ΟΤΕ: Κατέθεσε προσφορά σε Forthnet για Nova

«Δίκαιη και με επιχειρηματική λογική» χαρακτηρίζουν στελέχη του ΟΤΕ την προσφορά για τη Nova. Στο εύρος των 250-300 εκατ. ευρώ το τίμημα. Θα εξετασθεί από το ΔΣ η πρόταση, απαντά η Forthnet. Πώς αλλάζει τις ισορροπίες στα telecoms η πρόταση. Ισχυρές οι προοπτικές της συνδρομητικής τηλεόρασης.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Κατέθεσε προσφορά σε Forthnet για Nova

«Μία δίκαιη προσφορά» είναι αυτή που υπέβαλε ο ΟΤΕ στη Forthnet για την εξαγορά της Nova, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν πηγές του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία πρόταση που έχει επιχειρηματική λογική.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Forthnet δεν γίνεται κανένα σχόλιο για την πρόταση του ΟΤΕ. Η εταιρεία επιβεβαιώνει την πρόταση εξαγοράς της Nova, αποφεύγοντας, προς το παρόν, οποιαδήποτε τοποθέτηση επ' αυτής.
Η κινητήριος δύναμη στην πρόταση αυτή κρύβεται, βέβαια, στα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχει ο κλάδος της συνδρομητικής τηλεόρασης αφού στην Ελλάδα τα ποσοστά διείσδυσης είναι σημαντικά χαμηλότερα έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης.

Η πρόταση εξαγοράς της Nova, που κινείται σε εύρος τιμής 250 - 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνουν πηγές του ΟΤΕ, θα έχει συμφέρον και για τις δύο εταιρείες αλλά και για τους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Forthnet, εκείνο που αναφέρεται είναι ότι θα βγει ωφελημένη συνάπτοντας τη συμφωνία γιατί θα καλύψει το σύνολο του δανεισμού της Nova, που ανέρχεται σε 225 εκατομμύρια, ενώ θα διατηρήσει και ταμειακή ρευστότητα για τις επόμενες κινήσεις της.

Παράλληλα, από την πλευρά του ΟΤΕ επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες επενδύσεων στην ελληνική αγορά, αποτελώντας αξιόπιστο εταίρο έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Nova.

Μέσα την κίνηση αυτή, σημειώνεται, στόχος του ΟΤΕ είναι να αυξήσει τη συνδρομητική του βάση επιτυγχάνοντας, παράλληλα, οικονομίες κλίμακας με σημαντικά χαμηλότερη κόστη αλλά και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τον πελάτη.

Οι ανακοινώσεις 

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι, κατόπιν έγκρισης από το Διοικητικό του Συμβούλιο, κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά στην εταιρεία FORTHNET για την εξαγορά της δραστηριότητας της συνδρομητικής τηλεόρασης της NOVA.

Όπως αναφέρει, «ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης και αναγνωρίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης υπηρεσίας προς όφελος των καταναλωτών. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία θα είναι συμφέρουσα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνάδει με τη στρατηγική του Ομίλου.

Η μη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε ο ΟΤΕ είναι εντός εύρους 250-300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας. Σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, αυτή θα τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ ενεργεί η Barclays».

Η Forthnet ανακοίνωσε ότι έλαβε τη μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ και το διοικητικό της συμβούλιο θα αξιολογήσει την πρόταση. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: "H Forthnet A.E. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε μη δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για την απόκτηση της δραστηριότητας της NOVA, έναντι ανταλλάγματος που κυμαίνεται μεταξύ € 250 - 300 εκατομμυρίων, προσαρμοσμένο ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και το δανεισμό της εταιρείας. Η πρόταση βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές και τελεί υπό όρους και προϋποθέσεις, συνήθεις για αντίστοιχες συναλλαγές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Forthnet Α.Ε., τηρώντας τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, θα αξιολογήσει την πρόταση και θα ενημερώσει σχετικά το επενδυτικό κοινό".

Αναπτυξιακή λογική

Η πλευρά του ΟΤΕ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η κίνηση να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Nova έχει επιχειρηματική και αναπτυξιακή λογική, αφού ο Οργανισμός από την αρχή έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για τη μεγαλύτερη διείσδυση στη συγκεκριμένη αγορά. Μάλιστα δεν λείπουν και οι επισημάνσεις ότι ο ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια έκανε, σε όλα τα επίπεδα, τις κινήσεις οικονομικού συμμαζέματος που ήταν απαραίτητες και τώρα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τυχόν συμφωνία μεταξύ OTE – Forthnet για τη Nova να αντιμετωπίσει πρόβλημα από τον ρυθμιστή, από την πλευρά του ΟΤΕ εκτιμάται πως το πλέον πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξει δυσκολία.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ενδιαφέρει άμεσα ολόκληρη την τηλεπικοινωνιακή αγορά αφού τυχόν συμφωνία μεταβάλλει άρδην το τοπίο και τις ισορροπίες. Η Vodafone και η Wind είναι μέτοχοι της Forthnet ελέγχοντας συνολικά το 40% αυτής.

Βέβαια, και αυτό σημειώνεται από την πλευρά του ΟΤΕ, θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή της πρότασης του ΟΤΕ από τη Forthnet για την εξαγορά της Nova, προκειμένου να έχει νόημα η συζήτηση για το πώς θα αντιδράσουν οι δύο εταιρείες, οι οποίες με κάθε τρόπο ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τηλεοπτικό προϊόν, ώστε να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες συνδυαστικές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Η δυνατότητα μιας τηλεπικοινωνιακής εταιρείας να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών είναι κρίσιμη για όλες τις εταιρείες, όπως έχει αποδείξει η πολύ μεγάλη απήχηση που είχε στους καταναλωτές η κίνηση της Forthnet να εστιάσει στην παροχή υπηρεσιών triple play. Αυτή ήταν ακριβώς η κίνηση που της επέτρεψε να καταγράψει θεαματικές επιδόσεις με αποτέλεσμα σήμερα ολόκληρη η αγορά να εποφθαλμιά την ισχυρή συνδρομητική βάση που κατάφερε να διαμορφώσει.

Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης 

Εξάλλου οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του χώρου της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι αυτές που κινούν τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Η συνδρομητική τηλεόραση έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα όπως προκύπτει τόσο από τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς όσο και από τις τάσεις στο home entertainment σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 11% όπου βρισκόταν η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα το 2011, έφτασε στο 18% το 2013, ενώ φέτος αναμένεται ότι θα βρεθεί σε πάνω από 20%.

Η συνδρομητική βάση στο α' τρίμηνο του 2014 ξεπερνά τις 760.000. Η μερίδα του λέοντος των συνδρομητών ανήκει στη Forthnet, ενώ ο ΟΤΕ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 είχε φτάσει στις 280 χιλιάδες συνδρομητές.

Ωστόσο παρά την αύξηση, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα αφού το ποσοστό διείσδυσης στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη. Στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες τα σχετικά ποσοστά κυμαίνονται στο 25%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπερνούν κατά πολύ το 50%.

Χαρακτηριστικά σε Ισπανία και Ιταλία η διείσδυση των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης κυμαίνεται περίπου στο 25%. Στην Κροατία βρίσκεται περίπου στο 40%, σε Αγγλία και Γαλλία το σχετικό ποσοστό είναι στο 50%, πάνω από το 70% είναι η διείσδυση σε Πορτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, ενώ ξεπερνά το 90% στην Ολλανδία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v