Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αψιμαχίες» αγοραστών-πωλητών στις 1.105

Ήπιες διακυμάνσεις στο ΧΑ, με τον FTSE 25 να κινείται στην περιοχή των 355 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 1% για Coca Cola, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. Άνοδο καταγράφουν Εθνική, Folli Follie. Υποχωρούν OΛΠ, Intralot. Περιορισμένος ο τζίρος. Στο επίκεντρο και τα παράγωγα.

Με την τρίτη ο Γ.Δ. υπερβαίνει οριακά τις 1.111 μονάδες ενισχύοντας τη βραχυπρόθεσμη κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Μέχρι τις 11.00 υπήρξε και δεύτερο... φρενάρισμα στις 1.111 μονάδες, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες (κυρίως αυτούς) να κατοχυρώνουν σε αυτά τα επίπεδα μικρό μέρος των θέσεών τους. Νωρίτερα ο Γ.Δ. αντέδρασε μέχρι τις 1.110,52 μονάδες, ενώ εχθές ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.111,74. Σα να λέμε με το... μοιρογνωμόνιο και τη «δισκέτα» πράξεων (πωλήσεων/αγορών) στο on.

Χαμηλός ο τζίρος, λιγότερος και από αυτόν της χθεσινής συνεδρίασης (και προφανώς πολύ λιγότερος από τη Δευτέρα - Τρίτη), αλλά η μέρα δικαιολογεί συναλλαγές όπως αυτές που «τρέχουν» μέχρι τώρα στο ταμπλό.

Ωστόσο λίγο μετά τις 11.00 κυρίως μέσω της δεικτοβαρούς CC HBC ο μεν Γ.Δ. προσέγγισε τις 1.115 (στο πλαίσιο των 1.120 μονάδων), ο FT 25 τις 359-360 μονάδες, με τις τράπεζες οριακά υψηλότερα, αλλά μέσω άλλων μετοχών-σηματωρών να επιχειρείται η υπέρβαση.

Στα παράγωγα πολύ μικρό το premium για τα συμβόλαια του 25άρη που λογικά, εάν πιάσει τις 360 μονάδες, θα «δοκιμάσει» τις αμέσως ανώτερες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Μέχρι τώρα η συνεδρίαση, το ανοδικό μίνι σερί -με τέταρτη ανοδική προσπάθεια σήμερα- εξελίσσεται χωρίς σημαντικές δυσκολίες με κύριο στόχο την επαναπροσέγγιση (κατ' αρχάς) των 1.120 μονάδων.

Καθώς με τη CC HBC επιτυγχάνεται η υπέρβαση των 1.111 μονάδων, ήταν η σειρά των τριών μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να ακολουθήσουν ισχυροποιώντας την κίνηση. Είναι άξιο αναφοράς, όπως φαίνεται από τα διαγράμματα των τριών μετοχών, πως λίγο μετά τις 11.05 δόθηκαν σχεδόν πανομοιότυπες εντολές αγοράς και στα τρία χαρτιά. Αποτέλεσμα η σχεδόν... κάθετη άνοδος της τιμής και των τριών μετοχών σχεδόν την ίδια ώρα. Ενδεικτικά η μετοχή του ΟΤΕ από τα 10,15 αντέδρασε μέχρι τα 10,26, του ΟΠΑΠ από τα 11,93 στα 12,10 ευρώ και της ΔΕΗ από τα 10,45 στα 10,67 ευρώ.

Παράλληλα σε αυτό το 10-15λεπτο διάστημα ενισχύθηκαν (αναλογικά) και οι συναλλαγές με ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να υποσκελίζουν στην κατάταξη την Alpha Bank και τη Eurobank. Πρώτες από πλευρά τζίρου οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής, με τις δύο να... ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση στην κατάταξη αποτίμησης. Στα 8,48 δισ. ευρώ της ΕΤΕ, στα 8,42 δισ. ευρώ της Πειραιώς, σε μία μάχη που στις τελευταίες συνεδριάσεις γίνεται στο νήμα. Αυτό έχει έστω και... στατιστικά τη σημασία του.

Η διερεύνηση τιμών πάνω από τις 1.112 μέχρι τις 1.118,23 μονάδες όπου αντέδρασε ο Γ.Δ. είναι χρήσιμη ειδικά σήμερα όπου λήγουν τα παράγωγα αλλά και για το ποια μπορεί να είναι η συνέχεια από τη Δευτέρα.

Μέχρι τώρα μέσω των μη τραπεζικών μετοχών οι «αγοραστές» παίζουν την αγορά λίγο υψηλότερα, τη στιγμή που οι «πωλητές»/short μέσω Πειραιώς και Alpha Bank κρατούν τους δείκτες σε χαμηλά επίπεδα. Ενδιαφέρον το ότι μόλις έγινε μία προσπάθεια από τους πρώτους να «τραβήξουν» την αγορά (έως 0,98% ο Γ.Δ. στις 11.05), βγήκαν πωλήσεις σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές που την «προσγείωσαν» λίγο χαμηλότερα. Εκτίμηση παικτών είναι πως αυτή η διελκυστίνδα θα συνεχιστεί για κάποια ώρα, σημειώνοντας πως η αγορά κινείται σταθερά σε θετικό έδαφος (με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει σημασία) από τις 10.35 μέχρι πριν από λίγο.

Μοιρασμένη η σχέση μετοχών με άνοδο/πτώση στον FT 25, καθώς ενισχύονται ΔΕΗ, CC HBC, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και FFG, ενώ οι υπόλοιπες 12 υποχωρούν. Στις 33 ο αριθμός των μετοχών με κέρδη, στις 23 με απώλειες. Στα 10 εκατ. ευρώ πλησίαζε ο τζίρος (11.20) με το 46% στις τράπεζες και χωρίς πακέτα.

Από τις μετοχές σε άνοδο η MIG Real Estate συνέχιζε στα 2,92 ευρώ κι η Αεροπορία Αιγαίου την επαναφορά της προς τα 5,60 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v