Ανοδικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος πέρασε ο ΓΔ λίγο πριν το κλείσιμο. Παραμένουν υπό πίεση οι τράπεζες. Κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Σωληνουργεία Κορίνθου και ΔΕΗ. Αυξημένες συναλλαγές σε FFG, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil.

Σε θετικό έδαφος πέρασε το χρηματιστήριο λίγο πριν το κλείσιμο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 1.150 μονάδες με άνοδο 0,21%.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:  

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο μετά τις αρχικές μουδιασμένες κινήσεις και την ήπια μεταβλητότητα. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.137 μονάδες με πτώση 0,80%, ενώ ο FT Large Cap καταγράφει απώλειες 0,70%, στις 373 μονάδες.

Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώνεται στα επίπεδα των 75 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα η Εθνική «δοκίμασε» το χαμηλό των 4,13 ευρώ, ενώ διαγραμματικά η μετοχή της τράπεζας, μετά την αρχική αντίδρασή της έως τα 4,23 ευρώ, διολισθαίνει αργά, αλλά σταθερά προς τα 4,11 ευρώ. Σημείο αναφορά για τη μετοχή της Εθνικής είναι τα επίπεδα της 18ης-19ης Νοεμβρίου και συγκεκριμένα οι τιμές από τα 4,05 έως τα 4,10 ευρώ.

Απώλειες 1,68% σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank, που διαμορφώνεται στα 0,58 ευρώ. Πτώση 3,3% και για την Πειραιώς με τον τίτλο της τράπεζας στα 1,44 ευρώ.

Με μικρή άνοδο οι μετοχές της άλλης τριάδας, του ΟΤΕ στα 9,22 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 9,58 ευρώ και τη ΔΕΗ στα 10,37 ευρώ. Οι συναλλαγές σε αυτές τις τρεις μετοχές ξεπερνούν κατά τι τα 19 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή περισσότερες από αυτές που έχουν γίνει σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Στην Πειραιώς έχουν γίνει 8,3 εκατ. ευρώ, που είναι οι περισσότερες απ' όλες τις μετοχές του FT 25 (πλην του ΟΤΕ). Ακολουθεί η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο των 500.000 μετοχών στα 8,10 ευρώ, συνολικής αξίας 4.050.000 ευρώ.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως στις μετοχές των ΕΛΠΕ, Folli Follie, Τιτάν, Μυτιληναίου, Motor Oil έχουν γίνει συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, τοποθετήσεις συνεχίζονται στις μετοχές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intralot αλλά και ΟΛΠ.

Θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών γίνονται ουσιαστικές τοποθετήσεις, προφανώς «ισχυρών χεριών» σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (πέραν των τριών τραπεζικών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ).

Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε πως οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται με την προσδοκία καλύτερου/υψηλότερου πλασαρίσματος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όμως, μέχρι το τέλος της χρονιάς απομένουν μόλις οκτώ συνεδριάσεις μέχρι και αυτήν της Τρίτης 31/12, δηλαδή της τελευταίας για φέτος.

Με απώλειες 1,35% ο FT Mid διορθώνει προς τις 1.125 μονάδες. Μόλις δύο μετοχές αντιδρούν (Attica Bank, ΧΑΛΚΟΡ) και τρεις (ΕΛΒΑΛ, Πλαστικά Θράκης και ΣΙΔΕΝΟΡ) μένουν σταθερές.

Οι υπόλοιπες υποχωρούν, άλλες λιγότερο, όπως ο Fourlis στα 3,97 ευρώ, και άλλες περισσότερο, όπως οι ΟΛΘ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΥΑΘ, με απώλειες που ξεπερνούσαν το 2% πριν από λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v