως τις 153. Οι 145 παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς για τον κλαδικό δείκτη. Σε κλίση και ο Ft Mid, εμφανίζει τις -συγκριτικά- μεγαλύτερες απώλειες (-0,77%), διορθώνοντας στις 1.038 μονάδες.

Ο τζίρος ενδεικτικός της διάθεσης και του κλίματος που επικρατεί, με τα 20 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια μέχρι τις 13.05-13.10. Από αυτά τα περισσότερα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε Alpha Bank, Πειραιώς, τέσσερις μετοχές σε ανοδική φορά, ενώ υψηλός είναι ο τζίρος και στον τίτλο της Εθνικής, που υποχωρεί κατά 0,33% στα 2,98 ευρώ. Περιορισμένες συναλλαγές, εστιαζουν σε συγκεκριμένες μετοχές, ενώ το υπόλοιπο του ταμπλό σε... ύπνωση.

Χωρίς ουσιαστικό έρεισμα το χρηματιστήριο, δίχως κίνητρο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, με την αβεβαιότητα να περιορίζει την όποια πρόθεση για αγορές. Απεναντίας, υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλήσεις, ενώ θα λέγαμε πως στα αρχικά «υψηλά» φάνηκε η διάθεση αρκετών να κατοχυρώσουν μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους. Θα λέγαμε επίσης πως, εάν δεν μεσολαβούσε το διήμερο 19-20/9, όπου για διάφορους λόγους η αγορά έγινε... γιογιό, η διατήρηση του Γ.Δ. στο εύρος των 970-1.000 μονάδων θα θεωρούνταν καλοδεχούμενη.

Η αγορά, μετά και την πρόσφατη περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (αλλά και με όσα δραματικά έλαβαν χώρα στη συνέχεια) δικαιολογημένα πάγωσε. Άλλωστε, εκκρεμούσαν οι γερμανικές εκλογές και το κυριότερο η έλευση της τρόικας. Η μία εκκρεμότητα αίρεται, όπως φαίνεται θα συμφωνηθεί η συγκρότηση μίας «μεγάλης συμμαχίας», η άλλη μένει.

Η αγορά επιφυλάσσεται για το τι θα προκύψει από την πλευρά της τρόικας, δεδομένων δε των μηδαμινών αντοχών της κοινωνίας και των περιορισμένων περιθωρίων ελιγμών της κυβέρνησης, εύλογα αναμένει τη συνέχεια.

Οι τράπεζες παίρνουν μία μικρή ανάσα... μετά και τη μεγάλη βουτιά της Παρασκευής, καθώς κατά γενική εκτίμηση αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα από την επιθεώρηση της DG Comp.

Από τη μία, οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, από την άλλη το μήνυμα της Γερμανίδας Αγκ. Μέρκελ πως θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί διατηρούν την επιφυλακτικότητα στην Αθήνα και προβληματίζουν το χρηματιστήριο.

Το ότι τις προηγούμενες ημέρες αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα δεν σημαίνει πως αυτά δεν είναι μπροστά και ότι αίφνης η χώρα αναβαθμίστηκε στα μάτια των δανειστών. Και σε αυτήν την πολύ δυσχερή συγκυρία και φάση επαφών της τρόικας με την κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά βρίσκεται ακόμη πιο εξασθενημένη και ευάλωτη στις όποιες αποφάσεις των ξένων.

Κοινή εκτίμηση είναι πως από την προηγούμενη εβδομάδα ο βαθμός επικινδυνότητας έχει ανέβει και πάλι και, παρά τις επισκέψεις ξένων επενδυτών, το κλίμα έχει βαρύνει πολύ. Δεν είναι τυχαίο πως στις περισσότερες μετοχές εταιρειών που μέχρι και την προηγούμενη Δευτέρα είχαν ξένους αγοραστές οι εντολές έχουν περιοριστεί δραματικά. Αυτό εξηγεί την υποχώρηση συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών και την απουσία κινήτρου για ανοδική αντίδραση. Τουλάχιστον σύντομα.

Αυξημένος τζίρος σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν μέχρι τα 7,44 και τα 8,15 ευρώ αντίστοιχα. Όμως η μέχρι πρόσφατα ανοδική φορά έχει αμβλυνθεί κατά πολύ. Στα 21,81 ευρώ με απώλειες 0,44% η μετοχή της CCHBC, στα 7,56 ευρώ σταθερή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Για τις λοιπές του 25άρη και του FT Mid, βραχυπρόθεσμα, οι μέχρι και το διήμερο 19-20/9 στηρίξεις θα πρέπει να θεωρούνται αντιστάσεις. Για παράδειγμα, αντίσταση τα 5-5,05 ευρώ για τον Μυτιληναίο, αντίσταση και τα 3,10-3,15 ευρώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στα 8,10 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ μετά την καταγραφή του «υψηλού» των 8,32 ευρώ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης.

Σε γενικές γραμμές, οι «τοπικές κορυφές» που σημειώθηκαν για πολλές μετοχές στη συνεδρίαση της 19ης/9 θεωρούνται πλέον «άνω όρια» μιας κίνησης που ακόμη δεν έχει δώσει επαρκείς ενδείξεις για το εύρος της, δηλαδή μέχρι πού μπορεί να φτάσει σε επίπεδο βασικών δεικτών.

Οι 970-980 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για τον Γ.Δ., όπως ανάλογα οι 325-335 για τον FTSE Large Cap. Για τη μέτρηση του 25άρη χρήσιμο είναι το σχετικό διάγραμμά του που ανεβάσαμε νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v