Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χρειάζονται νέα «καύσιμα» για τις 1.020 μονάδες

Σε αναζήτηση «καυσίμων» για τη συνέχεια της βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης βρίσκεται το χρηματιστήριο. Εν μέσω κινητοποιήσεων, έξωθεν πιέσεων και εξελίξεων σε επιμέρους κλάδους, εταιρείες. Κλειδί παραμένουν οι 325/335 μονάδες για τον FTSE Large Cap.

Αγορά για όλα τα...γούστα το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με έναν joker να εμφανίζεται στη διάρκεια της συνεδρίασης, να ανακατεύει το παιχνίδι και να στέλνει αρκετούς στο ταμείο.

Καλός ο χθεσινός απολογισμός, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.016 μονάδες (2,60%), τον FTSE Large Cap στις 345 (2,41%), τον Ft Mid κατά 3,15% υψηλότερα. Ο τραπεζικός στις 154 μονάδες (2,83%) και οι συναλλαγές στα 62,4 εκατ. ευρώ. Μόνο που ο σχεδόν μισός τζίρος άλλαξε χέρια σε μόλις τρία χαρτιά -ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς- στη δε σημασία των δύο πρώτων θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Θετικός joker, μετά από καιρό, που έκανε την ανατροπή και έδωσε μία μικρή ανάσα στην ελληνική πλευρά. Η απόφαση του FTSE δεν ήταν αναμενόμενη -τουλάχιστον από την πλειονότητα της αγοράς-, δεν είχε προεξοφληθεί απόλυτα και δεν έχει αποτυπωθεί συνολικά στο ταμπλό αφήνοντας μία μικρή ουρά ανόδου. Από τη μία η θετική ψήφος του FTSE από την άλλη η αρνητική -της υποβάθμισης- από την MSCI τον Ιούνιο διευρύνουν τους ορίζοντες του χρηματιστηρίου.

Θεωρητικά (πάντα θεωρητικά, για να μην παρεξηγούμεθα) το χρηματιστήριο θα μπορούσε να προσελκύσει κεφάλαια που επενδύουν τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναδυόμενες αγορές. Ελληνικό... προνόμιο και αυτό, αν και οι πρώτες εισροές -από την κατηγορία της MSCI- θα πρέπει λογικά να αρχίσουν να έρχονται από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Η στήριξη του FTSE ήρθε σε μία συγκυρία όπου η τρόικα και η ελληνική πλευρά «συμφωνούν» στο 4% για την ύφεση για φέτος. Στο 3,8% το υπολόγιζαν οι του οικονομικού επιτελείου, αλλά εν πάση περιπτώσει.

Το άλλο που απασχολεί το υπουργείο είναι η για ακόμη έναν μήνα υποχώρηση των καταθέσεων. Μικρή μεν, αλλά για ακόμη έναν μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις τον Αύγουστο μειώνονται στα 162,3 δισ. ευρώ, περίπου 250-300 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιούνιο, που και αυτός ήταν χαμηλότερα σχεδόν ισόποσα σε σχέση με τον Μάιο. Τους πέντε από τους έξι τελευταίους μήνες σημειώνεται μείωση καταθέσεων και αυτό προφανώς προβληματίζει τους αρμοδίους.

Όμως η αγορά έχει βρει τον ρυθμό της, με λιγοστές εισηγμένες-μετοχές, είναι αλήθεια, και δείχνει να κάνει βάση πέριξ των 950 μονάδων. Και ο 25άρης δείχνει να ισχυροποιεί την περιοχή από τις 305 μονάδες και πάνω προς τις 335 μονάδες. Για τον δείκτη στόχος ήταν και παραμένουν οι 350 μονάδες. Με αυτές τις συναλλαγές μπορεί να πάει το πολύ μέχρι τις 380 και υπό προϋποθέσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης σταθερά πάνω από τις 145 μονάδες, αλλά με την Εθνική αδύναμη να ακολουθήσει πάνω από τα 3,25 ευρώ. Και την ΕΤΕ τη χρειάζεται ο κλάδος, η αγορά. Συν τω χρόνω, όμως, ισχυροποιείται η φορά συγκεκριμένων μετοχών, καθώς ενισχύεται το ενδιαφέρον κυρίως ξένων για επιλεγμένα χαρτιά-εισηγμένες.

Δεν είναι τυχαία η υπεραπόδοση της Τιτάν και της ΕΥΔΑΠ, οι αυξημένες συναλλαγές στη μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ούτε τα πονταρίσματα σε Μυτιληναίο, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, Folli Follie αλλά και μετοχών από τον Ft Mid.

Αναμφίβολα, η τελευταία επίσκεψη της UBS στην Αθήνα κι οι συναντήσεις με σημαίνοντες επιχειρηματίες, σε συνδυασμό με την προεξόφληση που επιχειρείται σε επιμέρους περιπτώσεις, διατηρούν το Χ.Α. στην ευρύτερη ζώνη των 950-1.000 μονάδων. Και διευκολύνουν την υπεραπόδοση επιλεγμένων μετοχών. Υπεραπέδωσε λ.χ. η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και ο Χρ. Κίτσιος στο χθεσινό ρεπορτάζ του για την επιχείρηση δίνει την εξήγηση.

Υψηλές συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με τοπικές κορυφές και για τις τρεις. Ο Ηλίας Ζαχαράκης, την ανάλυση του οποίου εμπιστεύομαι, θεωρεί τιμές-κλειδιά για τον ΟΤΕ τα 7,80 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ τα 8,31 και τα 8,24 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ. Ο υψηλός τζίρος σε αυτούς τους τρεις τίτλους, και εχθές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών (αρκετών ξένων θα λέγαμε) πως οι εξελίξεις που επίκεινται αποτυπώνονται προεξοφλητικά στο ταμπλό.

Ομολογιακό, καθαρά γερμανικής υπόθεσης, συνάπτει η ΔΕΗ, η BlackRock εμφανίζεται με ποσοστό πάνω από το 5% στο Μ.Κ. του ΟΠΑΠ, στον ΟΤΕ η γερμανική διοίκηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τη θέση της Deutsche Telekom. Η D.T. θα κάνει πρόταση στο Δημόσιο για το εναπομείναν ποσοστό αυτό το... φεγγάρι, το... άλλο ή αργότερα, όμως κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος από όσους πόνταραν λ.χ. σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ από τα χαμηλά του περυσινού καλοκαιριού δεν μέτρησε ή μετρά σημαντικές υπεραξίες; Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές ακόμη μετοχές του FTSE Large Cap και του Ft Mid αλλά και λιγοστών από τη χαμηότερη κατηγορία.

Από τεχνική πλευρά, η χθεσινή καλή αντίδραση δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας. Έχουμε βγάλει τα μισά εκτός παιδιάς από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και σε καλές τιμές προς τις 350 μονάδες του 25άρη μειώνουμε περαιτέρω τις θέσεις μας.

Μόνο ανοδική λύση, αλλά πειστική, πάνω από τις 350-360 μονάδες, με τζίρο τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, θα μας ξαναέβαζε κατά τα 3/4 στο παιχνίδι. Το διάγραμμα του FTSE Large Cap -του φίλου calculator- που ανεβάσαμε προχθές στον Εκηβόλο παραμένει ενεργό. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα αναρτήσουμε και διάγραμμα της eZMarket όπου θα φαίνεται η απόκλιση του «μεσαίου» από τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και πώς θα μπορούσε να κλείσει αυτή η ψαλίδα.

Πάντως το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε εχθές. Κατά 3,15% ο Mid, κατά 2,41% ο Ftse Large Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v