Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξανακοιτάζει τις 1.100 ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει την αντίδραση το Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες, μετά και την έκθεση της Citi. Διάχυση ενδιαφέροντος σε blue chips και κινητικότητα στα μεσαία. Υποτονικός παραμένει ο όγκος συναλλαγών. Μικτή εικόνα στην Ευρώπη μετά και το ZEW, πτώση ευρώ.

Συνεχίζει ψηλότερα προς τις... παρυφές των 1.100 μονάδων το Χ.Α. Ισχυροποιείται η βραχυπρόθεσμη κίνηση αναστροφής με σταδιακή ενίσχυση των συναλλαγών σε μετοχές των ΕΤΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, με παράλληλη διάχυσή τους σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είχαν υπερπουληθεί στη διάρκεια της 10ήμερης υποχώρησης.

Σε αυτήν τη φάση των αγορών από τη μία η Citigroup, από την άλλη η Morgan Stanley παίρνουν ξεκάθαρη θέση για την αγορά, η μεν πρώτη για τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας (εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ελληνικές), η δε M.S. με έκθεση «ταύρο» (και δύο σενάρια για τον S&P).

Όμως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καθαρή θέση της Citi, που επηρέασε από την αρχή κιόλας τη συνεδρίαση, ο περιορισμός των απωλειών για τον DΑΧ και τον CAC 40 και η ενεργότερη συμμετοχή κυρίως των ελληνικών χαρτοφυλακίων στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25 μέχρι πριν από λίγο.

Η κατά 4,64% αντίδραση του Τραπεζικού Δείκτη είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, προσεγγίζοντας τις 146 μονάδες, καθώς στη μετοχή της Εθνικής αγορές-πωλήσεις γίνονταν μέχρι τα 2,40 ευρώ (αποτίμηση 8,41 δισ. ευρώ), στην Πειραιώς μέχρι το 1,37 ευρώ (8,24 δισ. ευρώ) και μέχρι το 0,599(!) στη μετοχή της Alpha Bank με τον όμιλο να αποτιμάται στα 7,65 ευρώ.

Η αρχική ενθαρρυντική ένδειξη από το γύρισμα της μετοχής του ΟΤΕ έχει γίνει ισχυρή επαναφορά πάνω από τα 10 προς τα 10,20 ευρώ, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να μετρούν πλέον 1 ευρώ/μετοχή (από τα χαμηλά των 9,16 ευρώ της 8ης/8). Σημαντική, πολύ σημαντική, η επαναφορά για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς αποτελεί σταθερό σηματωρό ξένων παικτών και τίτλο σημαντικού βάρους για τον 25άρη. Νωρίτερα ανεβάσαμε στον Εκηβόλο διάγραμμα του FT 25 και της μετοχής του Οργανισμού, θεωρώντας πως παρουσιάζουν ενδιαφέρον και βραχυπρόθεσμα.

Έως τα 12,26 ευρώ η κίνηση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, έως τα 10,41 ευρώ για τη ΔΕΗ (με... νωπή την τελευταία πολύ σοβαρή δοκιμασία της μακροπρόθεσμης στήριξης των 10 ευρώ/2ετίας).

Με συγκριτικά καλύτερο από ό,τι χθες τζίρο ενισχύεται μία ομάδα σημαντικών μετοχών/εισηγμένων, από τον Τιτάνα (περνά πάλι τα 20 ευρώ) και τον Μυτιληναίο (προς τα 6 ευρώ), μέχρι τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ (3,90 ευρώ), τη MIG (0,396 ευρώ), την Jumbo (10,05 ευρώ) και τη Motor Oil (7,40 ευρώ).

Κάτι φαίνεται να κινείται και πάλι στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ο δείκτης επανέρχεται πάνω από το ψυχολογικό (και μόνο) όριο των 1.000 μονάδων.

