Νέο ανοδικό κύμα στο Χρηματιστήριο

Με αυξημένο τζίρο, το ΧΑ κινείται πάνω από τις 1.140 μονάδες με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν. Αισιοδοξία για λύση του προβλήματος στις ΗΠΑ και αγορές από ξένα funds συντηρούν την τάση. Κινητικότητα και στα μεσαία χαρτιά.

Ανεβάζει ρυθμό το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να περνά τις 1.140 μονάδες και να σημειώνει κέρδη της τάξης του 2,5%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες έκαναν λόγο για... ανοδικό συνδυασμό προεξόφλησης των ευρωχρηματιστηρίων (εν όψει των εξελίξεων σε ΗΠΑ - Wall Street) και ενεργότερης δραστηριοποίησης των λεγόμενων «ισχυρών χεριών» με αφορμή και την ένταξη της ελληνικής αγοράς στις αναπτυσσόμενες.

Καλοδεχούμενη η εξήγηση, μία μέρα μετά την ομοβροντία πακέτων από «μητρικά» επενδυτικά σχήματα σε τελικούς πελάτες τους. Στην πλειονότητα τους αμερικανικών συμφερόντων, που φαίνεται να ποντάρουν και βραχυπρόθεσμα αλλά και βραχυμεσοπρόθεσμα στο «ελληνικό πείραμα».

Το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα τους βγαίνει, αφού από τα τελευταία χαμηλά (θυμίζουμε στις 2 Οκτωβρίου ο FTSE Large Cap ξεκινούσε από τις 335-340 μονάδες) μετρούν ήδη σημαντικές υπεραξίες. Τόσο στην υποκείμενη αγορά μετοχών, όσο και στα Παράγωγα, όπου έχουν πάρει ήδη 30-35 πόντους στο κάθε Συμβόλαιο (αναφερόμαστε σε αυτά, που μετακυλίθηκαν ή άνοιξαν στο τέλος Σεπτεμβρίου).

Αυξανόμενη η αξία των συναλλαγών, καθώς όσο περνά η ώρα, οι εν δυνάμει πωλητές ζητούν όλο και καλύτερες τιμές από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Άλλωστε και οι μεν και οι δε εμπλεκόμενοι στο ίδιο παιχνίδι είναι και εμφανές μέλημά τους αποτελεί η επαναπροσέγγιση των «υψηλών έτους». Επίπεδα, όπου εκτιμάται πως θα δοθεί μάχη, αλλά αυτά για αργότερα όταν θα έρθει η ώρα τους.

Στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να περνά άνετα τις κρίσιμες 180 μονάδες, το ρυθμό τον δίνει η Εθνική (ας μην ξεχνάμε τα 5-6 πακέτα που άλλαξαν χέρια εχθές), με την τιμή να ενισχύεται προς τα 3,90-3,95 ευρώ. Λέτε να γράψει το 4άρι νωρίτερα απ' ότι...μετρούσαμε;

Από κοντά Alpha Bank και Πειραιώς, με τα «ισχυρά χέρια» να δείχνουν πως βιάζονται για το 1,70 ευρώ. Αναμενόμενη η μικρότερη ή μεγαλύτερη μόχλευση σε μετοχές που δοκίμασαν και επιβεβαίωσαν στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις τις στηρίξεις τους.

Ενδεικτική η περίπτωση της μετοχής της Marfin Investment Group με απόλυτα προβλέψιμη τεχνικά κίνηση για πάνω από το 0,50 ευρώ. Σχετικό διάγραμμα της MIG είχαμε «ανεβάσει» πρόσφατα στον Εκηβόλο (στις 8/10). Ανοδικά και οι μετοχές των Μυτιληναίου, Intralot, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΙΔΕΝΟΡ αλλά και των ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. από αυτήν την κατηγορία.

Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι παίκτες που μας έλεγαν από εχθές πως η παρουσία ξένων διαχειριστών στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει και... κυριολεκτικά το θερμόμετρο.

Ενδεικτική η περίπτωση του M. Mobius. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται: «...ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 41 ελληνικές εταιρίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Mάρκ Μόμπιους, "γκουρού" των αναδυομένων αγορών και εκτελεστικού προέδρου της Templeton Εmerging Markets Group, και ιδιαίτερα εκείνες που πάνε για ιδιωτικοποίηση. "Κοιτάζουμε ελληνικές εταιρίες (για επένδυση)... κοιτάζουμε 41 εταιρίες», δήλωσε ο Μόμπιους χθες στην Αθήνα όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του Private Banking της Eurobank. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις επιχειρήσεις που προορίζονται ή έχουν ιδιωτικοποιηθεί, προτρέποντας την Ελλάδα να μην φοβάται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στους ξένους. Όπως ανέφερε, αυτές απασχολούν ντόπιους, πληρώνουν φόρους και δεν πρόκειται να τις πάρει κανείς ξένος επενδυτής στον ώμο του και να φύγει....

Πάνω από τις 1.150 μονάδες, με... το βλέμμα προς τις 1.200, ο FT Mid, δείκτης σηματωρός, ρόλος που επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Νέα υψηλά -επιτέλους- για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ανοδικό διάγραμμα της μετοχής στον Εκηβόλο στις 3/10), με αγοραστές Υγεία, Attica Bank, Eurobank αλλά και Intracom, Πλαστικά Θράκης, Νηρέας.

Στα 65 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις 13:00. Ο Γ.Δ. στις 1145 μονάδες, ο 25άρης στην περιοχή των 348 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v