Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των στηρίξεων

Οι εξελίξεις στα διεθνή μέτωπα (κυρίως ουκρανικό) και η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης. Χωρίς κίνητρο η αγορά, ζητούμενη η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Στο επίκεντρο τράπεζες, ο σηματωρός ΟΤΕ και ο... φτερωτός ΟΠΑΠ.

Σε περίοδο αναταράξεων έχουν περάσει οι αγορές, σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος αναφέρεται στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα (από τις γεωπολιτικές εξελίξεις μέχρι τα πανευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών) που έχουν αυξήσει τη μεταβλητότητα.

Με... διαφορά μίας συνεδρίασης το Χ.Α. πρόλαβε την Πέμπτη να μετρήσει νέα κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.114,52 μονάδες, τον FT 25 στις 359,62, τον Τραπεζικό στις 149,31 και τον FT Mid στις 1.040,79 μονάδες.

Στο σχόλιο του Σαββάτου επιχειρήθηκε να «ακτινογραφηθούν» τα blue chips (όπου πραγματοποιείται το συντριπτικό μερίδιο των συναλλαγών) σημειώνοντας πως είναι λίγες (μόλις 4) οι μετοχές που διατηρούν ακόμη ξεκάθαρα ανοδική τάση, ενώ πέντε βρίσκονται επί ξυρού ακμής.

Ενεργό το βραχυμεσοπρόθεσμο καθοδικό κανάλι, εμφανής η 4ήμερη προσπάθεια αντίδρασης, αλλά με τις ευρωαγορές να βουτούν την Παρασκευή σχεδόν αποκλειστικά με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η ακραία διακύμανση του DAX (αρχικά ανοδικά, κατακόρυφη διόρθωση στη συνέχεια) αποτυπώνει τον υψηλό βαθμό συσχέτισης του γερμανικού χρηματιστηρίου (οικονομίας) με όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία, τα αντίμετρα της Μόσχας κ.λπ.

Το ότι ο DAX υποχώρησε κατά 1,44% (στις 9.092,60 μονάδες) έναντι 0,74% (4.174,36 μονάδες) του CAC 40 αποτυπώνει εξίσου το μέγεθος του επηρεασμού του Βερολίνου έναντι του Παρισιού.

Η εικόνα των ευρωαγορών παραμένει από τις καθοριστικότερες παραμέτρους επηρεασμού και της ελληνικής, ωστόσο στο Χ.Α. εστιάζουν και στις εξελίξεις -κυρίως τις πολιτικές- στο εσωτερικό μέτωπο.

Αρχίζει ο νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, και το Χ.Α. αναπόφευκτα κοιτάζει προς τη ΔΕΘ με ορίζοντα όμως στους επόμενους μήνες μέχρι την περίοδο εκλογής ΠτΔ.

Σταθερό το ανοιχτό πολιτικό μέτωπο, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σαν τροχοπέδη και για το χρηματιστήριο. Αυτό πιθανότατα θα αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Βραχυπρόθεσμα οι 1.123 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για τον Γ.Δ. στην περίπτωση όπου επιχειρηθεί «αντίδραση», ενώ στο ενδεχόμενο διόρθωσης (θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των ευρωχρηματιστηρίων) οι 1.090 μονάδες είναι, σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, μία πρώτη στήριξη που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει πώς θα προχωρήσουν στα σχέδια αναδιάρθρωσης οι τράπεζες στις αγορές των βαλκανικών χωρών. Αναλυτικότερα, σημειώνεται πως τα πλάνα αναδιάρθρωσης των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha και Eurobank, που ενέκρινε πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp), προβλέπουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική αναδιάταξη της διεθνούς παρουσίας τους μειώνοντάς την ως και 80% σε κάποιες αγορές.

Στα 2,40 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 1,42 της Πειραιώς, στο 0,61 της Alpha Bank και στο 0,318 ευρώ της Eurobank, με τον κλαδικό δείκτη δύσκολα να προσεγγίζει τις «ζητούμενες» 155 μονάδες. Οπότε καλό θα ήταν σήμερα να επιβεβαιωθούν οι διαδοχικά χαμηλότερες στηρίξεις προς τις 145-142 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v