Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στις 375 μονάδες η προσοχή για τον 25άρη

Αναμενόμενη η χθεσινή διόρθωση του Χρηματιστηρίου. Στις 188-190 μονάδες η πρώτη σημαντική στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη. "Κλειδί" τα 4,25 ευρώ για την Εθνική και τα 0,65 για την Alpha Bank. Πιθανή η συνέχιση της πτώσης.

Αναμενόμενη η χθεσινή διόρθωση αλλά όχι με τον τρόπο που έγινε και με αφορμή "φήμες", "σενάρια" και ξένους πωλητές. Στις 375 μονάδες η πρώτη & σημαντική- κοινής αποδοχής- στήριξη για τον FΤ25, στις 190-188 για τον τραπεζικό δείκτη με "κλειδί" τα 4,25 ευρώ για την Εθνική.

Το "βαθύ κόκκινο" της χθεσινής συνεδρίασης προβλημάτισε αρκετούς. Όχι ως προς την διόρθωση της αγοράς, που φυσιολογικά και αναμενόμενα θα ερχόταν σε αυτή την καμπή της αγοράς αλλά ως προς την έκταση της και το κυριότερο για την διασπορά και κυκλοφορία... ανυπόστατων σεναρίων και φημών.

Διόρθωσε το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.156,36 μονάδες, τον FT 25 στις 385,52, τον τραπεζικό στις 200 και τον FT MId στις 1.187,08 μονάδες. Με συναλλαγές 156,9 εκατ. ευρώ και 91,8 εκατ. τεμάχια αλλά με τις πωλήσεις εστιασμένες στις μετοχές που "κορύφωσαν" την τελευταία ανοδική κίνηση, από τα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα στη υποκείμενη αγορά πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 60,9 εκατ. ευρώ στις τρεις τραπεζικές μετοχές του Large Cap δηλαδή σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ σε warrants άλλαξαν χέρια 23,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά σε αυτές τις τρεις μετοχές περί τα 84,2 εκατ. ευρώ (από τα 156,9 εκατ. ευρώ) άλλαξαν χέρια σε τιμές έως και -7,45% χαμηλότερα (τελικές απώλειες για τη μετοχή της ΕΤΕ). Μπορεί αυτό να θεωρηθεί ένα πρώτο sell από την πλευρά κυρίως των hedge funds που "έστησαν" και έσυραν την άνοδο της αγοράς μέχρι τις 1.200 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου θα πρέπει να μας καταστήσουν πονηρότερους.

Αυτό γιατί η διόρθωση εν μέρει αναμενόταν, ενώ για την υπέρβαση των 400-410 μονάδων (του 25άρη) απαιτούνται ακόμη περισσότερα κεφάλαια και μόχλευση. 

Το...άτσαλο άδειασμα της αγοράς μπορεί να ξάφνιασε όσους δεν παρακολούθησαν εκ τους σύνεγγυς την συνεδρίαση αλλά όχι εκείνους, που από το πρωί γίνονταν δέκτες φημών περί... πολιτικού ατυχήματος.

Μία τυπική κίνηση του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε τροφή σε έγκυρα και "κίτρινα" blogs για ένα γαϊτανάκι σεναρίων κ.λ.π, που σε συνδυασμό με την σκλήρυνση της στάσης αξιωματούχων της Τρόικας και των δανειστών επέτεινε το ούτως ή άλλως διορθωτικό κλίμα. Συν την φήμη, πως οι ξένοι οίκοι θα μεταθέσουν την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς κατά 2-3 τέρμινα και ότι η Moody's αναθεωρεί κατά τις τις προβλέψεις της συνέβαλαν στο "μίνι- ξεπούλημα".

Το "άδεισμα" στις τράπεζες παραπέμπει σε μία πρώτη κίνηση κατοχύρωσης σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων κερδών, ενδεικτική του τι θα μπορούσε να συμβεί στα υψηλά της αγοράς (όταν ο FT25 θα πιάνει τις 425-428 μονάδες, όταν η Εθνική θα στοχεύει τα 4,80-5,20 ευρώ).

Το κλίμα ήταν διορθωτικό από νωρίς στα ευρω-χρηματιστήρια, βάζοντας "φρένο" στο ανοδικό σερί των 9 συνεδριάσεων (στο ΧΑ έφτασε τις 7 συνεχόμενες), ενώ χθες το βράδυ η Wall προβληματίστηκε από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και ο δείκτης VIX έχει επιβαρυνθεί από την Δευτέρα. Άρα η υποχώρηση φαίνεται να έχει λίγο δρόμο.

Σε επίπεδο 25άρη (εξακολουθώ να παρακολουθώ και εστιάζω σε αυτόν τον δείκτη και όχι τόσο στον ΓΔ) οι 375 μονάδες είναι μία κοινής αποδοχής περιοχή στήριξης. Ενδεικτική η προσέγγιση της Δυναμικής αλλά και άλλων 2-3 χρηματιστηριακών & αναλυτών.

Πράγματι μέχρι τις 375 το momentum, στο οποίο αναφέρεται και ο Θανάσης Σταυρόπουλος, παραμένει ανοδικό με στόχευση την καταγραφή "νέων υψηλών" για τον FT 25. Μέχρι τις 190-188 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη, εάν δεχτούμε πως ο τελευταίος ανοδικός γύρος στηρίχθηκε κυρίως στις 3 μετοχές του κλάδου, σε αυτές έγινε το μεγάλο παιχνίδι και μέσω των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank επιδιώχθηκε η μόχλευση.

Εάν επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα του 25άρη και του τραπεζικού δείκτη η επόμενη- και μάλλον τελική- ανοδική κίνηση θα προέλθει, θα στηριχθεί και πάλι στον κλάδο. Από τεχνική πλευρά τα 4,25 ευρώ θεωρούνται "κλειδί" για τη μετοχή της Εθνικής, τα 0,65 για την Alpha Bank και τα 1,60 ευρώ για την Πειραιώς.

Με την υπόθεση, πως θέμα...πολιτικού ατυχήματος δεν τίθεται, με την προϋπόθεση πως το περιβάλλον θα παραμείνει ως έχει (υπό σχετικά κανονικές συνθήκες) η χθεσινή υποχώρηση (άτσαλη μεν, αναμενόμενη δε) έχει συνέχεια αλλά θα πρέπει λίγο χαμηλότερα να ενεργοποιηθούν εντολές επαναγορών.

Οι 355 μονάδες που τίθενται ως χαμηλό όριο στήριξης από αναλυτές ισοδυναμούν με διόρθωση της τάξης του 8% που εάν συνυπολογισθεί με το χθεσινό -3,82% ξεπερνούν το 33% της τελευταίας ανοδικής κίνησης. Για αυτό για πολλούς το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 355 μονάδες ενδέχεται να οδηγεί σε ακύρωση της ανοδικής φοράς, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ας μείνουμε λοιπόν, προσώρας, στις 375 μονάδες, να δούμε εάν σε αυτά τα επίπεδα θα υπάρξει ουσιαστική αντίδραση και ποιά θα είναι η στάση των "ισχυρών χεριών" και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v