Στους αγοραστές ο πρώτος λόγος στο Χρηματιστήριο

Κερδίζει πόντους η βραχυπρόθεσμη αντίδραση, με τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.225 και τον FT 25 προς τις 397 μονάδες. Τέσσερα αμερικανικά «σπίτια» στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες που ενισχύονται. Υπεραποδίδουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και μετοχές-σηματωροί όπως Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ, MIG, ΕΛΠΕ.

Με τους αγοραστές να έχουν σταδιακά τον πρώτο λόγο και με βασικούς δείκτες και μετοχές να κερδίζουν πόντους ξεκίνησε χρηματιστηριακά η πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Με σταθερές εντολές από τα πρώτα κιόλας λεπτά που λίγο μετά τις 11.10 έγιναν εντονότερες, ωθώντας τον πήχη πάνω από τις 1.225 μονάδες.

Στα πρώτα 50΄ της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 22,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 55% στις τράπεζες, καθώς αυξημένος τζίρος σημειωνόταν στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, EXAE, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίου.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη καλύπτεται η πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 1.225 μονάδες, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να τον επαναφέρει στα επίπεδα της συνεδρίασης στις 25/6 και συγκεκριμένα στο κενό που είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια της διόρθωσης μεταξύ 1.219,79 και 1.237,34 μονάδων.

Ενθαρρυντική η βραχυπρόθεσμη εικόνα των τραπεζικών μετοχών που αποτυπώνεται και στην επαναφορά του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 170 μονάδες. Το ενδιαφέρον είναι πως μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες και τα τέσσερα σημαντικά αμερικανικά «σπίτια», με θέσεις και συμφέροντα στην ελληνική αγορά, στις τράπεζες, δημοσιοποιούν εκθέσεις-αναλύσεις τους.

Από την JP Morgan, που ανέβασε την τιμή-στόχο για Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, και την BofA, που δίνει τα 3,30 ευρώ για την Εθνική, μέχρι την Goldman Sachs, που βλέπει περιθώρια ανόδου 18% για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ έως το 2018, και τη Morgan Stanley, που συνιστά αγορές σε Alpha Bank και ΕΤΕ. Ισχυροποιείται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση για τη μετοχή της Πειραιώς που αφήνει σε απόσταση ασφαλείας το κρίσιμο 1,61 ευρώ.

Σημαντικές εξελίξεις και στο μέτωπο των τηλεπικοινωνιών, με τον ΟΤΕ να καταθέτει προσφορά προς τη Forthnet για τη Nova και με τη μετοχή του Οργανισμού να επανέρχεται υψηλότερα των 11 ευρώ με αυξημένο τζίρο.

Αγορές σε ανώτερες τιμές και με βραχυπρόθεσμη επαναφορά για τίτλους σηματωρούς, όπως είναι ο Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η MIG, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και η Motor Oil, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι η Intralot.

Υποτονικό το ενδιαφέρον στις χαμηλότερες κατηγορίες, με τον FT Mid να υποαποδίδει έναντι του FT 25, αντιδρώντας μέχρι τις 1.136 μονάδες.

Περίπου στις 11.30 ανοδικά κινούνταν 46 μετοχές και 19 υποχωρούσαν. Στην κορυφή το δικαίωμα της Lamda Development, ακολουθούσαν η Τεχνική Ολυμπιακή, το warrant της Εθνικής, η Intracom, η Epsilon Net, η F.G. Europe.

Σημειωτέον πως η Γ.Σ. της Epsilon Net ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή. Τα Πλαστικά Κρήτης θα διανείμουν μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το Δ.Σ. της Τεχνικής Ολυμπιακής αποφάσισε την απορρόφηση της Μοχλός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v