Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στάση αναμονής με χαμηλό τζίρο

Σημειωτόν για Γενικό Δείκτη και FTSE 25 και υπεραπόδοση για FT Mid. Ωστόσο νέα υψηλά σημειώνεται για μετοχές των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και J&P Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα. Μέτριος ο τζίρος στα 40 εκατ. ευρώ.

Συσσώρευση μέχρι νεωτέρας στο ΧΑ. Οι σταθεροποιητικές τάσεις που επικρατούν για τους τέσσερις κύριους δείκτες, οι μάλλον μέτριες συναλλαγές, αλλά κυρίως οι κινήσεις παικτών σε επιλεγμένες μετοχές, ενισχύουν την αρχική εκτίμησή μας πως η αγορά θα χρειαστεί λίγες συνεδριάσεις μέχρι την επόμενη κίνηση.

Είναι ενδεικτικό πως το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη δεν έχει ξεπεράσει τις 12 μονάδες, με χαμηλή τις 1.163,60 μονάδες και υψηλή ημέρας τις 1.175 μονάδες. Από τις 386,82 έως τις 390,69 μονάδες κινείται ο FTSE 25, ο FT Mid παραμένει σταθερά πάνω από τις 1.200 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύεται ελαφρώς προς τις 188,80 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 36,9 εκατ. ευρώ, με αυξημένο τζίρο στον ΟΠΑΠ, Πειραιώς, αλλά και σε Alpha Bank, Εθνική, σε ΟΤΕ-ΔΕΗ, αλλά και στους τίτλους του Τιτάνα, του Μυτιληναίου και της Ελλάκτωρ.

Οι αυξημένες συναλλαγές σε αυτές τις τρεις τελευταίες μετοχές παραπέμπουν σε αλλαγή θέσεων μεταξύ «ισχυρών χεριών» κοντά σε υψηλά ή σε νέα υψηλά επίπεδα τιμών. Θυμίζουμε πως νωρίτερα στα 3,40 ευρώ σημειώθηκε νέο υψηλό για την Ελλάκτωρ. Με αυξημένες συναλλαγές σημειώθηκε νέο υψηλό νωρίτερα στα 6,29 ευρώ και για τον Μυτιληναίο. Νέο υψηλό και για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακής στα 3,83 ευρώ.

Ο FT Mid κινείται σταθερά σε ανοδικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης σε συνέχεια ανάλογης κίνησής του στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Να σημειωθεί πως ο FT Mid αντιδρά από τα χαμηλά των 1.165 μονάδων της προηγούμενης Τρίτης.

Με αυξημένες συναλλαγές σε ΓΕΚ Τέρνα (νέο υψηλό στα 3,55 ευρώ), J&P Άβαξ (νέο υψηλό στα 1,97 ευρώ), ο δείκτης συντηρείται σε ανοδική φορά. Ακολουθούν θυγατρικές της Βιοχάλκο, με τα Ελληνικά Καλώδια κατά 9,29% υψηλότερα στα 1,53 ευρώ.

Στις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ξεχωρίζουν και τίτλοι της χαμηλότερης κατηγορίας, με ενδεικτική την περίπτωση της ΕΚΤΕΡ, της Sato, της ΑΕΓΕΚ, του Παρνασσού. Ωστόσο ακόμη δεν παρατηρείται διάχυση του ενδιαφέροντος και διεύρυνση του παιχνιδιού προς μετοχές εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης. Κάτι που το «χρειάζεται» η αγορά και που χρηματιστηριακοί παράγοντες προεξοφλούν πως θα έρθει στην ώρα του.

Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν μικτές τάσεις με τον DAX στις 9.095,20 μονάδες, τον FTSE 100 στις 6.727 μονάδες και τον CAC 40 στις 4.272 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v