Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν… σηκώνει κεφάλι ο Γενικός Δείκτης

Κάτω από τις 1.100 μονάδες κινείται ο ΓΔ αδυνατώντας να ακολουθήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ρευστοποιήσεις καταγράφονται σε τράπεζες και δεικτοβαρή blue chips. Σε μέτρια επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Σε πτώση ακόμα και χαμηλότερα των 1.090 μονάδων υποχρεώθηκε το Χρηματιστήριο σε μια ημέρα όπου οι ευρωπαϊκές αγορές ανεβαίνουν. Η ελληνική αγορά μετά την τετραήμερη ανοδική ανάπαυλα της προηγούμενης εβδομάδας, επιστρέφει σε πτωτική πορεία με χαρακτηριστικό την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος (στα 47 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 15:20) και τις ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές και δεικτοβαρή blue chips.

Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά μέχρι και τις 1.120,94 μονάδες. Από τα επίπεδα εκείνα, που σημειώθηκαν στα πρώτα 10’-15’ της συνεδρίασης, άρχισαν σταδιακά οι πωλήσεις από τις 10.50 και συνεχίστηκαν μέχρι τις 12.45 οπότε ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε στις 1.089,56 μονάδες. Εν συνεχεία επιχειρείται να ισορροπήσει πέριξ των 1.095 μονάδων.

Ανάλογη η διαδρομή για τον FT 25, καθώς από το αρχικό υψηλό στις 361,55 μονάδες υποχώρησε μέχρι τις 350,83, για να ανακάμψει ελαφρά στη συνέχεια.

Μετοχή-σηματωρός είχε θεωρηθεί εξαρχής ο ΟΤΕ, που σημειωτέον άνοιξε με μικρό καθοδικό κενό από τα 10,30 ευρώ, διορθώνοντας σταθερά μέχρι τα 10,01 ευρώ λίγο μετά τις 12.30. Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα έγιναν ορισμένες αγορές με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10,10 ευρώ.

Λόγω της αυξημένης βαρύτητας της μετοχής του ΟΤΕ αλλά και του χαρακτήρα που έχει συχνά στη διαμόρφωση του 25άρη, ανέβηκαν από νωρίς στον Εκηβόλο διάγραμμα και σύντομη τεχνική προσέγγιση.

Τις ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ ακολούθησαν αυτές στη ΔΕΗ, που από τα 10,84 ευρώ υποχώρησε προς τα 10,40 ευρώ, αλλά και στον ΟΠΑΠ, που από τα 12,25 ευρώ διόρθωσε προς τα 11,86. Αμφότερες οι μετοχές ανέκαμψαν ελαφρά στη συνέχεια. Στο «κόκκινο» οι 20 από τις μετοχές του FT 25, καθώς με μικρά κέρδη παρέμεναν η CC HBC, η Motor Oil, η Jumbo και η ΕΥΔΑΠ και σταθερή στο 1,76 ευρώ είναι η Intralot.

Από τις συναλλαγές το 52% καλύπτεται από τις τράπεζες. Αξιόλογος (για τα δεδομένα της ημέρας) είναι ο τζίρος και στις μετοχές των Τιτάν, Jumbo, FFG, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, MIG, Ελληνικών Πετρελαίων, Άνεμος.

Εκτός από το αρχικό πακέτο στη μετοχή της Jumbo, έχουν αλλάξει χέρια άλλα πέντε, δύο στον Τιτάνα, ένα στη ΜΕΤΚΑ, ένα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ένα δεύτερο στην Jumbo και ένα στην Folli Follie.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν νωρίτερα πως η σημαντική υποχώρηση μετοχών όπως ΜΕΤΚΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΠΕ, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, παραπέμπει ξεκάθαρα σε αποχώρηση «ισχυρών χεριών».

Προς ώρας πρόκειται για περιορισμένης έκτασης κίνηση, έχει σηματοδοτηθεί όμως αμέσως μετά την προσέγγιση των 1.120 μονάδων. Η αδυναμία υπέρβασης αυτού του βραχυπρόθεσμου στόχου σε «κλείσιμο» βάζει τέλος στην τετραήμερη ανοδική «ανάσα», ενεργοποιώντας και πάλι πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι κρίσιμο σημείο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη είναι οι 1.089-1.085 μονάδες. Αν διασπαστεί, τότε πιθανότατα θα δοκιμαστούν τα χαμηλά των 1.047-1.044 μονάδων της Παρασκευής 8 Αυγούστου. Από εκεί δηλαδή όπου ξεκίνησε τετραήμερη αναλαμπή, που θυμίζουμε ότι συνέβαλλε για τον Γ.Δ. και τον FT 25 στο να καλυφθούν τα κενά (gap) που είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια της διόρθωσης και συγκεκριμένα μεταξύ των συνεδριάσεων της Τρίτης 5 και της Τετάρτης 6 Αυγούστου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v