Αντίδραση με μέτριο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 1.230 μονάδες συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο Χ.Α. Στην περιοχή των 398 μονάδων ο FT 25, με υπεραπόδοση των Πειραιώς, F.F. Group, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν. Άλμα για το δικαίωμα της Lamda, άνοδος 18% για Forthnet μετά την πρόταση για Nova.

Συνεχίζεται η προσπάθεια βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης, με μέτριες συναλλαγές και με ευρύτερη συμμετοχή από την πλευρά των ενεργών παικτών.

Στο διάστημα 11.55-12.20 σημειώθηκαν τοπικές κορυφές για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.230 και για τον FT 25 προς τις 398 μονάδες. Με τον Τραπεζικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 1,45% στις 171,35 μονάδες, το 67% των συναλλαγών να γίνεται στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους, είναι εμφανής η βραχυπρόθεσμη ροή της αγοράς.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας αναφερόμασταν στη συντονισμένη επανεμφάνιση των ξένων οίκων, ειδικότερα όμως στους τέσσερις αμερικανικούς που εξετάζουν και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.

Η μέχρι τώρα απόδοση των μετοχών του κλάδου κι η ενεργοποίηση ορισμένων εντολών αγοράς για λογαριασμό ξένων κωδικών φαίνεται να συγχρονίζονται ακριβώς με αυτήν την επανεμφάνιση των Αμερικανών.

Και τα τέσσερα σημαντικά αμερικανικά «σπίτια», JP Morgan, BofA, Goldman Sachs και Morgan Stanley, αναβαθμίζουν σε γενικές γραμμές την εκτίμησή τους, θέτουν νέες τιμές-στόχους υψηλότερα και μετά από καιρό δίνουν και πάλι σύσταση αγοράς.

Θα φανεί σε πιο βαθμό μπορεί αυτή η επανενεργοποίηση των ξένων, των Αμερικανών, να έχει συνέχεια και κυρίως αντίκτυπο στο ταμπλό. Γεγονός που σχετίζεται και με τον έλεγχο που διενεργεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών stress tests.

Σε σχετικό θέμα του ο Χρήστος Κίτσιος εξηγεί πώς μπορεί να μπει «καπέλο» στις κεφαλαιακές ανάγκες. Αναφέρεται στον έλεγχο από την ΕΚΤ, στην πίεση από την κυβέρνηση για οριζόντιες λύσεις κουρέματος αλλά και στο τι ανησυχεί τους Έλληνες τραπεζίτες.

Στον χθεσινό Εκηβόλο αναρτήσαμε τη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη για τις τράπεζες. Η προσέγγισή του χθες και σήμερα επιβεβαιώνεται και γι' αυτό θα συμπληρώσουμε με δύο παρατηρήσεις του που αφορούν αυτήν τη φορά τον Γενικό Δείκτη.

Σημειώνεται (vasilismarkakis.blogspot.gr) πως «η ανοδική αντίδραση με αφετηρία τον απλό ΚΜΟ 200 συνεχίζεται και με τη σημερινή αντίδραση. Ο δείκτης βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με την πρώτη αντίσταση των 1.227 μονάδων, ενώ θετική εξέλιξη θεωρείται η επαναφορά του πάνω από τις 1.220. Αρκεί να τις κρατήσει στην πρώτη διόρθωση...». Όσον αφορά τον FT 25 πολύ ορθά σημειώνεται πως συσσωρεύει από την πρώτη σημαντική αντίσταση των 397 μονάδων.

Από τις τράπεζες σημαντική θεωρείται η απομάκρυνση της Πειραιώς από το 1,60 ευρώ, η δυναμική επαναπροσέγγιση των 2,75 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και η αντίδραση της Alpha Bank και της Eurobank. Για τον νέο ρόλο της Εθνικής στο νέο τραπεζικό τοπίο ενδιαφέροντα αναφέρονται σήμερα στον Χαμαιλέοντα.

Πέραν των τραπεζών, το ικανοποιητικό σε γενικές γραμμές ενδιαφέρον περιλαμβάνει και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και μετοχές-σηματωρούς όπως ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, MIG, ΕΛΠΕ, Intralot, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα συν της συνεδρίασης η ανοδική επαναφορά για τη μετοχή του Τιτάνα προς τα 24,30 ευρώ, όπως και η αντίδραση της Folli Follie Group εκ νέου πάνω από τα 30 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το περιορισμένο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε Fourlis, Frigoglass, ΕΥΑΘ, Lamda Development, Intracom.

Περίπου στις 13.30 ανοδικά συνέχιζαν 64 μετοχές, ενώ υποχωρούσαν 37 τίτλοι. Ξεχώριζε το +116,67% για το δικαίωμα της Lamda στο 0,234 ευρώ. Κατά 18,84% στο 1,64 ευρώ ενισχυόταν η μετοχή της Forthnet μετά και την υποβολή προσφοράς του ΟΤΕ για τη Nova.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v