Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανική κρίση

Αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή απευθείας σύγκρουσης Ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων πρώτος στόχος της διπλωματίας. Σφοδρές συγκρούσεις σε εξέλιξη. Για ανακατάληψη τμήματος του Λουγκάνσκ μιλά το Κίεβο. Κατάρριψη ουκρανικού MIG 29 από τους αυτονομιστές.

Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανική κρίση

Διπλωματική λύση που θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση των συγκρούσεων αναζητείται για την Ουκρανία, παρότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει ακόμα πολύ χρόνο. 

Πριν από το κρίσιμο ραντεβού των υπουργών εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια «απευθείας σύγκρουση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», καθώς η κατάσταση, «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να «ολισθήσει» σε μια ευρύτερη, γενικευμένη σύρραξη».

«Εάν δεν επιδείξουμε προσοχή... η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να ολισθήσει ακόμη περισσότερο, σε μια απευθείας αναμέτρηση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η συνάντηση των «4» είχε αρχίσει το απόγευμα στην Villa Borsig, έναν ξενώνα «υψηλών προσκεκλημένων» της γερμανικής κυβέρνησης στα περίχωρα του Βερολίνου. Γύρω στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί αποσύρθηκαν για το δείπνο και, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, οι συνομιλίες επρόκειτο να συνεχιστούν και αργά τη νύχτα.

Πρωταρχικό ζητούμενο της συνάντησης θεωρείται να συνομιλήσουν απευθείας και ουσιαστικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν. Το δεύτερο ζητούμενο είναι να υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία σε έναν «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι όποιες συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν τηρηθεί.

Μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Εν τω μεταξύ οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα στο Λουγκάνσκ, την πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία και έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τον Απρίλιο, και ύψωσαν την ουκρανική σημαία εκεί, δήλωσε ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα. 

«Οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του αστυνομικού τμήματος του Τζοβτνέβι (βορειοανατολικά) και ύψωσαν τη σημαία της Ουκρανίας» κατά τις μάχες στην συνοικία Βαλίκα Βεργκούνκα στο Λουγκάνσκ, είπε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ότι νέος ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε στην Ουκρανία από τη Ρωσία τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων 3 πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Grad. «Μια στρατιωτική μονάδα, που περιλαμβάνει τρια πυραυλικά συστήματα Γκραντ πραγματοποίησε έφοδο από τη Ρωσία μέσω του (ουκρανικού) χωριού Ντιάκοβε με κατεύθυνση το Νιτζνι Ναγκόλτσικ» 76 χιλιόμετρα βόρεια του προπυργίου των ανταρτών Λουγκάνσκ, επισήμανε ο αξιωματούχος. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε 10 περιπτώσεις, προσέθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, στην περιοχή του Λουγκάνσκ ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστήριξε ότι το πυροβολικό της κατέστρεψε μέρος μιας φάλαγγας ρωσικών τεθωρακισμένων που μπήκε στο έδαφός της και ότι οι δυνάμεις της έγιναν στόχος του ρωσικού πυροβολικού, σε μια εξέλιξη που μοιάζει να σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας διέψευσε ότι οι δυνάμεις της μπήκαν στο έδαφος της Ουκρανίας και αποκάλεσε τους ισχυρισμούς του Κιέβου «αποκυήματα φαντασίας». Από τη δική της πλευρά, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για τις ενέργειες του NATO κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Συμφωνία για είσοδο της ρωσικής φάλαγγας

Τέλος, την Κυριακή, οι συνοριακοί φύλακες και οι τελωνειακοί από τη Ρωσία και την Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επιθεώρηση της πρώτης ομάδας φορτηγών της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η οχηματοπομπή αναμένεται να ταξιδέψει από τη Ρωσία στην Ουκρανία υπό την αιγίδα της ΔΕΕΣ.

Η Διεθνής Επιτροπή αναφέρει ότι περιμένει ακόμα να λάβει τις εγγυήσεις ασφάλειας από τις αντίπαλες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία προτού προχωρήσει με την επιθεώρηση των φορτηγών. Τα περίπου 300 ρωσικά φορτηγά είναι σταθμευμένα από την Πέμπτη στην κοινότητα Κάμενσκ-Σαχτίνσκι, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός των ανταρτών του Ντονέτσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί επίτηδες τα φορτηγά. Το προπύργιο των ανταρτών, το Ντονέτσκ, το οποίο πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, «βρίσκεται σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και τη βοήθεια, που η Ρωσία μας στέλνει και την οποία εμείς δεν έχουμε ακόμα λάβει, την έχουμε ανάγκη όπως το οξυγόνο» δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο «πρωθυπουργός» των αυτονομιστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v