Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Εκανε τη ρελάνς στο... κλείσιμο

Στις δημοπρασίες άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης. Συνεδρίαση με ρευστοποιήσεις και τζίρο 110 εκατ. ευρώ. Στα 3,95 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ, άνοδος για Alpha, υποχώρηση για Πειραιώς. Πίεση σε ΟΤΕ και ΔΕΗ. Τι μήνυμα στέλνει η αγορά παραγώγων.

Σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, καθώς σε όλη την διάρκειά της οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν περισσότεροι από αυτούς με θετικό και με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ενδοσυνεδριακά να ξεπερνά το 1 προς 2, η αντεπίθεση που ξεκίνησαν οι αγοραστές μετά τις 16.22 και πολύ περισσότερο οι τελικές δημοπρασίες, όχι μόνο εξασφάλισαν το θετικό πρόσημο του Δείκτη, αλλά τον έστειλαν να κλείσει και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (!)

Η εικόνα των τελευταίων σαράντα λεπτών της συνεδρίασης, αλλά και όσα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, επιβεβαίωσαν όλους όσους υποστηρίζουν ότι δύσκολα η Αγορά θα αφεθεί να κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή που λήγουν τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, ενώ πιο ξεκάθαρες διαθέσεις θα διαφανούν από την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αυτά πάντα υπό την αίρεση, ότι έστω και στο παρά ένα θα βρεθεί λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, όσον αφορά το "ταβάνι" χρέους των ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση συνέχισε να αποφορτίζει την υπεραγορασμένη εικόνα σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ ο χθεσινός τζίρος και το "άδειασμα" που πραγματοποιήθηκε από τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά, δημιουργούν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για μίνι "ταλαιπωρία" πριν ο Δείκτης επανατεστάρει την δύσκολη ζώνη 1150 - 1160 μονάδων.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1106,17 (-1,23%) και υψηλό τις 1126,59 μονάδες (+0,59%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1118,11 (-0,17%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1125,02 μονάδες με κέρδη 0,45%.

Σχετικά μειωμένος ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων) έφθασε τα 110 εκατ. από τα οποία τα 15,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ). Το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις έξι τίτλους (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Αντίθετα, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.

Επίσης μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάνας και MIG.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παρά το γεγονός ότι στην πραγματική οικονομία η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βλέπει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει να επανέρχεται στο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων οίκων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις βελτιωμένες "εισαγόμενες" εκθέσεις.

Το γεγονός ότι το Χ.Α. συνδυάζει το Ευρωπαϊκό προφίλ με μηδενικό συναλλαγματικό κίνδυνο, το καθιστά "ελκυστική επιλογή" στα funds που δραστηριοποιούνται στις αναπτυσσόμενες Αγορές. Η επικείμενη έναρξη τεχνικών έργων και έργων πληροφορικής, μπορεί να βελτιώσει τους ισολογισμούς της επόμενης χρονιάς.

Στην αισιοδοξία, συνηγορούν η αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις, αλλά και η σημαντική μείωση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα. Επίσης η κινητικότητα που υπάρχει στο ΕΣΠΑ, ενώ βαίνει μειούμενος ο ρυθμός πτώσης της κατανάλωσης.

Επίσης η Αγορά ποντάρει στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικών ρυθμών ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον.

Τέλος, αναμένεται, με κάποιο τρόπο, η εξεύρεση λύσης που θα φορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.
Από την άλλη, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι εξελίξεις που αφορούν το "ταβάνι" χρέους στις ΗΠΑ και οι οποίες μπορούν να επιφέρουν αποσταθεροποίηση στις Αγορές, με τους "κραδασμούς" να "ακουμπάνε" και το Χ.Α.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., ο Γενικός Δείκτης δείχνει ενδείξεις κόπωσης, με κομβικό σημείο αντίστασης τις 1160 μονάδες, ενώ τα περιθώρια διόρθωσης, χωρίς να δημιουργηθούν τεχνικές ανησυχίες, εξαντλούνται στις 1100 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, απόλυτα ελεγχόμενα τα κέρδη στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω πληροφοριών για συμφωνία και βραχυπρόθεσμη παράταση, όσον αφορά το όριο χρέους των ΗΠΑ.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, John Boehner, έχει δεχθεί να φέρει προς ψήφιση την πρόταση των Δημοκρατικών της Γερουσίας για την αύξηση του ορίου του χρέους, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της "Wall Street Journal".
 
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid και ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, Mitch McConnell, βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την χρηματοδότηση της Κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και την αύξηση του ορίου του χρέους ως τις 7 Φεβρουαρίου.
 
