Χρηματιστήριο: Πού το πάνε τα hedge funds

Οι συστηματικές, αλλά όχι επιθετικές πωλήσεις και σε ποιές μετοχές εστιάζονται. Κλειδί οι περαιτέρω εισροές κεφαλαίων λόγω υποβάθμισης από MSCI. Οι εκτιμήσεις για το εύρος της διόρθωσης και τα... κρίσιμα νούμερα.

Χρηματιστήριο: Πού το πάνε τα hedge funds

Την τακτική του μεθοδικού «ξεφορτώματος» δείχνουν να ακολουθούν, προς το παρόν, τα hedge funds, καθώς ούτε χθες έβγαλαν επιθετικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα να μην προκληθεί πανικός και να ενισχυθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ελεγχόμενη διόρθωση.

Όπως κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων, hedge funds, που διατηρούν μεγάλες θέσεις σε ελληνικούς τίτλους, έχουν ξεκινήσει να μειώνουν τις θέσεις τους, ήδη, από τη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου. Χαρτοφυλάκια, όπως τα Baupost και Paulson & Co είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, καθαροί πωλητές σε τραπεζικές μετοχές και warrants (Πειραιώς, Alpha) καθώς και σε άλλα blue chips (OTE, ΟΠΑΠ κ.ά).

Παρά το γεγονός, όμως, ότι είναι μεθοδικοί πωλητές εδώ και ημέρες, χθες απέφυγαν να εκδηλώσουν επιθετικές πωλήσεις, ενώ προς το παρόν ο δανεισμός τίτλων εστιάζεται σε μετοχές Alpha Bank, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να διαπραγματεύεται σημαντικά υψηλότερα από την τιμή εξάσκησης.

Η απουσία επιθετικών πωλήσεων μεταφράζεται από μέρος της αγοράς, ως ένδειξη ότι τα hedge funds συνεχίζουν να ποντάρουν σε ικανή ζήτηση από τα emerging funds το κρίσιμο διάστημα ως και την 26η Νοεμβρίου και ως εκ τούτου το Χ.Α βρίσκεται σε φάση ελεγχόμενης διόρθωσης.

Πρόκειται για άποψη που θα κερδίσει έδαφος εφόσον στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά δεν διασπάσει καθοδικά κρίσιμα νούμερα και η πίεση εκτονωθεί ενδοσυνεδριακά

Από την άλλη, βέβαια, το μεθοδικό ξεφόρτωμα έχει ξεκινήσει και με δεδομένη τη μερική επαναφορά της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, και τις απαιτητικές αποτιμήσεις, είναι πιθανόν να υπάρξουν αφορμές που θα προκαλέσουν πανικό και σε «σοφιστικέ» παίκτες, οι οποίοι ελέγχουν σήμερα τις κινήσεις στο Χ.Α.

Ταυτόχρονα, η έναρξη των μεθοδικών πωλήσεων πάνω από τις 365 με 370 μονάδες του 25άρη, οριοθετεί τόσο τη δυναμική του ράλυ, όσο και τα κρίσιμα νούμερα για πιθανές διορθώσεις.

Ρόλο κλειδί θα παίξουν οι περαιτέρω εισροές

Με βάση το σενάριο της ελεγχόμενης διόρθωσης, ρόλο κλειδί για την πορεία του Χ.Α., θα παίξουν οι εισροές κεφαλαίων ως την 26η Νοεμβρίου.

Ενώ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου η αγορά εκτιμούσε ότι οι καθαρές εισροές από Αμοιβαία Κεφάλαια παθητικής και ενεργητικής διαχείρισης θα κινηθούν μεταξύ 500 με 850 εκατ. ευρώ, τώρα εδραία πεποίθηση αποτελεί ότι θα εισρεύσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, δε, τα δύο τρίτα θα τοποθετηθούν στο ΧΑ ως και την 26η Νοεμβρίου.

Σε μια ρηχή και υπερσυγκεντρωμένη αγορά όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, η προσδοκία για εισροή κεφαλαίων ως 2 δισ. ευρώ λειτουργεί ως τον απόλυτο καταλύτη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα hedge funds πόνταραν εδώ και έξι μήνες σε αυτό το ορόσημο, σκουπίζοντας την προσφορά που έβγαινε σε τράπεζες και άλλα blue chips.

Οι διαθέσεις τους είχαν ήδη φανεί από τον περασμένο Μάιο, όταν όπως έγραφε το Euro2day.gr, οι προσδοκίες υποβάθμισης εκτόξευαν το Χ.Α. ωθώντας τον FTSE ASE 25 ως το υψηλό των 411 μονάδων. Από τότε ως σήμερα τα hedge funds ενίσχυσαν σημαντικά τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν ήδη τοποθετήσει στο Χ.Α. το ένα τρίτο περίπου των αναμενόμενων κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Μένει να φανεί αν λόγω της ρηχής ελληνικής αγοράς, επιλέξουν να κτίσουν τις θέσεις τους πριν την 26η Νοεμβρίου ή αν προβούν, όπως συνηθίζεται, σε μαζικές αγορές στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου, ώστε να κλείσουν το μήνα και με υπεραξίες.

Οι «ταύροι» της αγοράς εκτιμούν ότι ως τις 26 Νοεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί στην αγορά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ από ενεργητικής διαχείρισης Αμοιβαία, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ δεν έχουν εισρεύσει ακόμη.

Υπάρχουν όμως και στελέχη που κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις παραπάνω εκτιμήσεις σημειώνοντας ότι οι καθαρές εισροές στο Χ.Α δεν θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, και ένα μέρος αυτών έχει ήδη τοποθετηθεί.

Και οι ίδιοι βέβαια παραδέχονται ότι ηχηρά ονόματα μεταξύ των Emerging funds δεν έχουν διαβεί ακόμη τις πύλες του Χ.Α., θυμίζουν ωστόσο ότι τα ενεργητικής διαχείρισης Α/Κ έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν αργότερα ή και βρεθούν υποεπενδυμένα σε Ελλάδα, αν η στάθμισή της στον ευρωπαικό MSCI δεν είναι σημαντική.

Τα κρίσιμα νούμερα

Εφόσον η διόρθωση συνεχισθεί ως την περιοχή των 360 μονάδων του 25άρη, τότε σύμφωνα με τους θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης, η αγορά έχει δει το υψηλό της και στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί για σχηματισμό διπλής κορυφής.

Στον αντίποδα αν ο FTSE ASE 25 κρατήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις 380 μονάδες, σε κλείσιμο, διατηρείται η πιθανότητα νέου ανοδικού κύματος που ενδέχεται να πάει τον 25άρη ως και τις 440 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v