Με αρκετές συναλλαγές συνεχίζεται η αντίδραση για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (που μαζεύτηκε στα χαμηλά της 7ης-8ης/8), για τη ΧΑΛΚΟΡ (0,472 ευρώ), τη Σωληνουργεία Κορίνθου (1,31 ευρώ), το Υγεία (0,285 ευρώ) και την J&P ΑΒΑΞ (91,36 ευρώ).

Στον χαρακτήρα της αντίδρασης (τη σύνθεση, τη διάρκεια και τα όριά της...) αναφερθήκαμε σαφώς στα χθεσινά σχόλιά μας, επιμένοντας στον στόχο προς τις 1.120-1.150 μονάδες. Μάλιστα, στο σχόλιο ημέρας «Εσπασε το σερί αλλά δεν... έπεισε» παρατηρούσαμε: «... Στις περισσότερες μετοχές του δείκτη, η τελική τιμή υστέρησε λίγο ως πολύ από την υψηλή ημέρας. Πρακτικά αυτό καθιστά τις "υψηλές ημέρας" βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις που θα πρέπει να διασπαστούν άμεσα και πειστικά (για να είναι εφικτή η συνέχεια της κίνησης προς τις 1.120-1.150 μονάδες στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης, άντε της Δευτέρας».

Επίσης σημειώναμε: «...Η απόκλιση αυτή δείχνει πως στη διάρκεια της συνεδρίασης ρευστοποιήθηκαν θέσεις που είχαν αγορασθεί είτε στην αρχή είτε εχθές-προχθές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Και αυτό καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης κυρίως των βραχυπρόθεσμων πως μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικότερο στο Χ.Α. αυτήν την περίοδο και υπό αυτές τις συνθήκες».

Χρηματιστηριακός παράγων αναφερόταν ακριβώς σε αυτό το στοιχείο της χθεσινής μικρής ενδοσυνεδριακής διόρθωσης/υστέρησης που πρόσφερε ρευστότητα σε αρκετούς παίκτες. Αυτό, κατά την εκτίμησή του, είναι χρήσιμο καθώς η απουσία νέων παικτών-νέου χρήματος απαιτεί την ταχύτερη ανακύκλωση του υφιστάμενου/κυκλοφορούντος, με τις όποιες υπεραξίες αφενός να καλύπτουν τα σημαντικά ανοίγματα της τελευταίας διόρθωσης κι αφετέρου να επανατροφοδοτούν μέρος της επιχειρούμενης αντίδρασης.

Συνεκτιμώντας τον χθεσινό μέτριο τζίρο (περίπου 90 εκατ. ευρώ), ενδεχόμενη καταγραφή υψηλότερου (έστω 95 εκατ. ευρώ) θα ήταν ακόμη μία ενθαρρυντική ένδειξη πως είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση των 1.120-1.150 μονάδων. Ωστόσο αυτά θα τα συναποτιμήσουμε στο τελικό σχόλιο ημέρας.

Περίπου στις 13.30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 40 εκατ. ευρώ (με συναλλαγές 27,8 εκατ. μετοχών), με 5 πακέτα (σε Alpha Bank, Πειραιώς, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Πλαίσιο). Ειδικότερα για το Πλαίσιο έχουν περάσει άλλες 50.000 στα 6,75 ευρώ, θυμίζοντας άλλο ένα μεγάλο πακέτο που άλλαξε χέρια στα χαμηλά της προηγούμενης διορθωτικής εβδομάδας.

Από τα 42 και κάτι εκατ. ευρώ το 55%-56% είχε γίνει στις τράπεζες, ενώ η αναλογία ανοδικών/καθοδικών με 70/15 ήταν σαφώς ενθαρρυντική κυρίως για όσους κινούμεθα μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη υποχωρεί ελαφρά η Γερμανία μετά και τα στοιχεία για τον δείκτη ZEW, ενώ σε πτωτική τροχιά βρίσκεται το ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v