Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Εν μέσω νέας υποχώρησης των ξένων αγορών το Χ.Α. καλείται να αφομοιώσει σήμερα-αύριο τα νεότερα για το ΑΕΠ και δευτερευόντως τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Κλειδί οι τράπεζες, με φιλική τη Citigroup. Ζητούμενη η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Σήμερα - αύριο κρίνεται το στοίχημα των 1.100 μονάδων για το Χ.Α., ενώ ο δείκτης ZEW ρίχνει τον DAX και το ευρώ και οι πωλητές επιστρέφουν στη Wall Street.

Με καλοδεχούμενη διήμερη αντίδραση το Χ.Α. επανακτά μέρος των απωλειών και ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τις 1.100 μονάδες εν μέσω υψηλών... θερμοκρασιών στο εσωτερικό της χώρας.

Όσα αναφέρει σχετικά ο Φίλιππος Πανταζής για τους καλοκαιρινούς... αιφνιδιασμούς που δοκιμάζουν τη συγκυβέρνηση είναι ενδεικτικά της πολιτικής ρευστότητας(*).

Σε αυτό το γνώριμο περιβάλλον στο Χ.Α. θα δοκιμαστεί σήμερα -αύριο η βραχυπρόθεσμη τάση, με τα δύο βασικά ενδεχόμενα εξίσου πιθανά. Αναφερόμαστε στο ανοδικό, που δικαιολογεί περαιτέρω κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.120-1.150 μονάδες (στην καλύτερη περίπτωση), και στο πτωτικό που προβλέπει επαναδοκιμασία των τελευταίων χαμηλών (1.060-1.044 μονάδες).

Προφανώς στο Χ.Α. θα επιχειρηθεί μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση να αφομοιωθούν αφενός η εκτίμηση των αναλυτών του ΚΕΠΕ (ύφεση 0,5% - σήμερα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ), αφετέρου (δευτερευόντως) οι αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Φλώκας σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο κι οι εκτιμήσεις διχάζονται. Για περαιτέρω ύφεση της ελληνικής οικονομίας 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, κάνουν λόγο οι αναλυτές, σύμφωνα με συγκλίνουσες προβλέψεις που καταθέτουν στο πρακτορείο Bloomberg.

Από την πλευρά του το ΚΕΠΕ προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά το 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο.

Και αυτό την ώρα που ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας παραδέχεται πως «...δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», αναφερόμενος στις επιπτώσεις του «ρωσικού αποκλεισμού». Σε απλά ελληνικά ο υφυπουργός παραδέχεται πως οι εξελίξεις τους βρήκαν απροετοίμαστους, αδιάβαστους κατά το κοινώς λεγόμενον. Έξοχα!...

Στα της μαρκέτας και πάλι, η σημερινή ανακοίνωση για το ΑΕΠ θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για τη συνέχεια και εύλογα, με την αγορά όμως να αφομοιώνει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης. Τα ανησυχητικά μηνύματα από τις εξαγωγές κι η συρρίκνωση βασικών δεικτών παραγωγής έχουν προετοιμάσει κατάλληλα νουνεχείς επιχειρηματίες και αναλυτές. Μένει ωστόσο να δούμε πώς θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Βραχυπρόθεσμα επιμέρους μετοχές - εισηγμένες θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Όμως οι καθαρές εισροές που αναμένονται (19,4 εκατ. ευρώ - 26 εκατ.$ σύμφωνα με την HSBC) δεν είναι τόσες ώστε να διαμορφώσουν βραχυμεσοπρόθεσμη τάση. Ο οίκος δεν αναμένει εισαγωγές ή αφαιρέσεις ελληνικών μετοχών από τους δείκτες. Ωστόσο, από τις προσαρμογές στις σταθμίσεις αναμένονται εισροές 29 εκατ. δολαρίων και εκροές 2 εκατ. δολαρίων.

Οι αλλαγές ανακοινώνονται σήμερα το βράδυ (στις 12) και θα ισχύσουν από το κλείσιμο των αγορών στις 29 Αυγούστου. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως οι αυξομειώσεις θα περιοριστούν σε μετρημένα χαρτιά και θα έχουν πρόσκαιρο αποτέλεσμα.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον Χρ. Κίτσιο να αναφέρεται εχθές στα της Εθνικής, που εκ θέσεως και... αποτιμήσεως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον κλάδο και τους βασικούς δείκτες. Το γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια επιχειρεί να εξηγήσει η Citigroup, που περιέργως εμφανίζεται αισιόδοξη και για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θυμίζω πως ο αμερικανικός οίκος προ διημέρου εξέδωσε μία φιλική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες.

Στα 2,35 ευρώ η μετοχή της Εθνικής και σύντομα θα κριθεί εάν μπορεί να συνεχίσει άνω των 2,50 ευρώ ή θα διολισθήσει πάλι προς τα 2,20. Προφανώς η φορά της ΕΤΕ θα συγχρονισθεί με αυτήν της Πειραιώς αλλά και της Alpha Bank, με τον κλαδικό δείκτη να χρειάζεται την επαναπροσέγγιση των 155 μονάδων για να θεωρηθεί πως σχηματίζεται αναστροφή. Ειδάλλως η αντίδραση που ξεκίνησε από προχθές θα περιοριστεί σε μια απλή αναλαμπή κυρίως τεχνικής μορφής.

Σύμφωνα με τη διακύμανση κύριων μετοχών στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις (10 πτωτικές - 2 ανοδικές) αύντομα θα κριθεί εάν και ποιες θα συνεχίσουν πέραν του 33% (αντίδραση στην προηγηθείσα υποχώρηση) ή θα χάσουν τα κεκτημένα της Δευτέρας - Τρίτης. Κι αυτό γιατί μετοχές-σηματωροί (λ.χ. Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, MIG, ΕΧΑΕ) μετά την πολυήμερη διόρθωση των τιμών τους αντέδρασαν ήδη (ή πλησιάζουν) στις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τους. Οι οποίες ή διασπώνται πειστικά ανοδικά και γίνονται εκ νέου στηρίξεις ή παραμένουν αντιστάσεις με πιθανή την υπαναχώρηση σε αμέσως επόμενη φάση.

Χωρίς κατεύθυνση και η αγορά παραγώγων, λίγα συμβόλαια πέριξ των τρεχουσών τιμών, λογικός ο δανεισμός τίτλων, με τους παίκτες μάλλον να μην τρέφουν και πολλές προσδοκίες για τη συνεχεια...

(*)Να μου επιτρέψει ο Φίλιππος να συμπληρώσω στους πονοκεφάλους για τη συγκυβέρνηση εν όψει το λεγόμενο «αντιρατσιστικό ν/σ», που τέλη του μηνός έρχεται στη Βουλή...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v