ΧΑ: Με rebalancing φεύγει ο Νοέμβριος

Με σημαντικά κέρδη άνοιξε το ΧΑ, με τον ΓΔ να προσεγγίζει τα υψηλά των 1.200 μονάδων με άνοδο σχεδόν 2%. Οι τελευταίες αγορές μέχρι αύριο λόγω MSCI, τα αποτελέσματα 9μήνου (μεθαύριο η ΕΤΕ) κι οι οίκοι που ανεβάζουν τον πήχη για επιλεγμένες μετοχές.

Σε θέσεις μάχης για την αναδιάρθρωση των δεικτών με τη συμμετοχή δέκα μετοχών ελληνικών εταιριών στον MSCI Greece-EM, με τα «ισχυρά χέρια» να προχωρούν στις τελευταίες κινήσεις τους προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής. Θεαματικό κλείσιμο για τους βασικούς δείκτες και μετοχές, καθώς αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν εν μέρει και το όποιο κλίμα δημιουργήθηκε με τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ.

Στις 1.168,90 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 389,24 ο FT 25, στις 1.174 ο FT Mid και στις 185,34 μονάδες ο δείκτης των τραπεζών. Με συναλλαγές 120,6 εκατ. ευρώ (με 44,9 εκατ. μετοχές), ενώ σημαντικό μέρος αυτών των τοποθετήσεων πραγματοποιήθηκε προς τα τελευταία 30΄-45΄ της συνεδρίασης.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις η υπέρβαση των 1.150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο του 25άρη κοντά στα «υψηλά ημέρας» των 390,28 μονάδων (ενώ είχε προηγηθεί επιβεβαίωση των 380 μονάδων), η αφύπνιση των τραπεζών με την Εθνική να περνά μέχρι τα 4,44 ευρώ (ενδοσυνεδριακά) και κυρίως ξένους να ενισχύουν τις θέσεις τους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ.

Η ουσία όμως είναι πως η εβδομάδα έχει απ' όλα: και εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, και rebalancing λόγω MSCI, και οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, και πλήθος αναβαθμίσεων μετοχών/εισηγμένων από ξένους και εγχώριους οίκους.

Όσον αφορά τη 10άδα των μετοχών που έχουν ενταχθεί στον διεθνή δείκτη, λεπτομέρειες και χρήσιμα στοιχεία της τελευταίας στιγμής αναλύονται από τον Γιώργο Α. Σαββάκη. Η στήλη από τα μέσα της συνεδρίασης της 22ας/11 εστίαζε την προσοχή της στα χαρτιά του MSCI - Με άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.150 μονάδες.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, στις τελευταίες συνεδριάσεις, κυρίως όμως στο... δεύτερο μισό της Παρασκευής, οι αγορές δεν περιορίσθηκαν μόνο σε αυτές τις δέκα, αλλά διαχύθηκαν σε τουλάχιστον άλλες 10-15. Περί τις 25 μετοχές δεν είναι πολλές, αλλά δεν είναι και οι 6-8 που καθημερινά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον και τη ρευστότητα τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες.

Τοποθετήσεις γίνονται και λόγω της προεξόφλησης μιας ενδεχόμενης κορύφωσης της αγοράς (καθώς θα κλείνουν τα «βιβλία» τους οι ξένοι διαχειριστές) αλλά και της εκτίμησης πως συγκεκριμένες εταιρίες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τη θέση τους. Και μεταξύ αυτών μετοχές/εισηγμένες που δεν έχουν ενταχθεί στον MSCI.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα εννεαμήνου διαδραματίζουν τον ρόλο τους και αναμφίβολα η ανακοίνωση μεθαύριο των μεγεθών της Εθνικής μετράει στην αγορά. Όπως επίσης το στοίχημα που παίζεται από αρκετούς με τα warrants κυρίως της Alpha Bank (από τις 10/12 η άσκηση του δικαιώματος). Ειδικότερα, μετά την εικόνα της Παρασκευής, όπου άλλαξαν χέρια 10,950 εκατ. μετοχές (στο 0,64 ευρώ με -0,16%) και 1,898 εκατ. ΑΛΦΑτπ κατά 4,96% υψηλότερα στο 1,27 ευρώ.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και αναλύσεις οίκων για μετοχές/εισηγμένες. Καλό σημείο εισόδου στον ΟΠΑΠ βλέπει η Euroxx, στα 11,2 ευρώ ο στόχος. Στα 3,30 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή του Fourlis η Πειραιώς, στα 9,70 ευρώ για την Jumbo, ενώ η Citi που υποβαθμίζει τη σύσταση για τη ΔΕΗ σε «ουδέτερη» βελτιώνει την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ. Σημειωτέον πως μετά το πράσινο φως από το Χ.Α. οι νέες μετοχές των Μινωικών είναι από σήμερα στο ταμπλό.

Εμφανής η κινητικότητα και σε επίπεδο επισκέψεων και επαφών ξένων με Έλληνες διαχειριστές, παίκτες και επιχειρηματίες, εμφανής η προσπάθεια ορισμένων οίκων να βοηθήσουν την αγορά, να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Η Exotix βέβαια από την πλευρά της θεωρεί δύσκολη για φέτος την υπέρβαση των 1.200 μονάδων -είναι θετική όμως για τον Μυτιληναίο-, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως «...η υποβάθμιση από τον Ντράγκι του ενδεχομένου αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν φαίνεται να επηρέασε τις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων».

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 1,77%, του 5ετούς στο 0,69% και του 2ετούς στο 0,12%. Στο 4,08% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου, στο 2,67% του 5ετούς και στο 1,23% του 2ετούς, ενώ η απόδοση του 10ετούς ισπανικού διαμορφώνεται στο 4,11%, του 5ετούς στο 2,62% και του 2ετούς στο 1,02%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 8,67%, του 15ετούς στο 9,03%, του 20ετού στο 9,01% και του 30ετούς στο 8,54%.

Ως εκ τούτου, σε ισχύ και ενδιαφέρον το στοίχημα για το εάν ο FT 25 θα επιτύχει νέο υψηλό έτους (για το 2013) σε αυτήν την τελευταία ανοδική προσπάθεια της αγοράς. Μετρώντας τον 25άρη -περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη- συνεχίζουμε να εστιάζουμε στο ενδεχόμενο υπεραπόδοσής του με κίνηση πάνω από τις 410,78 μονάδες, που ήταν η ενδοσυνεδριακή κορυφή στη συνεδρίαση της 20ής Μαΐου.

Θυμίζουμε πως ο Νοέμβριος ξεκίνησε από τα επίπεδα των 390,88 μονάδων, μετρώντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προτού υπάρξει αντίδραση. Συνεκτιμώντας πως τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του δείκτη σημειώθηκαν προς τις 370 μονάδες, με διαδοχικά χαμηλά περίπου στα μέσα του μήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v