Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Σε «σταυροδρόμι» ο FTSE 25

Ανοδική διαφυγή πάνω από τις 350 μονάδες για τον 25άρη ή ανασύνταξη χαμηλότερα τα σενάρια για τον FTSE Large Cap. Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με τρόικα και οι πολιτικές εξελίξεις. Τα "φώτα" και στις τράπεζες.

O κύριος στόχος επιτεύχθηκε. Η προσέγγιση των 350 μονάδων (FTSE Large Cap) σημειώθηκε εχθές κι ο δείκτης έφτασε έως τις 349,22 μονάδες. Επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν οι δεύτερες εντολές πώλησης από την πλευρά ορισμένων "ισχυρών χεριών".

Οι πρώτες ρευστοποιήσεις -κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών- θυμίζουμε είχαν γίνει στο διήμερο 19-20/9, κυρίως όμως στα τοπικά υψηλά της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης.

Ο κανόνας λέει πως όταν επιτυγχάνεται ένας βασικός στόχος, όταν κερδίζεται ένα σημαντικό στοίχημα οι εμπλεκόμενοι χαμηλώνουν ταχύτητα για εύλογο χρόνο. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δυναμική της αγοράς, να επαληθευθούν στηρίξεις, να ανασυνταχθεί το... παιχνίδι, να ξαναμοιραστούν χαρτιά. Από τεχνική πλευρά, κυρίως ο 25άρης δικαιολογεί μία συσώρρευση - ήπια διολίσθηση και επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων.

Όμως, από την άλλη, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση και το Μαξίμου δεν θα μπορεί να καλύπτει για πολύ ακόμη όλα όσα διαδραματίζονται από τη... Χρυσαυγιάδα και τον πρωτοφανή επικοινωνιακό καταιγισμό των τελευταίων οκτώ ημερών. Αργά ή γρήγορα, θα βγουν στην επιφάνεια και άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα τα οποία η συγκυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο.

Σε σχετικό θέμα του euro2day  αναφέρεται: "...Καυτό τετραήμερο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Φωτιές ανάβουν σε ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. οι επαγγελματικές μισθώσεις. Στο τραπέζι τώρα η αμυντική βιομηχανία και η ΛΑΡΚΟ. Πιέσεις από την τρόικα για μέτρα που θα κλείσουν τα κενά μέχρι το 2016".

Θα λέγαμε πως σήμερα-αύριο, άντε από... μεθαύριο, η συγκυβέρνηση θα έρθει ξανά αντιμέτωπη με τους γνωστούς της εφιάλτες, τους οποίους και θα πρέπει να διαχειριστεί, να περάσει, και να πείσει επικοινωνιακά τον κόσμο.

Η παράταση, η μικρή περίοδος χάριτος, που φέρεται να δόθηκε από ορισμένους ξένους οίκους (FTSE, UBS κ.ά.) έχει ημερομηνία λήξεως, ενώ συν τοις άλλοις από εχθές το απόγευμα στο παιχνίδι έχει εμφανιστεί ακόμη ένας joker, που -τουλάχιστον θεωρητικά- θα μπορούσε να απειλήσει τις πολιτικές ισορροπίες. Και μόνο που αναφέρεται ζήτημα... εκλογών κ.λπ., θα λέγαμε πως πρόκειται για κάτι πρόσθετο, που μέχρι πρότινος δεν περίμενε η αγορά.

Και όλες αυτές οι νέες εξελίξεις, που έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο, θα αποτυπώνονται καθημερινά στο ταμπλό. Είτε με προσπάθεια ανοδικής διαφυγής - οπότε ο δείκτης βλέπει πάνω από τις 350 μονάδες πειστικά και με βοήθειες από τα "ισχυρά χέρια"- είτε με πωλήσεις και κατοχύρωση θέσεων.

Η νέα ρευστότητα και αβεβαιότητα εξηγούν εν μέρει και αυτό που καταγράφει αναλυτικά ο Χρ. Κίτσιος. Για τα «καλάθια» αγορών σε blue chips, την προσδοκία εισροών ύψους 500 εκατ. από emerging funds και τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v