Αν και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το όριο χρέους, οι πολιτικές δυσχέρειες αυξάνουν τα ρίσκα πτώχευσης, αναφέρει η Fitch. Όπως αναφέρει ο οίκος τοποθετεί τις ΗΠΑ σε "Rating Watch Negative" για όλες τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις τίτλων, θέτοντας παράλληλα το βραχυπρόθεσμο χρέος στην κατηγορία "F1+".
 
Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, δήλωσε στο Bloomberg  ο Marc Faber, τονίζοντας ότι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι στο να διαμορφώσουμε ένα χαρτοφυλάκιο διαφοροποιημένων περιουσιακών στοιχείων με την ελπίδα ότι δεν θα καταρρεύσουν όλα την ίδια στιγμή.
 
Οι Τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι πλέον ασφαλείς, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου δεν είναι 100% ασφαλή και οι Αμερικανικές μετοχές είναι σχετικά ακριβές από κάθε μέτρο αποτίμησης. Ωστόσο, πέριξ των 1.250 δολαρίων, ο χρυσός έχει σύσταση "buy" τονίζει ο Faber.
 
Το momentum για το χρυσό είναι πολύ αρνητικό, αλλά αν κοιτάξετε στο παρελθόν η προοπτική νομισματοποίησης του χρέους, αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους (η οποία αργά ή γρήγορα θα έλθει), πάντα ωφελεί το μέταλλο, τονίζει ο ισχυρός άνδρας των επενδύσεων. "Δεδομένου του ύψους του Κρατικού χρέους που έχουν συσσωρεύσει οι Χώρες του Πλανήτη και σε συνάρτηση, πάντα, με τη δράση των Κεντρικών Τραπεζών, θεωρώ πως ο χρυσός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά", τονίζει ο Faber.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Γερμανική Κυβέρνηση καταρτίζει το σχέδιο για ένα τρίτο πακέτο προς την Αθήνα το οποίο θα περιλαμβάνει μετακινήσεις κεφαλαίων, βοήθεια από την ΕΚΤ, επέκταση λήξεων τίτλων και μείωση χρέους, υποστηρίζει η "Die Zeit", επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει. Οι δανειστές θα μετακινήσουν κεφάλαια που δεν χρησιμοποιηθήκαν από τις Τράπεζες για να καλύψουν την χρηματοδοτική τρύπα ύψους 4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα μπορεί να συμπληρωθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων (έντοκα) που θα πάρουν οι Τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαθέσουν στην ΕΚΤ για να αποκομίσουν ρευστότητα.
 
Οι σχεδιασμοί του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή στις Αγορές το 2014 δεν είναι ρεαλιστικοί εκτιμά η Commerzbank και προβλέπει ότι λόγω των υψηλών κινδύνων οι ιδιώτες επενδύτες δεν είναι πιθανό να δανείσουν τη Χώρα με "αποδεκτά" επιτόκια.
 
Η Commerzbank θεωρεί ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε πρωτογενές επίπεδο φέτος. Τονίζει ωστόσο το 1,5 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τα κέρδη που κατέγραψαν από τα ομόλογα οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες. Σύμφωνα με την ίδια ο Κυβερνητικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 είναι φιλόδοξος. Αναφέρει ακόμη ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους το χρέος της Ελλάδας θα αγγίζει σχεδόν το 180%, ενώ τα 4/5 του συνόλου θα είναι στην κατοχή του Επισήμου Τομέα.
 
Οι δύο Αγορές που άργησαν να συμμετέχουν στην υπεραπόδοση των Περιφερειακών Αγορών είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα, επισημαίνει η UBS.Ωστόσο, πλέον οι τεχνικοί σχηματισμοί στις δύο Αγορές είναι παρόμοιοι με τις Αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας και σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε την Πορτογαλία και την Ελλάδα να "σπάνε" βασικά επίπεδα αντίστασης, εξηγούν οι αναλυτές της UBS. "Έχετε το νου σας στην Ελληνικά αγορά.
 
Το τεχνικό επίπεδο με το τεράστιο ενδιαφέρον στο δείκτη FTSE/Athex Market Index (δείκτης FTSE/Χ.Α. 140) είναι οι 970 μονάδες. Σπάζοντας αυτό το επίπεδο, ο δείκτης διασπά την πτωτική τάση από το 2007, γεγονός που συνεπάγεται στόχο προς την κατεύθυνση των 1.200 – 1.300 μονάδων στο επόμενο έτος".
 
Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη των εγχώριων επαγγελματιών του χώρου, η παρουσία των ξένων funds εγγυάται ότι η έντονη μεταβλητότητα θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ενώ φαίνεται ότι η τριψήφια αξία συναλλαγών προσπαθεί να εδραιωθεί και πάλι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Επί πλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται και πέραν των βασικών δεικτοβαρών μετοχών και περιλαμβάνει και επιλεγμένους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
 
Με δεδομένο ότι το volatilily θα είναι ο οδηγός των επόμενων ημερών, αν μη τι άλλο, χρειάζεται προσοχή ειδικά όταν έχουμε "κτυπήματα" σημαντικών αντιστάσεων στους Δεικτοβαρείς τίτλους. Στην παρούσα φάση θα συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τους υψηλούς τζίρους, αλλά και το αυξημένο ρίσκο σε περίπτωση λήψης γρήγορων αποφάσεων από τους εγχώριους traders.
 
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την "μεγάλη τεχνική εικόνα" της Αγοράς, η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση παραμένει, αν ο Γενικός Δείκτης δεν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1083 μονάδων (με πρώτη στήριξη τις 1100 μονάδες) και ο FTSE25 χαμηλότερα των 360 μονάδων.
 
Από τις μετοχές του FTSE25, που σήμερα κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ίσως αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς οι ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ.
 
Στην περίπτωση της δεύτερης, ανεπιβεβαίωτη φημολογία έκανε τον γύρο της Αγοράς για πιθανή επιστροφή κεφαλαίου και αυτό ήταν κίνητρο για τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές. Ας μη διαφεύγει ότι όλες τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις η μετοχή είχε δώσει ενδείξεις σχετικής κόπωσης και αδυναμίας υπέρβασης των 8,58 - 8,63 ευρώ.
 
Περίπου μόνιμος "μπαλαντέρ" της Αγοράς, όταν πλησιάζει η λήξη συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, τείνει να αποδειχθεί ο τίτλος της ΕΕΕ. Είναι ο μόνος τίτλος του FTSE25 που έχει επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι (δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί σαν "εφεδρεία") και η έξοδός του θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 21,26 ευρώ.
 
Δύο τίτλοι του 25αρη που σήμερα αντιμετώπισαν σημαντική πίεση, έστω και αν ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας ήταν οι ΟΤΕ και ΔΕΗ.
 
Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού υποχώρησε μέχρι τα 9,24 ευρώ (-4,25%) δημιουργώντας σχετικές τεχνικές ανησυχίες, αλλά το κλείσιμο τον βρήκε σημαντικά ψηλότερα από τα 9,31 ευρώ, που θα έδιναν ένα πρώτο σημαντικό σήμα υποχώρησης. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" οι επόμενες στηρίξεις στα 9,31 και 8,60 ευρώ.
 
Μέχρι τα 8,67 ευρώ (-3,67%) υποχώρησε ο τίτλος του ΟΤΕ, ενώ και το κλείσιμο δεν τον βρήκε σημαντικά ψηλότερα. Αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη στα 8,51 ευρώ, δεν αποκλείεται ο τίτλος να δοκιμάσει την επόμενη στήριξη στα 8,20 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παρνασσό, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση "μετρά" ο τίτλος της ΑΝΕΚ που έκλεισε σε υψηλά πενταμήνου.
 
Οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Βαρβαρέσο, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, ενώ ο Logismos έχει βγάλει πωλητή που προς το παρόν δεν δείχνει να δοκιμάζει αν υπάρχουν αγοραστές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που δημιουργεί σημαντικότατες αυξομειώσεις στον ημερήσιο όγκο συναλλαγών. 

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διαφορετική από αυτή που εξελίχθηκε στην spot Αγορά, καθώς δεν υπήρξαν τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών και το συμβόλαιο του Οκτωβρίου έκλεισε με discount 0,80%.
 
Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν κι άλλο τα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αντίθετα σημαντική καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.513 συμβόλαια).  
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 56.565, 27.598 Οκτωβρίου, 28.052 Νοεμβρίου, 846 Δεκεμβρίου και 69 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 371,5) κινήθηκαν μεταξύ 368,25 και 376 μονάδων.
 
Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (5.900 ΟΤΕ, 5.000 ΕΕΕ, 7.900Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.247), ΔΕΗ (2.013), Alpha Bank (7.122), Εθνική (3.006), Πειραιώς (4.607), ΟΠΑΠ (475), Μυτιληναίο (1.113), MIG (757), ΓΕΚ (446), Ελ. Πετρέλαια (132), Ελλάκτωρα (289), Motor Oil (174), ΕΧΑΕ (154), EurobankProperties (113), Intralot (124), Jumbo (183).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 37%% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.167 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (505 δικαιώματα αγοράς και 662 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.613.035 τεμ.), Εθνική (1.536.919 τεμ.).
Να σημειωθεί ότι 19.172 συμβόλαια λήξεως Οκτωβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v