Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στις τράπεζες

Μεταξύ διεθνούς συγκυρίας και εμπλοκών στο εσωτερικό μέτωπο η Σοφοκέους. Focus στην Εθνκή και την κίνηση προς τα 4 ευρώ. Κινητικότητα σε Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, MIG, Τιτάν. Εφικτές οι 400 μονάδες για τον 25άρη.

Για ένα διήμερο "φωτιά" απ΄ ότι προοιωνίζονται οι τελευταίες εξελίξεις και η λήξη της σειράς Παραγώγων- μηνός Οκτωβρίου- αύριο, προετοιμάζεται η Σοφοκλέους.

Η σημερινή συνεδρίαση δείχνει εύκολη και προβλέψιμη, μετά τα χθεσινοβραδυνά στις ΗΠΑ και την Wall αλλά και στα ευρω-χρηματιστήρια αλλά ΔΕΝ είναι. Ούτε και η αυριανή για αυτό ας έχουμε τα μάτια μας... 114, σαν να λέμε.

Στις 1.125,02 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 374,63 ο Ftse Large Cap, στις 1.126 ο Ft mid και στις 182 ο τραπεζικός. Θα επιμείνουμε στον τελευταίο γιατί κατά την εκτίμηση μας είναι ο σηματωρός της τελευταίας ανοδικής κίνησης, γιατί παρά την χθεσινή διόρθωση του παρέμεινε πάνω από τις 180 μονάδες.

Και επειδή η Εθνική έχει ισχυροποιηθεί πολύ τελευταία κάτι, που επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση με το κλείσιμο της στα 3,95 ευρώ. Θα επιμείνουμε στην εκτίμηση μας, πως στόχος για την ΕΤΕ είναι η πειστική υπέρβαση των 4 ευρώ- φαίνονται τα 4,20-4,30 ως καταληκτικός- με τον κλαδικό δείκτη προς τις 200 μονάδες.

Ενδελεχής παρακολούθηση της Εθνικής λοιπόν από νωρίς και προσοχή στο άνοιγμα της. Θυμίζουμε επίσης, πως στην προχθεσινή διόρθωση μία ανοδική συνεδρίαση μέχρι και μετά τα μέσα της ημέρας ΄΄χώθηκε΄΄ βίαια προς το κλείσιμο. Στη χθεσινή συνεδρίαση μία μάλλον εξισορροπητική ημέρα ΄΄τραβήχτηκε΄΄ ανοδικά προς το κλείσιμο.

Προφανώς η μεταβλητότητα, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών επηρεάστηκαν και από τα παράγωγα αλλά οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις επιβεβαίωσαν την τεχνικότητα των βασικών δεικτών κυρίως όμως τον καθοριστικό ρόλο των λεγόμενων "ισχυρών χεριών" . Στο διήμερο 15-16 είχαμε άνοδο/κατοχύρωση θέσεων- διόρθωση/χώσιμο με μάζεμα- συνέχεια στις πωλήσεις/γύρισμα μετοχών προς το τέλος εχθές.

Οι διεθνείς αγορές έκαναν το... πάρτι τους εχθές αν και η εξεύρεση λύσης είχε προεξοφληθεί*. Ενδεικτικά τα όσα έδειχνε το διάγραμμα του DAX , που ανέβηκε στον Εκηβόλο.

Κοντά στα ιστορικά υψηλά του ο S&P, στα υψηλά 5ετίας τα ευρω χρηματιστήρια, ενώ στην Αθήνα η κατάσταση έχει περιπλακεί. Στο Χρηματιστήριο μπορεί να προετοιμάζεται η τελική κίνηση του ανοδικού κυματισμού προς τις 400-410 μονάδες για τον 25άρη πλην όμως η κυβέρνηση βρίσκεται πάλι μεταξύ σφύρας (Τρόικας) και άκμονος (πιέσεων για νέα μέτρα). Συνδυασμός αρνητικός σε μία ούτως ή άλλως ρευστή κατάσταση κυρίως στο πολιτικό πεδίο. Ας ΜΗΝ το ξεχνάμε αυτό, ούτε και να το υποτιμάμε.

Ομως το χρηματιστήριο μας συγχρονίζεται με τα ξένα και για αυτό πρέπει να περιοριστούμε στο πολύ βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, σήμερα-αύριο- το πολύ Δευτέρα. Ο 25άρης στις 374 μονάδες μπορεί να επαναπροσεγγίσει την τελευταία ΄΄κορυφή΄΄ του, ο τραπεζικός μπορεί να κινηθεί πάνω από τις 185-188 μονάδες, η Εθνική ΄΄βιάζεται΄΄ να γράψει το 4άρι και πάλι μπροστά.

Ομως η ενδεχόμενη σπουδή στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης θα πρέπει να συνυπολογίζεται με τις χθεσινές αγορές που έγιναν από τα χαμηλά ημέρας. Μέρος αυτών των θέσεων θα επιδιωχθεί να κατοχυρωθεί σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές σήμερα-αύριο εάν επικρατήσουν οι υπεραισιόδοξοι.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στον Μυτιληναίο, στη ΜΕΤΚΑ μετοχές σηματωρούς ενός ισχυρού μπλοκ. Στο μεν Μυτιληναίο έγινε η απόλυτη ανατροπή από το μείον στο συν με 492.267 μετοχές, στη δε ΜΕΤΚΑ σημειώθηκε υψηλό στα 13,08 ευρώ με 273.624 μετοχές.

Καλό μάζεμα από τα χαμηλά, με συναλλαγές πολλές που δεν γίνονται από...μικροεπενδυτές αλλά από ΄΄μεγάλα παιδιά΄΄. Ανάλογες ενέργειες σημειώθηκαν σε ΕΧΑΕ, σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, MIG, Τιτάν κ.α. Σαν να λέμε, πως το "έξυπνο χρήμα" πόνταρε στην εξεύρεση διεξόδου στις ΗΠΑ, σε ένα μάζεμα από τα χαμηλά και πιθανή ευκαιρία να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές σήμερα-αύριο.

Ο σχεδιασμός μας δεν αλλάζει, άλλωστε δεν μεταβλήθηκε ούτε στην προχθεσινή συνεδρίαση. Οι στοχεύσεις μας σταθερές, καταγεγραμμένες ρητά και ξεκάθαρα, χωρίς ήξεις-αφήξεις.

Συνεχίζουμε το ποντάρισμα στον εξ΄αρχής στόχο μας, στην επίτευξη "νέου υψηλού" για τον 25άρη σε αυτή η την επόμενη αφορμή. Και προφανώς εάν βρούμε στο όριο του Τ + 3 καλές τιμές περνάμε και από το ταμείο, Σαββατο Κύριακο έρχεται.

(*) αυτή την φορά οι αγορές είχαν όντως προεξοφλήσει πως θα εξευρεθεί λύση/διέξοδος. Εκτίμηση μας είναι, πως το ίδιο έργο-δλδ του ορίου στο χρέος- θα παιχτεί και άλλες φορές στη συνέχεια. Και πως όταν οι αγορές θα έχουν κάνει το μεγαλύτερο long ποντάρισμα διεθνώς, τότε θα εμφανισθεί ένας joker που θα μαζέψει όλο το short χρήμα. Συνωμοσιολογικό το βρίσκετε, ο.κ, ας το κρατήσουμε στα υπόψη, όμως.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v